Neovisni novinarski portal
3.12.2023.
EKOLOGIJA / eu / POLITIKA
Foto: pixabay.com, ilustracija

Klimatska politika:
Emisije stakleničkih plinova u EU dosegnule najnižu razinu u trideset godina

Foto: pixabay.com, ilustracija

Europska komisija pohvalila se ostvarenim napretkom Europske unije u smanjenju emisija stakleničkih plinova. U godišnjem Izvješću o napretku mjera klimatske politike EU-a piše da su se razine stakleničkih plinova u Europskoj uniji u 2019. godini smanjili za 3,7 posto u odnosu na prethodnu godinu odnosno za čak 24 posto u odnosu na 1990. godinu.

Smanjenje emisija stakleničkih plinova u Europskoj uniji najvećim je dijelom rezultat značajnog napretka u energetskom sektoru, u kojem je zabilježen pad emisija od gotovo 15 posto, najviše zahvaljujući tome što se proizvodnja električne energije iz ugljena sve više zamjenjuje proizvodnjom iz obnovljivih izvora i plina. Manje su se smanjile emisije u industrijskom sektoru, za oko dva posto, dok su  provjerene emisije iz zrakoplovstva, koje obuhvaćaju samo letove unutar Europskog gospodarskog prostora, nastavile umjereno rasti te su se u odnosu na 2018. povećale za jedan posto.

Europska unija dokazuje da je moguće smanjiti emisije i ujedno ostvariti rast gospodarstvaIzvješće, međutim, ponovno potvrđuje da je u svim sektorima gospodarstva potrebno više zalaganja da bismo ostvarili zajednički cilj klimatske neutralnosti do 2050. Zelena tranzicija je ostvariva ako u tome ustrajemo i iskoristimo oporavak kao priliku da obnovimo gospodarstvo na održiv način i povećamo njegovu otpornost na krize kako bismo imali zdravu i održivu budućnost prigodno je izjavio Frans Timmermans, izvršni potpredsjednik Europske komisije za europski zeleni plan.

U Izvješću o napretku mjera klimatske politike EU-a napominje se i da je paralelno sa smanjenjem emisija stakleničkih plinova lani na razini Europske unije BDP porastao za 1,5 posto. Navodi se i da su se rashodi EU-a za zaštitu klime, financiranje zelenih tehnologija, primjenu novih rješenja i međunarodnu suradnju povećali u 2019. i da će se nastaviti povećavati tijekom oporavka Europe uslijed krize uzrokovane bolešću COVID-19.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI