Neovisni novinarski portal
27.11.2021.
crovid / narodno zdravlje / POLITIKA
Borasens, iliti osjetljivi Boras pod dvostrukom zaštitom…

Borasens, iliti osjetljivi Boras pod dvostrukom zaštitom…

Kod toliko gafova i skandala koje za sobom vuče rektor zagrebačkog Sveučilišta, Damir Boras, nije mu uopće trebao ovaj s cijepljenjem mimo svakog reda i tzv. “nacionalnog plana cijepljenja”, i to uz asistiranje pročelnika Klinike za stomatologiju, jer je, valjda, vjerovao da se tako neće saznati. S cijepljenjem ili bez njega, Boras je izgubio svaki kredibilitet i u civiliziranom svijetu koje demokratska načela i pravna pravila ne smatra tek jeftinom političkom bižuterijom države, morao bi s te važne funkcije za akademsku zajednicu, i higijenu društva uopće, napokon otići. I to je zapravo prava tema kad o Borasu govorimo. Cijepljenje “po vezi” samo je začin za kraj…

Ilustracija Iz nedavne inicijative za smjenu rektora Borasa

Osim što je pokazao da nije, a niti želi biti jednak, ravnopravan s drugim građanima, jer čvrsto vjeruje da ga sve prakticirane privilegije po funkciji i položaju u društvenoj hijerarhiji pripadaju, nego mu je i neshvatljivo da se tolika buka diže oko toga što se sa suprugom nije tiskao uz sav običan svijet u nekoj ambulanti obiteljske medicine, nedaj bože u kakvoj sportskoj dvorani, nego kako i priliči, u ekskluzivnom terminu, na izdvojenom mjestu, i s onima koji su u prvom redu prioriteta za cijepljenje. Zdravstvenim radnicima. Jesu li za njega i suprugu osigurali punu privatnost, intimne uvjete, kako i priliči trenutku cijepljenja jednog uznositog rektora Sveučilišta, e da bi se osjećao kao kod kuće?

Dovraga, svi odavno znamo da taj čovjek nema mjere ni u čemu, da o sebi ima iznimno visoko mišljenje, da je klasični autokrat, primitivni seksist i šovinist koji pati od ceremonijalnog kiča i dokazano isplativog domoljubnog patosa. Prema tome, ništa čudno nema u tome ako je Boras danas uzeo suprugu pod ruku, nazvao pročelnika Klinike za stomatologiju, Željka Verzaka, iz zagrebačkog KBC-a, i dogovorio “obiteljsko cijepljenje” protiv covida-19, mimo svakog reda i pravila. Rektor drži do stare narodne mudrosti- “od viška glava ne boli”, pa je, dakako, ne vodeći računa o tome da je ugroženih građana u rizičnim skupinama i previše, a cjepiva premalo, odlučio cijepiti se iako je nedavno prebolio koronu i razvio antitijela koja ga, možda bolje i od AstraZenece, štite od zaraze. Ali, nikad se ne zna, zato bolje da dobije više, nego manje…

Pročelnik Verzak cijeli je događaj proglasio spletom pukih slučajnosti, jer tri doze cjepiva su im ostale, neki njegovi djelatnici nisu došli, pokušao ih je i dodatno dozvati, ali se samo jedan javio, pa su ostale, gle čuda, baš dvije već razrijeđene doze, taman koliko je trebao da cijepi rektora i suprugu, ili bi se morale baciti!? I ne,  tvrdi Verzak, nikakvo se cijepljenje nije obavilo na Klinici za stomatologiju, samo su zaposlenici Klinike taj dan imali termin i otišli su na Rebro da bi se cijepili kao i svi drugi. Zar s njima i Borasovi…?

Ali, sve je to nevažno, čemu taj niz detalja kojim Verzak pokušava opravdati svoj, i čin rektora Borasa, spremno preuzimajući krivnju na sebe. Eto, pogriješio je, rektor je bio kod njega na konzultacijama ( koje se nigdje ne evidentiraju? ) zbog stomatoloških razloga, i pukim slučajem cjepiva je ostalo, taman dvije doze,  pa je supruzi i njemu ponudio da ga iskoriste. Nevjerojatno!

Sve to što je javnosti ispričano post festum otkrića da se Boras cijepio, makar ni na koji način nije trebao, krajnje je infantilno i priglupo. Toliko slučajnosti nema ni u najgorem trashu američke kinematografije. I žalosno je da se odrasli, ozbiljni ljudi, takvim objašnjenjima brane pred licem javnosti.

Žalosno je i da Borasu pada na pamet cijepiti se u okolnostima kada cjepivo u Hrvatsku stiže na kapaljku, a on nije nimalo rizičan niti ugrožen. Štoviše, hoda okolo s antitijelima koja je razvio nakon preboljenog covida i otima cjepivo onima kojima može o tome ovisiti život. Kakav to čovjek mora biti da svoju poziciju na takav način zloupotrijebi? Egoist koji ne mari ni za koga do li za svoj mali svijet velikih privilegija.

Borasovom postupku konkurira tek HDZ-ov šef zastupničkog kluba Branko Bačić, čiji je komentar na rektorov postupak – nevjerica!

-Ne mogu vjerovati da bi rektor išao mimo reda i preko veze na cijepljenje- izjavio je u šoku i nevjerici Bačić.

– Ne znam kako je do toga došlo, pa ne mogu ocjenjivati, ali načelno sam protiv da se preko veze pokušavamo izboriti za nešto što nam možda ne pripada- jedva je izgovorio pazeći da baš nikoga njegov komentar ne zaboli.  

Ali, te riječi izravno udaraju na zdravu pamet. O čemu to Bačić narodu propovijeda? Ne vjeruje da bi rektor išao mimo reda i preko veze? Zar? U zemlji gdje se ništa ne radi u skladu s redom i pravilima, gdje se sve obavlja mimo reda i preko veze, Bačić se ( navodno ) iščuđava da se tako nešto omaklo rektoru zagrebačkog Sveučilišta?!

Od Borasovog demonstriranja nejednakosti, koju rektor podrazumijeva i dnevno bez imalo nelagode uživa, dapače, jadnije je samo ovo Bačićevo prodavanje političke magle za priglupe i naivne koji kad vlast govori stoje u stavu mirno. Problem je što ima i previše onih koji su Bačiću povjerovali a Borasu privilegirano cijepljenje, makar i na njihovu štetu, opravdavali. Inferiornost i poniznost su poput željeznih kugli oko nogu naroda. S takvim okovima teško je koračati naprijed…

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI