Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
nevolje
Bura umalo otpuhala terminal (foto Facebook)

LNG terminal u Omišlju zagađuje bukom, a sigurnost priveza je upitna:
‘Omišalj nikada neće odustati od borbe protiv Vladinih mađarona’!

Bura umalo otpuhala terminal (foto Facebook)

Primorsko-goranski župan Zlatko Komadina rekao je u ponedjeljak da će županija pomoći Općini Omišalj kako bi se obavila odgovarajuća mjerenja buke iz plutajućeg LNG terminala te da dobije odgovore na pitanja o sigurnosti priveza na tom terminalu, javlja Hina.

Komadina je na redovitoj konferenciji županijske uprave rekao da u vezi s LNG terminalom u Omišlju postoje situacije na koje su upozoravali, da se one događaju jer ih nisu slušali.

“Svjedoci smo zagađenja bukom” naveo je dodavši da je među primjedbama Općine Omišalj i županije bila i primjedba da buka u studiji utjecaja na okoliš nije dovoljno obrađena te da se sada to bjelodano pokazuje.

Omišalj (foto N1)

Isto tako, postoji i pitanje sigurnosti priveza brodova, jer su ovih dana zbog bure tri remorkera morala držati brod na svojoj poziciji. To govori da nismo bezveze govorili da je kopneni terminal rješenje na kopnu, a plutajući rješenje na moru, da bude off shore, zato se plivajući terminal i radi na otvorenim morima”, ustvrdio je.

“No, nemamo baš puno satisfakcije što smo bili upravu. Pomoći ćemo Općini Omišalj da se obave odgovarajuća mjerenja buke i da se daju odgovori na pitanja sigurnosti priveza,” rekao je Komadina.

Načelnica Omišlja Mirela  Ahmetović izjavila je prošlog tjedna da se svakodnevno javljaju stanovnici Omišlja na Krku, kao i Njivica, Malinske, Kostrene, Kraljevice, jer osjete buku iz LNG terminala u Omišlju.

Terminal su morala na mjetu zadržvati dva remorkera (foto Facebook)

-Dva remorkera, Lukas i Champion, drže plutajući LNG da ne otpluta. Što će se dogoditi kada bura bude jača, neću ni pretpostavljati. Inače, za sve zlonamjerne koji su me optuživali da radim protiv interesa Hrvatske jer sam se protivila nelegalnom i štetnom projektu plutajućeg LNG-a, podaci za mjerenje jačine bure u Omišlju za potrebe Studije utjecaja na okoliš uzeti su s mjerne stanice na riječkoj Kozali, iako postoje mjerne jedinice u Omišlju – u Zračnoj luci Rijeka i na JANAF-u. Ali trebalo je prikazati kako nema opasnosti. Sve ovo moglo bi završiti neviđenom ekološkom katastrofom za cijeli Kvarner. No, za HDZ-ovu sljedbu i ministra Ćorića nema problema. Pozivam ministra gospodarstva i održivog razvoja da dođe dati ruku i pripomogne kako njegova najdraža igračka ne bi otplovila. Ipak je to projekt izveden “po najvišim standardima”.
Omišalj nikada neće odustati od borbe protiv Vladinih mađarona! – objavila je Mirela Ahmetović.

Iz tvrtke LNG Hrvatska, također prošlog tjedna, naveli su da je u tijeku testiranje svih tehnoloških sustava broda i kopnenog dijela terminala za ukapljeni prirodni plin (UPP/LNG) te da je razina buke s terminala, s obzirom na testiranja, smanjena na najmanju moguću razinu.

Bura umalo otpuhala terminal (foto Facebook)

LNG terminal u Omišlju, čiji je glavni dio plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU), tj. brod “LNG Croatia” , je od početka prosinca u probnom radu, a 1. siječnja 2021. počet će s komercijalnim operativnim radom.

Ukapljeni prirodni plin, kojeg će od siječnja dovoziti LNG tankeri, će se u Omišlju uplinjavati, a potom će biti pušten u plinovod

U nastavku prenosimo objavu Mirele Ahmetović otprije par mjeseci:
Danas je u riječku luku doplovila grdosija pod imenom “LNG Croatia”. Ipak. Kada sam prije tri godine krenula u osporavanje nelegalnog i za Hrvatsku štetnog projekta plutajućeg LNG-a, cilj mi je bio braniti vladavinu zakona, prostorne planove, zdravlje stanovnika čitavog Kvarnera i okoliš kojega ćemo sutra ostaviti novim generacijama.
Mnogi su mi se pridružili u toj borbi i zajedno sa mnom imali hrabrosti reći: DOSTA! Dosta nametanja, bahatosti i nebrige. Bili smo glasni, branili smo zakone Republike Hrvatske, branili smo svoj prostor, branili smo pravo na normalan život.
No, ispalo je drugačije. Projekt je išao naprijed, država se oglušila, osobno su mi zabranili pristup gradilištu. Vidim da se danas neki cinično rugaju kako usprkos mojim dosadnim prosvjedima projekt živi i kako je došao do kraja. Čak i novi brod “LNG Croatia” nazivaju “Mirela”. Neka im.
Samo neka se rugaju. Ja ni za čim ne žalim, ponosna sam što sam ustala u obranu stanovnika mojeg Omišlja, stanovnika Primorsko-goranske županije i stanovnika cijele Hrvatske. Jer kada projekt postane neodrživ, kada na red dođe raspetljavanje i ovog gordijskog čvora, cijenu toga plaćat će svi stanovnici RH. Plaćaju već danas. 133 milijuna eura. Iz svojih džepova.
Onima koji se danas zlonamjerno rugaju mojim i naporima svih koji su stali uz mene poručujem: sutra ću opet stati u obranu zakona i poštivanja prava na normalan život. Uključujući i pravo tih istih. Jer me vodi ideal pravednog društva. I to ću činiti makar stajala sasvim sama.
Nakon svega, mogu reći da je moja savjest čista. Mnogima nije. Nažalost, njihovu nečistu savjest platit će građani. Ali što smo birali, to smo dobili.

LNG-Croatia (foto N1)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI