Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
ptičice
Foto: Park prirode Vransko jezero

Rješenja su u prirodi:
Besplatna učionica i gledanje ptica u ornitološkom rezervatu na Vranskom jezeru

Foto: Park prirode Vransko jezero

Koliko se vrsta ptica kriju u tršćacima najvećeg jezera u Hrvatskoj? Zbog čega su među njima posebno važni mali vranac (Phalacrocorax pygmens) i čaplja danguba (Ardea purpurea) koja je postala njegov zaštitni znak? Zašto je Posebni ornitološki rezervat posebno važan močvarni sustav ne samo u ovdašnjim nego i u europskim okvirima? Koja sve rješenja donosi priroda i bioraznolikost močvare?

Zanimljivim i stručnim odgovorima na ta i mnoga druga pitanja o raznolikim vlažnim staništima, važnim hranilištima za mnoge ptice i ostale životinjske vrste te staništima rijetkih vrsta biljaka, u vođenoj šetnji tršćacima svoje posjetitelje časti Park prirode Vransko jezero. Povodom  današnjeg Međunarodnog dana biološke raznolikosti, u dane nastupajućeg vikenda poklanja učionicu u prirodi svima koji na vrijeme rezerviraju svoje mjesto – besplatno edukativno vođenje na drvenoj poučnoj stazi u ornitološkom rezervatu, uz kupljenu ulaznicu, po popularnim cijenama od 50 kuna za cijelu obitelj odnosno 20 kuna za odrasle i 10 kuna za djecu stariju od sedam godina. Edukativno vodstvo održati će se oba dana u 14 sati, a iz Parka prirode Vransko jezero napominju da je broj sudionika ograničen te da svi zaintersirani svoje mjesto mogu rezervirati na broj telefona 0912323099 ili mail adresu: strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr.

Povodom današnjeg važnog im dana u Parku prirode Vransko jezero podsjećaju da je ovogodišnja tema Međunarodnog dana biološke raznolikosti ‘Rješenja su u prirodi’, naglašavajući nadu, solidarnost i važnost suradnje na svim razinama s ciljem izgradnje budućnosti života u skladu s prirodom. Kažu i da dok je globalna zajednica prozvana da preispita svoj odnos prema prirodnom svijetu jedno sigurno – da unatoč svom tehnološkom napretku potpuno ovisimo o zdravim i živopisnim ekosustavima, za našu vodu, hranu, lijekove, odjeću, gorivo, sklonište i energiju.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI