Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
POLITIKA & KRIMINAL
EPPO “zasolio” i Rijeci: Zbog sumnje na malverzacije s europskim novcem u izgradnji sortirnice uhapšeno pet osoba!

EPPO “zasolio” i Rijeci:
Zbog sumnje na malverzacije s europskim novcem u izgradnji sortirnice uhapšeno pet osoba!

U novoj akciji Ureda europskog javnog tužitelja ( EPPO )uhapšeno je pet osoba  zbog malverzacija europskim novcem, a među njima je i vlasnik tvrtke Tehnix Đuro Horvat. Predmet istrage je sortirnica prikupljenog otpada u Mihačevoj Dragi u Rijeci, na kojoj je kao izvođač bio angažiran Horvatov Tehnix, projekt je iz vremena bivšeg riječkog gradonačelnika Vojka Obersnela, završen je prije godinu dana, ali ni danas nije u funkciji. No, ta činjenica sama po sebi nije razlog ni istrage ni uhićenja…

Za razliku od iznenađenog bivšeg gradonačelnika Vojka Obersnela kojega nitko nije kontaktirao niti od njega tražio bilo kakve informacije vezane za ovaj slučaj, bilo policija, DORH ili EPPO, aktualni gradonačelnik Marko Filipović upućen je u istražne radnje koje su se provodile u proteklih pola godine u gradskoj upravi i komunalnom poduzeću Čistoća, ali su tajne, pa mu nije dopušteno o tome govoriti…

U Rijeci su u utorak, kako se neslužbeno navodi, uhićeni umirovljena pročelnica odjela riječke gradske uprave za komunalni sustav Irena Miličević, direktorica KD Čistoće Jasna Kukuljan i još jedan gradski službenik, te vlasnik tvrtke Tehnix Đuro Horvat, izvođač radova na sortirnici otpada.

Obersnel je iznenađen privođenjem navodno inkriminirane petorke, jer je  projekt zbog kojeg su pod istragom već bio predmet kontrole i nisu nađene nikakve nepravilnosti. A može li i on sam doći pod lupu policije i istražnih tijela? Pa, ni to nije nemoguće, veli bivši riječki gradonačelnik, nakon 21 godine u politici, ne bi mu bilo prvi put da je predmet interesa neke istrage, ali se svakako nada da bi to bio zadnji put. Kako bilo, tijekom njegove duge političke karijere nikad nije utvrđeno da je bilo što radio mimo zakona, izjavio je za N1.

Istina je da su privedene pročelnica Irena Miličević i direktorica Čistoće Jasna Kukuljan bile njegove dugogodišnje suradnice, apsolutno im vjeruje, s njima je proveo niz projekata, smatra ih i danas pouzdanim i odgovornim osobama i ne vjeruje, kazao je Obersnel, da su involvirane u bilo kakve malverzacije. A sasvim sigurno one nisu ni prve ni zadnje koje je DORH optužio da bi im kasnije optužnica pala, a boji se da neće biti drugačije ni s Uredom europskog tužitelja.

Sama činjenica da je sporna sortirnica završena prije godinu dana, a da ni danas ne radi, nije razlog zbog kojega je provedena istraga.

-Kad je sortirnica planirana i kad smo osigurali novce putem fonda za energetsku učinkovitost, bilo je predviđeno, što je za mene i logično, da će sortirnicom upravljati naše komunalno društvo, ono gradsko- objasnio je Obersnel, dodajući da su tijela koja su dodjeljivala sredstva izrijekom tvrdila da sortirnicom ne može upravljati komunalno poduzeće nego da treba raspisati natječaj za koncesionara. Natječaj još nije raspisan, rekao je, ali je sve spremno, ili će biti uskoro, za njegovo objavljivanje.

Aktualni riječki gradonačelnik Marko Filipović stao je pred novinare i kamere kako bi se očitovao o uhićenjima svojih suradnika iz gradske uprave i komunalnog društva Čistoća. Ustvrdio je da je za uhićenja saznao iz medija, ali je pledirao na institucije da što prije obave sve zakonom propisane istražne radnje i da se čim  prije slučaj razriješi i utvrdi jesu li inkriminacije za koje se uhićeni terete utemeljene. Pozvao se na transparentnost rada gradske uprave i svih javnih nabava jer se radi o javnom novcu, novcu građana i sve mora biti provedeno sukladno zakonu, kazao je.

Potvrdio je da su istražitelji razgovarali, tijekom istrage, sa zaposlenima u gradskoj upravi i komunalnim poduzećima, dobili su na uvid svu zatraženu dokumentaciju, ali s njim kao gradonačelnikom nisu razgovarali iako je po funkciji predsjednik Skupštine Čistoće i odgovorna osoba u Gradu.

Sporna sortirnica je završena u planiranom roku, u okviru predviđenog proračuna i projekt je dobio pozitivno mišljenje  i komisije za kontrolu javne nabave i onih koji su zaduženi za kontrolu provedenog postupka i trošenje europskog novca. No, unatoč tome sporan je, izgleda, upravo postupak nabave u projektu izgradnje sortirnice…

Eto, uhićenja i malverzacije, ako je itko u to sumnjao, nisu rezervirani samo za rasne HDZ-ovce…

Foto: FB profil Vojko Obersnel, Rijeka

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI