Neovisni novinarski portal
13.6.2024.
aktivisti / životinje i ljudi
Još jedna pobjeda aktivista za prava životinja : Novi lijekovi ne moraju se testirati na životinjama!

Još jedna pobjeda aktivista za prava životinja :
Novi lijekovi ne moraju se testirati na životinjama!

Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) više ne mora raditi testove na životinjama prije ispitivanja lijekova na ljudima.

Revolucionarna promjena

Novom regulativom udruge za zaštitu životinja mogu biti zadovoljne jer prema Zakonu koji je potpisao predsjednik Joe Biden krajem prosinca 2022., novi lijekovi ne moraju se testirati na životinjama da bi dobili odobrenje Američke agencije za hranu i lijekove (FDA).

Ova revolucionarna promjena, za koju su dugo lobirale brojne organizacije za dobrobit životinja, mogla bi značiti veliki pomak za životinje. Umjesto odredbe iz 1938. da se potencijalni lijekovi moraju u svakom slučaju testirati na životinjama, Zakon sada dopušta Agenciji da promiče lijek za ispitivanje na ljudima nakon ispitivanja na životinjama ili bez životinja. Zbog te odredbe Agencija bi se trebala početi više oslanjati na metode kao što su računalno modeliranje, “organski čipovi” i druge metode testiranja koje ne uključuju životinje.

Tehnologija organskih čipova

„Testiranje na životinjama češće iznese pogrešne rezultate nego one primjenjive na ljude”, izjavio je Don Ingber, bioinženjer sa Sveučilišta Harvard čiji je laboratorij razvio novu tehnologiju organskih čipova.

Organski čipovi obično se sastoje od šupljih kanala umetnutih u polimere na bazi silikona. Kanali su obloženi živim stanicama i tkivima iz organa kao što su mozak, jetra, pluća i bubrezi. U tijelu se oštećenje lijekova često očituje u jetri. Takav model ljudske jetre može upozoriti na toksičnost budući da eksperimentalni lijek koji se pumpa kroz njega ošteti stanice. Modeli jetre te tvrtke točno su identificirali 87% raznih lijekova koji su dani ljudima na testiranje nakon životinja, ali su potom odbačeni jer su proglašeni toksičnim – stoji na stranici Prijatelji životinja.

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI