Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
(NE)RED / POLITIKA / zdravlje
Dugovi veledrogerijama: Medika najavila obustavu isporuke lijekova bolnicama, a ministar Beroš veća izdvajanja iz plaća za zdravstvene usluge…

Dugovi veledrogerijama:
Medika najavila obustavu isporuke lijekova bolnicama, a ministar Beroš veća izdvajanja iz plaća za zdravstvene usluge…

Veledrogerija Medika danas je objavila da obustavlja dostavu lijekova svim bolnicama u Hrvatskoj, s iznimkom bolnice u Lovranu. Ministar zdravstva, Vili Beroš obratio se tim povodom javnosti i, javlja Dnevnik.hr, uz konstataciju kako se radi o staroj boljki koja traje desetljećima, najavio ono čega smo se već dugo bojali- da bi država ponovo mogla staviti ruku u naš džep. Zdravlje će nas ubuduće, po svoj prilici skuplje stajati nego dosad…

Dugovi su doista akutno stanje hrvatskog zdravstva, i već su premašili 6,5 milijardi kuna, a samo prema Mediki iznose oko 2 milijarde kuna, što je, kako tvrdi predsjednik uprave Medike Jasminko Herceg, neodrživo stanje jer ne mogu podmirivati svoje obveze, uključujući i plaće zaposlenih.

Ministar zdravstva Vili Beroš uvjerava građane kako ima “određeno kratkoročno rješenje problema”, ali bez Vlade nema pomoći. Budžet Ministarstva zdravstva je limitiran, i sve su oči uprte u Vladu, odnosno Ministarstvo financija, a kako kaže Beroš, “imamo određeno rješenje u pogledu ubrzanog proračunskog transfera” koji će biti sutra izložen na sastanku s predstavnicima veledrogerija. Beroš je veliki optimist i čvrsto vjeruje da se ide u dobrom smjeru. Koji je to smjer, kakvo rješenje, nije otkrio. Kazao je tek da će predstavnicima veledrogerija predložiti rješenje usuglašeno s Ministarstvom financija, i da nijedan građanin ne smije ostati bez lijekova.

Zašto se toliko čekalo s rješenjem ovog problema i dopustilo da dug tako drastično naraste, ministar nije odgovorio, a nije mogao konkretno govoriti ni o iznosima koje bi Vlada bila spremna predložiti veledrogerijama kao premosnicu. Jasno je samo da je to izlaz u nuždi, koji može biti rješenje samo za nekoliko mjeseci.

A ono čega su se mnogi pribojavali i dosad, poskupljenje zdravstvenih usluga, naposljetku je potvrdio i “naš prijatelj Vili” doslovnom izjavom: “Mogao bi se povećati stupanj izdvajanja za zdravstvo iz naših plaća.”

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI