Neovisni novinarski portal
13.7.2024.
Megafon / projekti
Aktivno građanstvo: Akcijom čišćenja oko Krke i Krčića predstavljeni rezultati projekta Megafon

Aktivno građanstvo:
Akcijom čišćenja oko Krke i Krčića predstavljeni rezultati projekta Megafon

Akcijom čišćenja sitnijeg izletničkog otpada u zelenoj zoni na izvoru Krke i u donjem toku i na ušću Krčića, organizacije civilnog društva Eko Krka Knin i šibenski TRIS predstavile su rezultate i završile provedbu projekta Megafon. Završna konferencija kod Topoljskog buka, kojim se Krčić u kninskom Kovačiću ulijeva u Krkin izvor, bila je s projektnom porukom osvještavanja zajedničke odgovornosti i važnosti aktivnog sudjelovanja građana kroz društveni angažman u zajednici.

Među mnogim lokacijama krcatim odbačenim smećem, šire područje ušća rječice uz čiji kanjon vijuga povijesna makadamska Napoleonova cesta, izabrano je kao adut kninskoga turizma u nastajanju. Prostorom nominalno upravlja Javna ustanova Priroda Šibensko-kninske županije, nedovoljno posvećeno na terenu punom odbačenih opušaka, jednokratne ambalaže, limenki i boca pića i napitaka, koje su tamo ostavili neodgovorniji među posjetiteljima tog slikovitog lokaliteta.

Nakon što su zaposlenici, članovi i volonteri udruga zasukali rukave, navukli rukavice i napunili vreće sitnim otpadom, rekli smo da šaljemo poruku kako smo svi odgovorni i da se svi trebamo više potruditi ako želimo da nam sredina bude uređenija, kulturnija i aktivnija, pa predstavili projekt Megafon.

-U godinu dana trajanja projekta organizirali smo ukupno šest javnih tribina na četiri lokacije u Šibeniku i Kninu i otvorili dijalog o temama poput sanacije i stavljanja u funkciju prostora TEF-Batižele, zaštite odnosno turističkog oživljavanja ovog ovdje područja Krčića ili utjecaja lokalne politike na lokalne medije. Objavili smo i video-serijal u kojem u četiri epizode u trajanju između 10 i 15 minuta mladi ljudi u Kninu, Biskupiji, Murteru i Šibeniku govore o svojim mogućnostima i potrebama. Proveli smo i četiri trodnevne radionice novinarstva i medijske pismenosti za srednjoškolce te dvije dvodnevne radionice upravljanja volonterima odnosno rada s mladima u organizacijama civilnog društva. Objavili smo i četiri kvartalna izdanja tiskane publikacije TRIS, u nakladi po 300 komada, koju smo bez naknade podijelili knjižnicama, domovima za starije i nemoćne i udrugama u Šibensko-kninskoj županiji. – iznio je rezultate voditelj projekta Aleksandar Tešić iz udruge TRIS.

Projekt je financijski ukupno vrijedan 472.819 kuna i 85 lipa, od čega su 85 posto bespovratna sredstva iz Europskog socijalnog fonda, dok je preostali dio osiguran iz Državnog proračuna RH. Kako bi sve štimalo u lipu, do najsitnijeg detalja nadziru vladin Ured za udruge i Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva, provedbena tijela koja refundiraju troškove sistemom ZNS-ova.

Zahtjev za nadoknadom sredstava ili ZNS je vrlo složeni proces pravdanja uloženih sredstava, u kojem prilažemo račune i ugovore za provedene usluge i cijeli niz drugih administrativnih detalja kojima dokazujemo da je svaka aktivnost provedena, poput izvještaja o provedenim uslugama, potpisnih listi i fotografija. Uspjeli smo provesti sve projektom predviđene aktivnosti i uspijevamo podmiriti sve obaveze prema suradnicima, dijelom i zahvaljujući pozajmicama, što privatnim što prijateljskih udruga. Dva dana prije kraja provedbe projekta, naime, još uvijek čekamo odgovor Nacionalne zaklade za razvoj civilnog društva hoće li nam i u kojoj mjeri odobriti ZNS 3 kako bismo uopće mogli pristupiti izradi završnog ZNS-a. Sustav refundiranja putem ZNS-ova, u kojem provedbena tijela probijaju ugovorene rokove, za udruge koje na računima nemaju viška sredstava prilično je izazovan. – objasnila je Margita Maričić, administratorica projekta iz udruge TRIS.

U tročlanom projektnom timu bio je i uspješni kninski atletičar, kao koordinator aktivnosti zadužen za koordinaciju rada projektom angažiranih četvero volontera koji su pomagali u provedbi aktivnosti na zadacima poput pripreme lokacija za održavanje radionica i tribina.

-Volonteri su, primjerice, sudjelovali u razmještanju namještaja, sudjelovali su u donošenju i odnošenju opreme te pomagali prilikom postavljanja, čišćenja i pospremanja lokacija. Bili su aktivni i u podjeli materijala sudionicima i gostima radionica i tribina, lijepili plakate i dijelili letke te promotivne materijale. Važnu ulogu imali su i u podjeli tiskane publikacije krajnjim korisnicima. – naveo je koordinator aktivnosti Marko Čeko, projektno zaposlen u Ekološkoj udruzi Krka Knin.

Nositelj projekta Megafon, usmjerenog na jačanje organizacija civilnog društva i prijenos znanja, je Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS, a partner na projektu, koji je trajao od 1. prosinca 2021. do 30. studenog 2022. godine, je Ekološka udruga Krka Knin. Dok čekamo završetak i administrativnog i financijskog dijela projekta, projiciranog do proljeća 2023., Udruga TRIS planira i odjeke Megafona, javnu projekciju video-serijala u prosincu, a dogodine i novi ciklus javnih tribina kojima građanski nadziremo rad i PR lokalnih vlastodržaca.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI