Neovisni novinarski portal
26.1.2022.
narodno zdravlje
Ilustracija - Ljekarna, Konzum, Agrokor... (foto TRIS/G. Šimac)

Republika Veledrogerija

Ilustracija - Ljekarna, Konzum, Agrokor... (foto TRIS/G. Šimac)

Usred opće nevolje radi covida-19 koji, kažu, prijeti zdravstvenom sustavu, eto i još jedne vijesti: Tomislav Kulić, predsjednik udruženja veledrogerija, odnosno trgovaca lijekovima i medicinskim potretpštinama na veliko,  pri Hrvatskoj gospodarskoj komori u Dnevniku N1 je najavio kako njihove veledrogerije od danas obustavljaju isporuku lijekova za 75 posto bolnica.

Da, dobro ste pročitali: obustavljaju isporuku lijekova bolnicama. Zvuči kao još jedna prijetnja zdravstvenom sustavu.

Preciznije, kao prijetnja mnogima koji su u nemoći, bolesni i trebaju lijekove.

“Veledrogerije više nemaju mogućnosti, kreću s obustavom lijekova ili značajnom redukcijom za tri četvrtine bolnica – rekao je veledrogerijski čelnik.

Kažu i kako se radi o bolnicama koje svoja dugovanja nisu podmirile dulje od godine dana, te kako je dug bolnica 4 milijarde i 300 milijuna kuna, a ljekarne duguju još 700 milijuna kuna, te kako je dug ukupno 5 milijardi kuna.

Veledrogeristi ili veledrogeraši su s jučer sastali s predstavnicima hrvatske vlasti ‘na vrhu’, i to s bivšim šefom u Agrokoru i aktualnim ministrom financija Zdravkom Marićem, te sveprisutnim ministrom zdravstva Vilijem Berošem, a kako bi razgovarali o golemom dugu prema veledrogerijama.

No taj je sastanak naprasno završio jer su ga predstavnici veledrogerijske vlasti napustile nezadovoljni onime što govore hrvatske vlasti.

A dva ministra su ostala sama.

-Na tragu razgovora iz ljeta, našli smo se. Nije tajna funkcioniranje sustava. Veledrogerije, njih 4, gledaju iz perspektive svojih kompanija, imaju odnose s bankama. Nastavit ćemo razgovore, nije ovo kraj. U rebalansu ćemo naći dio sredstava, ne bih sada rekao broj. Nastojat ćemo kroz preraspodjele naći dio sredstava kako bismo, nadam se, izbjegli zastoje u distribuciji lijekova. Rekao sam na sastanku koliko možemo prije rebalansa i u rebalansu. Lijekovi su važni, ali znate kakva je situacija u proračunu ove i sljedeće godine – rekao je Zdravko Marić.

Lijekovi su važni, no važne su i limuzine, skupe večere, odjela, pjenušci, avioni, gliseri, brojači novca, saborske plaće, uhljebljivanje partijske vojske…. i tako dalje.

Zdravstvo je negdje pri kraju liste.

Ali… s obzirom da su veledrogeristi naprasno napustili sastanak s našim uglednim ministrima kao da su neki mulci, moglo bi se zapitati i tko tu vlada.

A možda bi državu trebalo nazvati Republika Veledrogerija. 

Ilustracija – Ljekarna, Konzum, Agrokor… (foto TRIS/G. Šimac)

 

 

Tags: , ,

VEZANE VIJESTI