Neovisni novinarski portal
28.9.2022.
Megafon / projekti
Foto: TRIS/A.Tešić

TRIS-ova radionica novinarstva:
Polaznici vježbali video snimanje i intervjuiranje na temu o položaju mladih u Šibeniku

Foto: TRIS/A.Tešić

Na trećoj po redu od četiri trodnevne iskustvene radionice novinarstva i medijske pismenosti, koje Udruga TRIS ovoga proljeća organizira u okviru projekta Megafon, polaznici su od gostujućih predavača učili o osnovama video snimanja i produkcije video priloga, s voditeljem posjetili redakciju portala Šibenik IN te dobili zadatak da napišu izvještaj s dosadašnjeg tijeka radionice.

Prvog dana TRIS-ove medijske radionice gosti predavači bili su Željka Kovačević, novinarka, istraživačica, edukatorica i autorica u zagrebačkoj produkcijskoj kući Fade In i slobodni video-snimatelj Edin Bećirević, članovi Udruge TRIS. Polaznici radionice, zainteresirani srednjoškolci i srednjoškolke, prošli su pod mentorskim vodstvom osnove rada iza i ispred kamere, osnovne teorijske okvire televizijskog snimanja, izvještavanja te intervjuiranja te su imali i praktičnu vježbu snimanja video intervjua. Na radionici su mentori sa srednjoškolcima ujedno započeli pripremu za izradu video serijala od četiri epizode o pravima, mogućnostima i potrebama mladih.

-Polaznici su nakon kratkog predavanja pristupili praktičnoj vježbi snimanja i intervjuiranja, na temu o položaju mladih u Šibeniku i njihovim problemima. Podijeljeni u grupe od dvoje, praktične vježbe prvo su odradili u prisustvu mentora i mentorice koji su ih paralelno korigirali i usmjeravali, nakon čega je uslijedio razgovor o greškama i upute za samostalnu vježbu mobitelima. Kao uvod u samostalnu vježbu, polaznici su osmislili vlastita pitanja koja su mentori provjerili i kao dio vježbe korigirali. U završnoj fazi radionice, polaznici i mentori pregledavali su snimljene materijale te ih zajednički analizirali – rekla je Željka Kovačević o prvom radioničkom danu.

Foto: TRIS/A.Tešić

Interaktivno medijsko obrazovanje nadarenih, kreativnih i za medije zainteresiranih šibenskih srednjoškolaca i srednjoškolki nastavljeno je pod mentorskim vodstvom voditelja radionice Marka Podruga, novinara i glavnog urednika portala Šibenik IN, člana Udruge TRIS.

– Drugog dana radionice polaznici su upoznati s hijerarhijom novinarskih redakcija te je organiziran posjet portalu Šibenik IN gdje su pričali s novinarima, urednicima i vlasnikom portala. Trećeg dana tema je bila umijeće izvješćivanja s događaja, kao i kriteriji u nastanku kvalitetnog novinarskog teksta. Za praktični dio polaznici su dobili zadatak napisati izvještaj s dosadašnjeg tijeka radionice – ispričao je Marko Podrug.

Foto: TRIS/A.Tešić

TRIS-ove radionice osnova novinarstva i medijske pismenosti namijenjene su srednjoškolcima i studentima, ponajprije članovima novinarskih grupa, ali i svim mladima koji iskazuju pojačani interes za medije. Četiri radionice dio su projekta Megafon kojeg provodi Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS koja okuplja medijske stručnjake i nakladnik je novinarskog portala TRIS. Jednogodišnji projekt Megafon kojeg od 1. prosinca 2021. Udruga TRIS provodi u partnerstvu s Ekološkom udrugom Krka Knin sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI