Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
hadeze / HRVATSKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
Hrvatski dan sjećanja na žrtve (svih) totalitarizma: Svijeće i poklon samo za žrtve komunizma… a što je sa žrtvama ustaške NDH, fašizma i nacizma?

Hrvatski dan sjećanja na žrtve (svih) totalitarizma:
Svijeće i poklon samo za žrtve komunizma… a što je sa žrtvama ustaške NDH, fašizma i nacizma?

Dan je sjećanja na žrtve totalitarnih i autoritarnih režima. Hrvatska ga obilježava odavanjem počasti žrtvama. Ali samo jednima. Žrtvama komunistčkog režima. One druge, žrtve nacizma i fašizma u Drugom svjetskom ratu, žrtve zločinačke ustaške NDH, danas se prešućuju. I tako to traje već godinama. A živimo u europskoj Hrvatskoj koja je prihvatila deklaraciju Europskog parlamenta  ( 2011. ) i od tada, u ime kulture sjećanja i pijeteta prema žrtvama svih totalitarizama: nacizma, fašizma i komunizma, 23. kolovoza, na Dan sjećanja odaje počast žrtvama, ali samo jednima, implicirajući, valjda, da žrtave ustaškog režima, fašizma i nacizma, to ne zavrjeđuju ili…?

Stratišta komunističkog režima obišao je potpredsjednik Plenkovićeve ( HDZ ) vlade, ministar branitelja Tomo Medved koji je svijeće zapalio kod spomenika Glas hrvatske žrtve- Zid boli, na Grobnici narodnih heroja, na grobu Brune Bušića, kod Spomen- obilježja hrvatskim žrtvama Bleiburga i križnih putova, i na grobu prvog hrvatskoj predsjednika Franje Tuđmana.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović dobio je zadatak da ode u Macelj, a ministar prometa Oleg Butković na Goli otok.

Na Europski dan sjećanja na žrtve svih totalitarizama, kako je potvrdio i MedvedJasenovac nije u itineraru Vlade. Tamo se, kaže ministar, ide u drugim prilikama, za godišnjice… Jer, valjda, ustaški zločini ne spadaju, prema ovoj Vladi, u zločine totalitarističkog, autoritarnog režima, što li?

I kod svega, Medved novinarima “prigodno” izjavljuje kako hrvatska vlada stvara ozračje  u društvu koje je tolerantno, koje uvažava i gradi odnose koji jamče perspektivu Hrvatske (?! ) Ili doslovce:

-Predanost naše vlade je vidljiva i u nastavljanju svih aktivnosti u ekshumiranju svih žrtava, dostojnom ukopu i odavanju pijeteta, jednako tako i u stvaranju ozračja u društvu, toleranciji, uvažavanju i izgradnji takovih odnosa koji garantiraju perspektivu Hrvatske– veli Medved danas na Mirogoju. A potom odlazi za Gospić gdje se ukapaju posmrtni ostaci ( 102  ) žrtava Drugog svjetskog rata i poslijeratnog razdoblja , ekshumirani na području Like.

Unatoč očiglednom, Medved tvrdi kako se ne prave razlike među žrtvama, a kao dokaz tome navodi aktivnosti vlade motivirane namjerom da se ( tobože, op.a. ) ne zaborave žrtve nijednog totalitarnog režima. A onda se ministri na Dan sjećanja rasporede po grobištima žrtava komunizma kako bi naglasili svoj stav i svoj odnos prema komunističkom režimu naspram drugih totalitarizama, poput ustaškog, nacističkog i fašističkog,  koje tri desetljeća uporno pokušavaju rehabilitirati.

-Upravo na tragu programa i aktivnosti koje je provodila naša vlada u prethodnom mandatu, kao što provodimo i u ovome, može se jasno iščitati naše opredjeljenje da se ne zaborave žrtve niti jednog totalitarnog režima, ali s druge strane da gradimo odnose u društvu za buduće generacije, kako one ne bi bile opterećene sa stradanjima kroz povijest, ali nikada zaboraviti- poručuje Medved, prenosi Hina, uz napomenu kako”na mlade naraštaje treba prenijeti  naša iskustva koja nisu bila nimalo jednostavna ni laka”. Zar samo ta iskustva treba prenositi, samo iskustva iz Domovinskog rata, a potpuno ignorirati iskustva i pobjede hrvatskih antifašističkih boraca u Drugom svjetskom ratu?

Odnos Plenkovićeve vlade prema totalitarnim režimima ilustrira vrlo dobro i njezin stav prema  službenom ustaškom pozdravu Za dom spremni!, koji je navodno zabranjen, ali stvarno sustavno toleriran.

Uostalom, o tome je i na današnji dan Medved novinarima sasvim otvoreno rekao kako se treba držati preporuka Vijeća za suočavanje s prošlošću koje je dalo naputke kako se odnositi prema takvim simbolima, a u skladu s tim napucima, kaže, djeluju i sudovi ( ??? )

-Po mom mišljenju upravo je taj zaključak, koji je uravnotežen i koji je zahtijevao široku raspravu i sagledavanje svih aspekata, i ostajem pri tome da je upravo to usmjerenje koje je sadržano u zaključku- dovoljno- kazao je, prenoseći de facto stav Vlade.

Pa, ako je dosad tko i imao iluzije da bi se ustaški pozdrav ZDS mogao trajno zabraniti u javnom prostoru i biti sankcioniran, sada bar znade da od zabrane nema ništa. Vijeće mu je dalo pravo građanstva pod egidom HOS-a i njihovih komemorativnih skupova palima u Domovinskom ratu, a Vlada takvu interpretaciju i relativizaciju ustaškog simbola- prihvatila. Stoga je teško od nje očekivati da bi ZDS mogla zabraniti.

Na neki način je Medved današnjom izjavom poslao poruku i Židovskoj općini  koja je nedavno pokrenula inicijativu za zabranu ZDS. Svakako, lakše je to reći Medvedu nego Plenkoviću, koji će već naći načina kako to objasniti svojim partnerima u vladajućoj koaliciji…

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI