Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
Megafon / projekti
Foto: Valerio Baranović

TRIS-ova radionica:
Nadareni srednjoškolci intervjuirali slikara Zvonimira Vilu

Foto: Valerio Baranović

Grupa nadarenih, kreativnih i za medije zainteresiranih šibenskih srednjoškolaca i srednjoškolki, koji tek trebaju odlučiti hoće li u životu poći putevima sedme sile i postati novinari i novinarke, nastavila je praktično i interaktivno učenje o osnovama novinarskog zanata i medijske pismenosti. Na drugoj od četiri iskustvene radionice koje Udruga TRIS ovoga proljeća organizira u okviru projekta Megafon uz ostalo su intervjuirali akademskog slikara i grafičara Zvonimira Vilu te upijali sve što im je gostujući predavač Valerio Baranović govorio o medijskoj fotografiji.

Pod mentorskim vodstvom profesionalnog novinara i urednika Marka Podruga, člana Udruge TRIS zaposlenog na poziciji glavnog urednika portala Šibenik IN, grupa srednjoškolaca i srednjoškolki tri se dana medijski obrazovala u šibenskom Press centru Hrvatskog novinarskog društva. U nastavku TRIS-ovih radionica osnova novinarstva i medijske pismenosti teorijski su učili o novinarskoj etici i kodeksu časti te o umijeću intervjuiranja, a doznali su i kako prepoznati štetne pojave poput senzacionalizma i lažnih vijesti kojima se krše etička i sva druga pravila struke. U praktičnom dijelu okušali su se u intervjuiranju akademskog slikara i grafičara Zvonimira Vile, dok ih je novinar i foto-reporter Valerio Baranović podučio osnovnim zakonitostima koje je potrebno znati o medijskoj fotografiji u kontekstu internetskih portala i društvenih mreža.

Jedan dio grupe nadarenih, kreativnih i za medije zainteresiranih srednjoškolaca i srednjoškolki, učenici su i učenice šibenske Turističko-ugostiteljske škole koje je za radionicu zainteresirala pedagoginja Maja Šintić, a drugi učenici i učenice šibenske Gimnazije Antuna Vrančića koje je u medijski svijet uvela profesorica mentorica Mila Kundajica. Ta profesorica hrvatskog jezika i književnosti iza koje je deset godina mentoriranja u nastanku školskog lista Pegla i koja za sebe kaže da je mediji iznimno zanimaju, i sama se prije nastavničke karijere okušala kao novinarka. Pitamo je o zastupljenosti medijskog obrazovanja unutar školskih programa i potrebi za iskustvenim radionicama poput ove u ukupnom trajanju od 12 dana koju u okviru projekta Megafon organizira Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS.

-U kurikulumu su zastupljeni medijska pismenost i medijska kultura, ali bez praktičnog dijela i super je da znanja koja su stekli u školi mogu oplemeniti praktičnim radom, sadržajem poput ove radionice. Oni su ovdje došli s poznavanjem osnova ali sve je to suhoparno i na razini teoretskog znanja. Uče u školi što je to vijest, što je reportaža, što je to intervju, a sada se susreću sa pravim novinarskim radom. Vidim da ih praktični rad veseli – ispričala nam je profesorica mentorica Mila Kundajica koja u medijskom smjeru usmjerava one za koje procijeni da imaju dara za novinarstvo.

Zanimalo nas je i koliko srednjoškolcima i srednjoškolkama koji su protekle dvije pandemijske godine dobrim dijelom proveli pred ekranima, zakinuti za mnoge izvannastavne aktivnosti, znače radionice ovakvog tipa i kako su joj prenijeli doživljena iskustva.

-To što su u okviru prve radionice imali praktičnu komponentu koja je uključivala pronalazak, prepoznavanje i bilježenje vijesti na terenu, za njih je bilo neprocjenjivo iskustvo. Reakcije su bile filmske. Učenik drugog razreda Franko Prpa zaustavio me je na gimnazijskim stepenicama i u dahu ispričao kako je bilo. Bio je toliko oduševljen da je još satima mogao pričati o tome. U tom trenutku sam shvatila da je ova radionica doista pun pogodak. Za radionicu sam ih motivirala rekavši im da oni koje zanimaju mediji imaju mogućnost istražiti sebe, otići među ljude i vidjeti kako to u naravi izgleda. Dvije godine se praktički nisu micali od svojih monitora i zbog cijele situacije su bili zakinuti za mnoge sadržaje – odgovorila nam je profesorica Mila Kundajica.

TRIS-ove radiionice osnova novinarstva i medijske pismenosti namijenjene su srednjoškolcima i studentima, ponajprije članovima novinarskih grupa, ali i svim mladima koji iskazuju pojačani interes za medije. Četiri radionice dio su projekta Megafon kojeg provodi Udruga za promicanje civilnog društva, medijske kulture i razmjene informacija – TRIS koja okuplja medijske stručnjake i nakladnik je novinarskog portala TRIS. Jednogodišnji projekt Megafon kojeg od 1. prosinca 2021. Udruga TRIS provodi u partnerstvu s Ekološkom udrugom Krka Knin sufinanciran je sredstvima Europskog socijalnog fonda.

Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda
Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI