Neovisni novinarski portal
28.11.2023.
'rvatska / govor mržnje / ZDS
Još jedan Skejin “bal vampira” u Lori…

Još jedan Skejin “bal vampira” u Lori…

Još jedna proslava godišnjice ustroja 9. bojne HOS-a, postrojbe znakovito imenovane po ustaškom pukovniku Rafaelu Bobanu, uprizorena je, kao skaredni “bal vampira”, u splitskoj Lori, mjestu brutalnih ratnih zločina nad civilima i ratnim zarobljenicima, uz sramotno klicanje ustaškog pokliča “Za dom! Spremni!” i NDH. HOS i notorni Marko Skejo slavili su svoju obljetnicu uz Čavoglave Marka Perkovića Thompsona i zastupničke perjanice desnice- Zlatka Hasanbegovića i Antu Prkačina, te predstavnike državne i županijske vlasti.

Predsjednik Udruge  9.bojne, notorni Marko Skejo obratio se sudionicima skupa porukom  da su “vitezovi koji su dali svoju krv i dio tijela za Hrvatsku, zasigurno veći od njih živih”, zbog čega im se on klanja.

-Posebno se klanjam obiteljima koje trpe i pate za svojim najmilijima- rekao je Skejo, naglašavajući veliki doprinos HOS-a hrvatskoj slobodi i neovisnosti.  Ratni zapovjednik 9. bojne, čije je najveće životno postignuće “hitlerovski brk” s kojim se osobito ponosi, pozvao je potom okupljene “Za dom”, a dvorana se zaorila pokličem “Spremni!” I tako tri puta za redom.

U prigodi 31. godišnjice HOS-a govorio je i još jedan od ratnih zapovjednika 9. bojne, Mile Ćuk koji je naveo kako nema ratišta u Hrvatskoj i BiH na kojem se njihovi pripadnici nisu borili i gotovo da nema oslobodilačke akcije u kojoj nisu sudjelovali.  U ratu je poginulo 46 pripadniak HOS-a, 300 ih je ranjeno, a kroz postrojbu je, kazao je Ćuk, prošlo oko 2500 vojnika koji su na svojim odorama, dodao je, ponosno i časno nosili ambleme s natpisom “Za dom spremni”, “taj sveti pozdrav koji bi nam danas zabranili”.

Na obilježavanju obljetnice postrojbe podijeljena su odlikovanja obiteljima poginulih i  umrlih pripandika , ali i živim sudionicima Domovinskog rata.

Skup je “počastio” svojim dolaskom i izaslanik ministra hrvatskih branitelja Tome Medveda, brigadir Matko Raos, a ovu “svečanu priliku” nisu propustili ni splitsko-dalmatinski dožupan Stipe Čogelja, te saborski zastupnici Zlatko Hasanbegović i Ante Prkačin.

Split ovu godišnjicu dočekuje u predizbornom ozračju, pa je za jedne skup u Lori nešto što nije oportuno komentirati, a za druge gotovo dio njihovog izbornog programa. Primjerice, Željko Kerum je za jednu  nacionalnu televiziju u povodu proslave obljetnice ustroja 9. bojne HOS-a izjavio s ponosom : Kad sam ja bio gradonačelnik dao sam podršku i HOS-u i svima onima koji su dali svoj život i pomogli za slobodu Hrvatske. Ja sam antifašistima promijenio sve spomen-ploče u gradu- pohvalio se.

Policija nije intervenirala, nije ni pomislila na bilo koji način ometati, kamoli sprječavati održavanje skupa okićenog ustaškom ikonografijom koju su u HOS-u preuzeli kao svoju, jer što se njih tiče radi se o potpuno legalnom skupu, na koji bi reagirali samo ukoliko bi došlo do kršenja zakona. No, Hrvatska je zemlja u kojoj je glorificiranje fašizma i njegovih zločina – dozvoljeno.

Zlatko Hasanbegović , koji se pridružio obilježavanju 31. obljentice HOS-a, ne vidi u čemu je problem, jer skupom u Lori ni na koji način nije kršen zakon niti su reminiscirani prošlost i Drugi svjetski rat, nego se reminisciralo, kako je rekao, isključivo Domovinski rat.

Antifašistički Split sramio se tako i danas, kao i svake godine u ovo doba, kada pripadnici postrojbe u crnim odorama i s HOS-ovim znakovljem, prkosno dekoriranim ustaškim simbolima, paradiraju gradom, slaveći dan osnivanja zločinačke NDH kao dan svoga osnutka. Policija ne intervenira, jer HOS-ovo je veličanje fašističke NDH u ovoj zemlji zakonito i legalno. Voljom vlade Andreja Plenkovića i HDZ-a koji su zbog podilaženja dijelu svoga biračkog tijela omogućili selektivno korištenje ustaških obilježja i pozdrava, prilikom komemoracija i obilježavanja obljetnica HOS-a. Što demokratski svijet ne poznaje ni kao pravo, ni kao zakonsku mogućnost…

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI