Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
EKOLOGIJA / sunce / ZELENO
Energetska kriza: Budite sami svoji “solarni majstori” !

Energetska kriza:
Budite sami svoji “solarni majstori” !

Energetska kriza, potencirana ratom u Ukrajini, inspirirala je mnoge da se okrenu alternativnim tzv. zelenim izvorima, odnosno ugradnji solarnih sustava na svojim krovovima. Kako najavljuje Večernji list, Vlada bi uskoro mogla početi snažno poticati  proizvodnju do 50 kilovata vlastite električne energije građana, a kako pojednostavniti i postupak ugradnje solara učiniti isplativijim osmislio je čelnik Reformista Radimir Čačić, koji je, prema vlastitim tvrdnjama, kao potpredsjednik u Milanovićevoj vladi, još 2012. pripremio zakon o tzv. građanskoj energiji koji je usvojen tek 2018.

Čačićev projekt polazi od toga da svaki vlasnik obiteljske kuće ima određenu potrošnju električne energije, i za nju već sagrađenu i do njegova brojila dovedenu električnu mrežu, pa provedba projekta ne traži nikakvu državnu investiciju.

-Princip je vrlo jednostavan. Građanin koji želi solar, zapravo sve napravi sam. Naruči projekt, plati ga, pozove ovlaštenog inženjera koji solar priključi i stavi brojilo, potpiše da je sve napravljeno kako treba i po standardnoj cijeni, i investitor s računom ide u poreznu upravu koja potom izvršava povrat PDV-a, što je stimulacija od 20 posto jer država neće uzeti investitorima PDV na njihovo ulaganje- objasnio je “svoj model” Čačić.

Na taj način država bi bez ikakvog vlastitog investiranja dobila na desetke tisuća malih solarnih elektrana i na najbolji način, tzv. zelenom energijom iz kućne proizvodnje, eliminirala potrebu uvoza struje.

Nema fondova za subvencioniranje, nema komisija ni natječaja s najbržim prstom, što, veli Čačić, ljude odbija. A jedino što država treba učiniti je da građanima koji svojim novcem izgrade postrojenja, to službeno ovjeri HEP-ov inženjer, a Porezna uprava isplati povrat PDV-a.

A kako ćete izgraditi solarni sustav, koliko će vas to koštati, koje dozvole vam trebaju i koliko će vam vremena trebati da svoj projekt realizirate, sve to možete pročitati OVDJE, u razgovoru koji je TRIS svojedobno  obavio s jednim od vodećih ljudi Eko Kvarnera i vlasnikom jedne male FNE obiteljske elektrane, Vjeranom Piršićem.

Solarni paneli

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI