Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
FESTIVALI / glazba je zvonka radost
Vrsni murterski FSG: 12. Festival slobodne glazbe – slobodan i oprezan

Vrsni murterski FSG:
12. Festival slobodne glazbe – slobodan i oprezan

Ovogodišnji FSG – Festival slobodne glazbe se na otoku Murteru održava od 8. do 10. kolovoza 2020. i donosi trodnevni program za kojeg entuzijastični i marljivi organizatori iz Kulturno – umjetničke udruga “ZAOKRET” kažu kako je ‘bez pretjerivanja prava poslastica za glazbene znalce i ljubitelje originalnog glazbenog performansa kakav se može doživjeti jedino u metropolama.’ Svojom upornošću i voljom, da ovaj tradicionalni niz koncertnih manifestacija održe unatoč nepovoljnim uvjetima za sve koji se glazbom bave i od glazbe žive, osmislili su i posebno izdanje „Službenog sessiona“ festivala, koji će se održati u sklopu redovnog večernjeg koncertnog programa ‘kako bi improvizaciju i miješanje glazbenika doveli pred koncertnu publiku.’

-Ovim postupkom, a i samim nazivom sessiona – Corona – želimo skrenuti pažnju na važnost trenutka, želju da se prkosi valu otkazivanja koncertnih manifestacija, a istovremeno poštuju propisane mjere zaštite od širenja zlog virusa. Ove spontane nastupe ne propuštaju gosti – glazbenici, niti gosti – publika, a rado im se pridružuje i ekipa organizatora festivala. Na pozornici se postave instrumenti i razglas, a što će se dalje dogoditi uvijek se ostavlja slučaju i atmosferi – sve mogućnosti su otvorene – ističu.

Ovo je inače 12. FSG po redu, a u toliko godina su na Murteri nastupali doista izvrsni međunarodni glazbenici, čitav niz velikih imena koji inače nastupaju samo u većim europskim i svjetskim gradovima su u maleni Murter redovito stizali tj. prihvaćali pozive murterskih entuzijasta.  Osim afirmiranih i proslavčjenih glazbenika, FSG je često davao šansu, te bi ugošćavao i afirmirao neke nove bandove koji se danas postali neki od najcjenjenijih u Hrvatskoj i šire. Tko je sve nastupao u prohujalim godinama možete naći na arhivskim plakatima na stranicama FSG-a. 

A sada sadašnjost – evo u nastavku podataka o programu i izvođačima 12. FSG-a:

SUBOTA 08.08.2020. / 22:00 H

– OFFICIAL FSG CORONA SESSION
– ATMAN FU

LOKACIJA: PLAŽA “LUKE”- MURTER

ATMAN FU (Cro)

Marin Živković – tenor saksofon

Pavle Golubić – udaraljke

Atman Fu nastaje 2008.godine za vrijeme studija članova benda na Kraljevskom Konzervatoriju u Antwerpenu kao projekt komorne glazbe.

Golubić i Živković su prije toga zajedno svirali u zagrebačkim jazz sastavima standardnih postava kao što su: kvintet Disneyland Freelancers, kvartet Kvadroskopi te hrvatsko-belgijski trio “Tri Pletenice”.

Nakon završenog studija Pavle se vraća u Hrvatsku gdje djeluje sa svojim jazz triom, udaraljkaškim ansamblom Bing Bang, simfonijskim orkestrom i zagrebačkim kazalištima, dok Marin ostaje u Belgiji i posvećuje se skladanju glazbe za projekte suvremenog plesa, kazališnih predstava te sviranju u ansamblima suvremene glazbe.

  1. nakon Marinovog povratka u rodni Zagreb duo nastavlja aktivno surađivati i posljednje četiri godine djeluje na domaćoj sceni suvremene jazz i klasične glazbe.

 

NEDJELJA 09.08.2020. / 22:00 H

– VICTOR DA COSTA TRIO
– K.U.D. HARTIĆ TISNO

LOKACIJA: PLAŽA “LUKE”- MURTER

 

Victor…

VICTOR DA COSTA TRIO (Bel/Cro)

Rođen u Rio de Janeiru 1971., Victor je počeo učiti gitaru u dobi od 11 godina. Nakon što je studirao glazbu u ‘Musiarte’ Rio de Janeiro, seli se u Europu kako bi usavršio svoje vještine. 1993. Victor je ušao u Kraljevski konzervatorij u Bruxellesu gdje je dobio prvu nagradu za gitaru 1995. i harmoniju 1999. godine.

Tek 2000. godine vratio se u rodni Brazil kako bi proveo 2 godine. U međuvremenu, Victor tamo svira s mnogim brazilskim glazbenicima poput Idriss Boudrioua, Dario Galante, Osmar Milito, Adriano Giffoni, Luizão itd.

Povratak u Belgiju od siječnja 2002, Victor nastupa sa svojim triom i drugim drugim skupinama u poznatim mjestima i festivalima, poput Botanike, festivala “Lundis d’Hortense” i “Plava nota” u Gentu. Od glazbenike s kojima je svirao, izdvajamo: Victor da Costa Trio, gitaristički orkestar Philip Catherine, Márcia Maria, Marito Correa, Steve Houben, Jan de Haas, Philippe Aerts, Weber Iago itd. Također aktivan kao skladatelj, svoja djela su izveden je u Belgiji, Brazilu i Španjolskoj. Njegov prvi album s Victor da Costa triom “Cores of Lá” objavljen je u svibnju 2004., pod etiketom  Mognomusic”, a uključuje djela Victora da Costa, Chica Buarquea, Lyra-Bôscoli, I. Linsa, Gonzaga-Texeira.

Godine 2011, sa svojom skupinom “Caçamba” sudjelovao je na Jazz turneji “Lundis d’Hortenses”. Turneji je prethodilo izdavanje CD-a “Dito Cujo” njemačkog izdavača Acoustic Music Records. Victor trenutno predaje na Kraljevskom konzervatoriju u Bruxellesu i na Muzičkoj akademiji Hoofdstedelijke.

Victor Da Costa – gitara, Tomi Novak – kontrabas, Pavle Golubić – bubnjevi

KUD Hartić

 K.U.D. HARTIĆ – TISNO (Cro)

Puhački orkestar “Hartić” Tisno dio je istoimenog kulturnog umjetničkog društva. Osnovan je 1927. godine. Iste godine na dan Svete Cecilije, 22. studenog, ostvario je svoj prvi nastup. Orkestar “Hartić” Tisno do danas djeluje bez prekida u radu. Promičući glazbenu kulturu, vrijedno je spomenuti, u orkestru je od osnutka do danas sviralo gotovo petsto glazbenika.

Puhački orkestar “Hartić” Tisno, prateći trendove i zbivanja u ovakvoj formi glazbenog izričaja, zadnjih godina svoj repertoar zasniva na obradama  etabliranih rock izvođača. “Hartić” je sa svojim zvukom postao prepoznatljiv i odlično prihvaćen kod publike. Izvodeći obrade rock klasika koncerti

puhačkog orkestra “Hartić” Tisno postali su pravi doživljaj za publiku. Neke od koncerata svakako treba spomenuti: Tvornica kulture Zagreb, Tisno, Betina, Zlarin, Rock klub A3 Knin, Njemačka.

Danas u orkestru svira 40 glazbenika. Orkestrom ravna Mo Dino Obratov. Predsjednik društva je Rajko Ćuzela Papata.  Za ovu godinu orkestar je spremao novi program pod nazivom “Antologija hrvatskog rock and rolla”, no kriza s epidemijom ih je prekinula u tome. Ipak na Festivalu Slobodne Glazbe u Murteru  izvesti će dio tog novog repertoara.

PONEDJELJAK 10.08.2020. / 22:00 H

– GELATO SISTERS
– DR. ROMAN & VALENTINO

LOKACIJA: PLAŽA “LUKE”- MURTER

 

Gelato sisters

GELATO SISTERS (Cro)

  1. godine hrvatska glazbena scena dobila je veliko glazbeno osvježenje – Gelato Sisters, pravi retro bend koji utjelovljuje sve najbolje što su svijetu dale 40-te i 50-te godine prošlog stoljeća. Entuzijasti koji su pokrenuli ovu priču pronašli su inspiraciju u flmu, glazbi i kazalištu pa je tako osmišljen audio-vizualni projekt koji obuhvaća bogati vokalni izričaj, kostimografiju i scenski pokret.

Gelato Sisters ubrzo su postale priznate kao jedan od prvih vizualno-glazbenih projekata koji u svoje nastupe redovito unosi elemente neo-burleske. Upravo ta jedinstvenost omogućila im je suradnju s mnogim hrvatskim poznatim glazbenicima, ali i šansu da se predstave u najpoznatijim zagrebačkim koncertnim dvoranama (Koncertna dvorana Vatroslava Lisinskog, Dom HV „Zvonimir“), festivalima i ljetnim pozornicama (Zagreb, Split, Dubrovnik, Rovinj, Poreč, Hvar, Osijek, Požega…) te na raznim događanjima i u klubovima. Osim obrada poznatih hitova, Gelato Sisters se aktivno bave i autorskim radom pa su se tako 2017. godine predstavile na Zagrebačkom festivalu s pjesmom “Ti i ja”. 2019. godina započela je zanimljivim i zapaženim nastupom na Dori. Pjesmu “Back to that Swing” snimile su u suradnji s Jazz orkestrom HRT-a. Osim već navedene inspiracije koju su ove glazbenice pronašle u glazbi i kostimografiji Velikog Gatsbyja, bitno je spomenuti još neke glazbene uzore. Naravno, najveći utjecaj na njihovu izvedbu ima vjerojatno najpoznatiji vokalni trio svih vremena – The Andrews Sisters. Baš kao što Gelato Sisters to rade na hrvatskim pozornicama, The Andrews Sisters 40-ih su godina svojim nastupima s big bandovima donosile jedan potpuno novi stil, bogat harmonijama i sinkroniziranim plesnim pokretima. Sljedeći taj primjer, Gelato Sisters osmislile su svoj nastup kao kombinaciju swinga, pop, soul i jazz glazbe, zanimljivih i usklađenih kostima te energičnih plesnih nastupa.

Gelato Sisters nastupaju uz prateći band The Popsicles koji čine: Miro Kadoić / Jerko Vladevit (saksofon), Zvonimir Bajević (truba), Tvrtko Hrelec (klavir), Goran Delač (kontrabas), Frano Putica (bubnjevi).

Dr. ROMAN & VALENTINO (Rom/Cro)

Elektronski duo, započeo sa suradnjom 2018.godine, kombinirajući minimal house s funkom, jazzom, reggaeom, hip hopom i psihodelijom, te koristeći žive instrumente (keyboards, bas, vokal) u formiranju vlastitog  prepoznatljivog stila.

U glazbi se snažno osjeća utjecaj Balkana, i ritmički i harmonijski, produkcija je škrta, više minimalna i garažna, a pjesme su kraće i rijetko prelaze 5 min.

Suradnju upotpunjuju Vladimir Giurgiu, rumunjski producent i basista i Gabrijela Klarin iz Jezera sa svojim vokalom.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI