Neovisni novinarski portal
9.8.2022.
projekti
Društveni centar Promina – epicentar društvenog života u podnožju istoimene planine

Društveni centar Promina – epicentar društvenog života u podnožju istoimene planine

Ako netko ne zna, podno planine Promine, na području istoimene Općine Promina, postoji i također istoimeni „Društveni centar Promina“, a koji postaje svojevrsni epicentar društvenih zbivanja u tom kraju. Naime, za uređenje tog doma u zgradi obnovljene i donedavno zapuštene nekadašnje škole u Lukaru zaslužni su u kninskoj građanskoj udruzi, jednoj od najaktivnijih u Dalmaciji – Ekološkoj udruzi Krka Knin.

Ekološka udruga „Krka“ Knin započela je još 29. svibnja 2020. godine provedbu dvogodišnjeg projekta „Društveni centar Promina“ u partnerstvu s Općinom Promina i Veleučilištem Marko Marulić u Kninu. Projekt se  sufinancira sredstvima Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. i Ureda za udruge Vlade Republike Hrvatske.

-U prvoj fazi projekta adaptirana je i opremljena  „Stara škola“ u Lukaru te je nakon obnove uspostavljen Društveni centar Promina koji funkcionira  po  modelu javno-civilnog partnerstva na području Općine Promina.  Centar je otvorio svoja vrata u prosincu 2020. godine te postao prostor za planiranje, organiziranje i provođenje raznih aktivnosti organiziranja slobodnoga vremena, tematskih radionica, predavanja i programa namijenjenim građanima i predstavnicima organizacija civilnog društva s područja Šibensko-kninske županije. Kako bi se što kvalitetnije osmislile, razvile i uvele suvremene inicijative za sudjelovanje građana u procesu upravljanja prostorima u javnom vlasništvu u lokalnoj zajednici provedeno je istraživanje i mapiranje potreba i potencijala lokalne zajednice. U sklopu istraživanja organizirana su 2 okrugla stola i 3 fokus grupe kako bi se prikupilo što više informacija za izradu strategije sudjelovanja građana u procesu upravljanja prostorima u javnom vlasništvu – kaže Inga Kukolj, voditeljica projekta.

Društveni centar Promina postao je, kažu, mjesto susreta, rada i boravka, odnosno tzv. „co-working“ prostor za djelovanje i razvoj 5 organizacija civilnog društva (OCD-a) s područja Općine Promina i Šibensko-kninske županije. Sve udruge planski koriste prostor te informatičku i uredsku opremu koja im omogućava jednostavnije razvijanje i provođenje svojih aktivnosti na području Općine Promina namijenjenih lokalnom stanovništvu.

U sklopu Društvenog centra Promina otvorena je sedma po redu Eko knjižnica igračaka u kojoj djeca mogu besplatno posuditi brojne igračke, edukativne i društvene igre, slikovnice i knjige. Roditelji i djeca u knjižnici mogu donijeti  stare igračke i takvim načinom zbrinjavanja igračaka doprinose očuvanju okoliša i ponovnoj uporabi predmeta. Danas, Eko knjižnica u Lukaru bogatija je  za 50 novih članova koji besplatno mogu posuđivati igračke te je otvorena svakim radnim danom. – otkriva Inga Kukolj.

 

Na mjesečnoj bazi u  Društvenom centru se osmišljavaju, planiraju, održavaju brojne aktivnosti i tematske radionice o čemu je javnosti informirana putem mjesečnih kalendara događanja DCP-a i održavanjem info kampanja uz podjelu promotivnog materijala.

-Građani i predstavnici udruga putem aktivnosti u DC Promina  imaju  priliku stjecati nova znanja o aktivnom uključivanju građana u svoju lokalnu zajednicu, izradi projektnih prijedloga u sklopu ESF-a,  povećanju  kapaciteta udruga,  o načinima prevencije ovisnosti , volonterizmu, ekologiji, ponovnoj uporabi itd. Zahvaljujući volonterskoj pomoći studenata sa Veleučilišta „Marko Marulića“ u Kninu, predstavnika Općine Promina te  projektnom timu sve planirane aktivnosti projekta se uspješno provode. – dodaje Inga Kukolj. 

Iz Ekološke udruge Krka Knin pozivaju zainteresirane da pratite objave putem web stranice (www.eu-krka-knin.hr) i Facebook stranica Ekološke udruge „Krka“ Knin  i Društvenog centra Promina, te da, ako se žele priključiti  aktivnostima DC Promina  prate mjesečni  kalendar događanja i  aktivnosti.

 

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI