Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
'rvatska / POLITIKA / Vojska
Rafalno: Potres i pandemija su Vladi manje važni od borbenih aviona, jer, evo, samo što nas neprijatelj nije napao…

Rafalno:
Potres i pandemija su Vladi manje važni od borbenih aviona, jer, evo, samo što nas neprijatelj nije napao…

Hrvatska je odlučila biti vojna sila, pa što košta da košta. Premijer Plenković pompozno je najavljivao i jedva dočekao dolazak francuskog predsjednika Emmanuela Macrona Zagrebu radi potpisivanja ugovora, teškog milijardu eura, za nabavu 12 polovnih francuskih borbenih aviona tipa Rafale. No, nije Macron još ni došao u Hrvatsku, a Rafali su nas već koštali 1,2 milijarde eura! Je li to uistinu prioritet Hrvatskoj danas?

Čini se da je ovom kupovinom najsretniji, pače i najponosniji, sam Plenković, a ostatak Hrvatske se ne doima ni približno tako zadovoljan ovom nabavom koju će Hrvatska plaćati iz državnog proračuna do 2026. Milijarde kuna su to, 8,7 milijardi! Jer, kako neki kažu, u zemlji koja je pogođena katastrofalnim potresom čija temeljna, konstrukcijska obnova nije ni započela, besumnje ima urgentnijih pitanja koja treba rješavati od borbenih aviona. Konačno, koga se bojimo i zašto?

Petrinja (foto TRIS/G. Šimac)

Osim što neki zastupnici, uglavnom lijeve provenijencije (  recimo, Sandra Benčić iz platforme “Možemo!” ili Katarina Peović iz Radničke fronte  ), smatraju da je prioritetnije bilo obnoviti razorene domove brojnih obitelji u Zagrebu, Zagrebačkoj, Karlovačkoj i Sisačko-moslavačkoj županiji ( Baniji ), ima i onih  koji s aspekta struke dovode u pitanje oportunost kupovine takvih aviona u državi poput Hrvatske.

Iznimno, zbog zanimljivosti prenosimo opservaciju Gorana Gala, na Facebooku, koji smatra da je hrvatsko-francuski ugovor od milijardu i dvjesto milijuna eura zapravo teška ” pušiona” za Hrvatsku. Gal  kaže kao” inženjer, artiljerac u služenju JNA 80-tih i u Domovinskom ratu 90-tih moram primjetiti kako milenijski pušimo priču o Rafalima. Hrvatska je tanka kao kifla, svaki aerodrom može propucati čak i dalekometna haubica a da ne spominjemo S 400 i sl. Ti Rafali koje plaćamo milijardu ( 1.000.000.000) eura mogu polijetati samo iz drugih zemalja inače će ih se rušiti praktički još na zemlji. Pa u punoj brzini ne mogu ni zaokrenuti a da ne izlete iz Hrvatske. Bolje da smo kupili S 400 ili Patriote , mi bi bili u strateškoj prednosti.

Milijardu eura smo platili popravljanje Plenkijevog imidža nakon fjaska sa ZDS, Zlatom Đurđević, Žalac, itd… zbog koje bi u Evropi jednog dana samo lupao pečate u nekoj marginalnoj EU-sinekuri– stoji u objavi. Radi se o našoj lovi, poručuje Gal, a ja mrzim kad nas tako brutalno  prave budalama.

Njegovu objavu prenosimo tek kao prilog raspravi ( doduše, zakašnjeloj, post festum potpisivanja ugovora, ali svejedno… ),  radi onih koji o borbenim avionima znaju nešto više, pa mogu ocijeniti i relevantnost ovog statusa.

No, neovisno o tome, ostaje pitanje je li baš sada bilo najbolje vrijeme za kupovinu aviona koji državu ( porezne obveznike ) stoje ( bez PDV-a ) milijardu eura!

-Ljudi spavaju u kontejnerima, bolnice se urušavaju, a mi za milijardu eura kupujemo avione čiji jedan sat leta košta 16.000$. Da bismo mogli braniti ovu HDZ-ovu kapitalističku prćiju iz koje je u zadnjih 8 godina pobjeglo skoro 400.000 radnika- poručili su s Facebooka iz Radničke fronte.

Ili, kako je još u lipnju kazala zastupnica platforme Možemo! Sandra Benčić, u ovoj i narednim godinama prioriteti su trebali biti obnova od potresa i oporavak građana i gospodarstva od pandemije. No za to nema značajnijeg povećanja u proračunu, a za neke buduće rizike izdvaja se milijarda eura.

Zanimljivo je kako joj je tada u Saboru replicirao HDZ-ov “disident” Davor Ivo Stier, konstatacijom da je dosljedna u stavovima, jer, i dok je bila u Centru za mirovne studije, protivila se ulasku Hrvatske u NATO.

– Investirati u obranu je nužnost- rekao je Stier. – Srbija je rebalansom povećala obrambeni proračun za 44 posto, to je realni svijet, jasno je da moramo investirati u sigurnost- ustvrdio je.

Dakle, u tome je stvar! Motiviraju nas susjedi, Srbija,  koja, za razliku od Hrvatske, nije u NATO-u, od kojega s pravom očekujemo zaštitu i sigurnost. Ali, zar ćemo dozvoliti da Srbija bude borbeno sposobnija i moćnija od nas?!

Naravno, svi ne misle jednako ni u oporbi, što je pokazala i Vesna Vučemilović,  u to vrijeme zastupnica Domovinskog pokreta, koja je pozdravila nabavu borbenih aviona. A učinila bi to i Benčić, smatra, da je bila u ratnom Osijeku ranih 90-ih , kada Hrvatska vojska nije imala ni kalašnjikova.

A Hrvatska nije bila članica ni NATO-a ni EU

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI