Neovisni novinarski portal
9.12.2023.
knin
Skinuli hrvatsku zastavu s jarbola iznad Krčića i zaradili kaznenu prijavu: Ovim činom nisu povrijeđeni samo Hrvati već i Srbi koji su Hrvatsku prihvatili kao svoju domovinu…

Skinuli hrvatsku zastavu s jarbola iznad Krčića i zaradili kaznenu prijavu:
Ovim činom nisu povrijeđeni samo Hrvati već i Srbi koji su Hrvatsku prihvatili kao svoju domovinu…

U Kovačiću kod Knina, iznad slapa Krčić, 20-godišnji mladić skinuo je s čeličnog stupa hrvatsku zastavu, a njegov vršnjak i prijatelj sve je to uredno snimao, da bi potom svoje “herojsko djelo” i objavili na društvenim mrežama. Cijeli performance nije, dakako, mogao proći bez “troprstog simbola”, pa je junak koji je zaslužan za skidanje hrvatske zastave s jarbola, ponosno podigao tri prsta u zrak i u – kameru.

-Skidanje, skidanje, tako je- čuje se na video-snimci koju su momci proslijedili 49-godišnjem kompanjonu, kako je priopćila PU Šibensko-kninska, a on se pobrinuo za njezinu distribuciju. Jedan od aktera ove priče je Kninjanin, drugi je pak došao iz Republike Srpske, ali su, očito – istomišljenici. Cilj je bio obezvrijediti hrvatsku zastavu i ono što ona simbolizira, dakle, i Republiku Hrvatsku samu.

Nakon dovršenog kriminalističkog istraživanja nad dvojicom 20-godišnjaka i njihovim nešto starijim kompanjonom ( 49 ), koje se tereti za  povredu ugleda  Republike Hrvatske,  sva trojica su privedena.

– Policijski službenici su, na temelju prikupljenih saznanja i dostupnih materijala na društvenim mrežama, utvrdili kako je 20-godišnjak 26. svibnja u mjestu Kovačić, na brdu Gradina, s čeličnog stupa skidao hrvatsku zastavu, dok ga je drugi 20-godišnjak snimao i pritom ga poticao govoreći mu da je skine.

Snimljeni materijal su objavili na društvenim mrežama i proslijedili 49-godišnjaku koji ga je potom dijelio drugim osobama putem internetskih komunikacija. Ovakvim su postupanjem grubo omalovažili zastavu Republike Hrvatske – izvijestili su iz policije.

Osumnjičena trojka je predana pritvorskom nadzorniku Policijske uprave šibensko-kninske, uz kaznenu prijavu Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku.

Za ovakav incident, koji nije prvi te vrste, predviđena je novčana kazna do 4 tisuće eura, pa čak i kazna zatvora do godinu dana.

Incident je najoštrije osudio šibensko-kninski župan Marko Jelić, koji je i sam čin i ponašanje koje ga je pratilo, u izjavi za Index.hr kvalificirao kao poruke mržnje.

-Kao aktualni župan Šibensko-kninske županije te bivši gradonačelnik Knina radio sam i radim na promicanju tolerancije, uključivosti i jednakopravnosti. Izrazito sam ponosan što smo u sredinama gdje žive hrvatsko i srpsko stanovništvo uspjeli ostvariti dijalog i sinergiju na korist opće zajednice- izjavio je župan Jelić, ocjenjujući da ovakvi nepromišljeni incidenti ne mogu pridonositi demokratskoj budućnosti, otvorenom društvu i inkluzivnim načelima.

Čin skidanja hrvatske zastave iz hrvatskog grada heroja Knina uz gestikulaciju koja se koristila u vrijeme velikosrpske agresije nije ništa drugo nego barbarizam koji za cilj ima provocirati i dijeliti. Ovom prilikom nisu povrijeđeni samo Hrvati i hrvatski branitelji već i Srbi koji su Hrvatsku prihvatili kao svoju domovinu te poštuju njezine institucije i zakone..

U tom smislu pozdravljam postupanje PU šibensko-kninske županije koja je provela kriminalističku istragu nad dvojicom muškaraca. Takva reakcija institucija snažna je poruka za cijelo društvo da su zastava, grb, i himna ustavne kategorije zaštićene zakonom.

Hrvatsku smo izborili krvlju u obrambenom ratu i ostvarili tisućljetni san. Oni koji se s takvim načelima ne mire i ne poštuju red i poredak trebaju znati da će u protivnom odgovarati pred zakonom- poručio je Jelić.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI