Neovisni novinarski portal
19.4.2024.
TORTURIZAM
Foto: Moja Rijeka

Grčeviti turizam:
Svečano dočekan vlak sa petstotinjak čeških i slovačkih turista

Foto: Moja Rijeka

U kojoj nam je mjeri državni proračun ovisan o turizmu i koliko je vlastodršcima silno stalo i ove virusom poremećene sezone ušićariti štogod od najjače domaće gospodarske grane slikovito je pokazao solidno bizaran jutrošnji prizor sa riječkog željezničkog kolodvora. Žuti vlak češkog privatnog operatera, koji je cijelu noć vozio iz Praga preko Brna, Bratislave i Ljubljane i iz Češke i Slovačke uz više od sat vremena kašnjenja u dolasku, dovezao u Rijeku petstotinjak turista željnih omiljenog im Jadranskog mora, čekalo je i svečano dočekalo visoko hrvatsko političko-turističko izaslanstvo.

Jake snage turističkog sektora što ga je korona kriza bacila na koljena ozareno su dočekale petstotinjak turista iz Češke i Slovačke. Netko sa zaštitnom maskom, netko bez nje, stajala je na dolaznom peronu delegacija predvođena ministrom turizma i direktorom Hrvatske turističke zajednice. Trudili su se svesrdno ostaviti dojam dobrih domaćina u sigurnoj zemlji koja se evo samo što nije izborila s epidemijom i koja se sada grčevito bori za svakog gosta, ne mareći odveć za epidemiološke slike zemalja iz kojih dolaze.

Foto: Moja Rijeka

Žuti vlak strpljivo je čekao i na koncu radosno dočekao ministar turizma Gari Cappeli koji ove sezone gotovo da osobno dočekuje baš svakog gosta, na sat je čekajući pogledavao i direktor Hrvatske turističke zajednice Kristjan Staničić, a kada je ugledao žuti vlak na obzoru kako ulazi u kolodvor razgalio se i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel.

Foto: RegioJet

Hostese privatnog češkog željezničkog operatera RegioJet raširile su na peronu riječkog kolodvora hrvatsku trobojnicu dok su prvi ovosezonski češki i slovački turisti uzbuđeno izlazili iz žutog turističkog vlaka i doticali svojim poslovičnim sandalama obožavano hrvatsko tlo na putu do autobusa koji će ih odvesti dalje do ciljanih im odredišta.

Foto: RegioJet

Obrušila se na njih i domovinska sedma sila, prateći i bilježeći svaki korak najvjernijih nam dragih gostiju koje smo do jučer posprdno nazivali paštetarima, rugajući se bahato i bez pokrića njihovim vanpansionskim potrošačkim navikama. Ne znamo je li  među okupljenima bilo i takvih koji bi se makar iza leđa narugali lakomislenosti dragih gostiju da se u japankama i bez vode zapute na vrh Biokova ili otisnu zračnim madracem put Brača, ali ako i jest zatomili su u sebi neobičnu potrebu za izrugivanjem avanturama sklonim češkim turistima.

Foto: Moja Rijeka

Prvi vlak na liniji Prag-Rijeka stigao je sa nešto više od sat vremena kašnjenja, u kompoziciji od maksimalno dopuštenih 12 vagona, a uz petstotinjak turista doputovali su i predstavnici tridesetak čeških i slovačkih medija. Najjeftinija karta od Praga do Rijeke košta 22 eura, ona sa krevetom 30, u cijenu su uključeni kava i doručak, a u kompaniji RegioJet rekli su da je potražnja ogromna i da su već prodali tridesetak tisuća karata. Do 11. srpnja vlak će voziti tri puta tjedno, nakon tog datuma do kraja kolovoza svaki dan odnosno svaku noć, a željeznički operater putnicima je omogućio i kupnju autobusnih karata odnosno organizirao prijevoz do mnogih odredišta s polaskom iz Rijeke.

Foto: Moja Rijeka

Samo nam dođite dragi gosti, nije važno jesu li vam torbe pune pašteta i nosite li viruse, odaslana je sa riječkog kolodvora ovosezonska grčevita poruka hrvatskog turizma u kojem se ne zbrajaju milijuni dolazaka i noćenja i ne bilježe kilometarske kolone na naplatnim kućicama nego priređuju ministarski dočeci za petstotinjak gostiju. Netko je pritom možda i pomislio – dobro nam došli kad već ne želite poslati šolde i ostati doma.

Foto: Moja Rijeka

Sve buduće turiste koji budu stizali žutim vlakom ne bi trebale dočekivati jake turističko-političke snage. Tu je čast imalo prvih petstotinjak gostiju iz Češke i Slovačke koji su u svojim poslovičnim sandalama i drugoj ljetnoj obući jutros u Rijeci dotaknuli hrvatsko tlo i nastavili put jadranskih odredišta. Uz hostese češkog željezničkog operatera koje su raširile hrvatsku zastavu pored žutog vlaka i turističko-političku svitu sa i bez zaštitnih maski, za potpuno bizaran prizor koji bi Ivi Brešanu da ga je imao priliku dočekati mogao poslužiti i kao predložak kakvog ‘Svečanog dočeka maskiranih čeških turista‘, falili su još samo zvončari i limena glazba, podjela cjelodnevnih suhih obroka i bočica s porukom za ugodniji nastavak putovanja cestom i ritualno mjerenje temperature na užarenom asfaltu riječkog željezničkog kolodvora.

Foto: Moja Rijeka

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI