Neovisni novinarski portal
23.9.2023.
Megafon / projekti
Polaznici TRIS-ove radionice na HRT-u učili o TV novinarstvu

Polaznici TRIS-ove radionice na HRT-u učili o TV novinarstvu

Završila je posljednja od četiri trodnevne radionice novinarstva i medijske pismenosti kojima je Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS ovoga proljeća u okviru projekta Megafon osnaživala mlade. Posljednju radionicu pohađalo je četvero srednjoškolaca i srednjoškolki koji su se pokazali najzainteresiraniji za medije od njih desetak polaznika koliko ih je započelo neformalno medijsko obrazovanje u ukupnom trajanju od 12 dana.

Polaznici TRIS-ove trodnevne iskustvene radionice novinarstva i medijske pismenosti su se prvoga dana upoznali s načinom funkcioniranja televizijskih redakcija. Osim teorijskog dijela polaznici su pod mentorskim vodstvom voditelja radionice, profesionalnog novinara i člana Udruge TRIS Marka Podruga, pogledali, komentirali i analizirali različite televizijske forme i pojedini televizijske priloge koje je voditelj odabrao za prikazivanje u šibenskom Press centru Hrvatskog novinarskog društva (HND). Potom je voditelj radionice organizirao posjet šibenskom dopisništvu Hrvatske radiotelevizije (HRT) gdje je urednica Borka Juras Slamić polaznike radionice upoznala sa svim fazama televizijskog novinarstva, od pripreme i realizacije priloga do montaže. Drugog radioničkog dana bilo je govora o funkcioniranju radijskih redakcija i usporedbe stvaranja shema radijskog programa nekad i sad. Trećeg i posljednjeg radioničkog dana gost predavač bio je Ivo Glavaš, povjesničar i konzervator te dugogodišnji kolumnist portala Šibenik IN.

U okviru trodnevnih radionica u ukupnom trajanju od dvanaest proljetnih dana u ožujku, travnju i svibnju, polaznicima smo približili tehnologije i alate za bolje razumijevanje i uspješnije kritičko vrednovanje medijskih sadržaja te smo ih educirali o osnovnim novinarskim znanjima i vještinama. Kroz interaktivne elemente i uz puno praktičnog rada polaznicima smo dali smjernice za lakše snalaženje u medijskom prostoru i kritičko promišljanje medijskih sadržaja te smo ih učili kreirati medijski sadržaj po pravilima struke. Praktični segment podrazumijevao je simulaciju rada u novinarskoj redakciji i na teretnu u različitim fazama procesa nastanka medijskog sadržaja. TRIS-ove radionice osnaživanja mladih kroz medijsko obrazovanje bile su namijenjene studentima i srednjoškolcima, ponajprije članovima novinarskih sekcija i grupa, ali i svim mladima koji iskazuju pojačani interes za medije. Četiri iskustvene radionice osnova novinarstva i medijske pismenosti dio su projekta Megafon kojeg provodi Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija TRIS koja okuplja medijske stručnjake i nakladnik je novinarskog portala TRIS, u partnerstvu sa Ekološkom udrugom Krka Knin. Projekt je sufinanciran sredstvima Europskog socijalnog fonda, provodi se od 1. 12. 2021. godine a njegovo trajanje je 12 mjeseci.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI