Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
EKOLOGIJA / ekopis / životinje i ljudi
Ode ris Pino...Foto: Marko Matešić i LIFE Lynx

Ode Pino u šumu:
Još jedan ris pušten u vrleti Velebita

Ode ris Pino...Foto: Marko Matešić i LIFE Lynx

Na Velebit je stigao još jedan ris – Pino. Nakon što je prije dva mjeseca u planinu otrčao ris Alojzije (vidi TRIS), danas je to učinio i ris Pino. Kako javljaju iz LIFE Lynx projekt, šumska ljepotica Štirovača u srcu Velebita bogatija je za novog stanovnika. Jutros je ris Pino ispušten na graničnom području između Nacionalnog parka Sjeverni Velebit i Parka prirode Velebit te se pridružio u misiji spašavanja dinarske populacije od izumiranja.

Inače, u posljednjih godinu dana u Hrvatsku i Sloveniju naseljeno je šest risova iz Karpata, kako bi svojim genima povećali raznolikost dinarske populacije i zaustavili njeno izumiranje. Ovaj uspjeh rezultat je rada međunarodnog tima stručnjaka okupljenih u LIFE Lynx projektu.

Pinov dolazak u bogati krajobraz Velebita, važan je korak za očuvanje ravnoteže zdravog ekosustava, osobito u mjesecu kada se obilježava Međunarodni dan biološke raznolikosti i Dan zaštite prirode u Hrvatskoj. Pod ovogodišnjim sloganom ”Rješenja su u prirodi”, težnja je očuvati prirodu, posebno očuvati ugrožene i endemične vrste, kako bi pridonijeli ispravnom odnosu prirode i čovjeka.

Ode Pino…Foto: Marko Matešić i LIFE Lynx

-Izrazito smo ponosni što možemo pridonijeti očuvanju populacije risa na području Velebita te nam je ovo najljepši poklon za naš 21 rođendan, koji obilježavamo 28. svibnja. Velebit je dom tri velike zvijeri pa se nadamo da će se i Pino udomaćiti ovdje.”izjavila je ravnateljica NP Sjeverni Velebit Irena Glavičić Sertić. 

Iza imena Pino, protkana je podrška i suosjećanje prema Italiji, koja je pretrpjela ogromne gubitke tijekom epidemije virusa Covid-19, kako se pojašnjava. Italija je ujedno partner na LIFE lynx projektu, čiji cilj je i povezati populacije risa u Alpama i Dinaridima kako bi se osigurala dugoročna održivost tih ugroženih populacija. Čast za imenovanje risa pripala je talijanki Michelle Pozzini, volonterki koja se prošle jeseni pridružila LIFE Lynx timu u svrhu izrade magisterskog rada. No osim iskustva na ovom važnom projektu, Michelle je doživjela i epidemiju i potres.

Foto: Marko Matešić i LIFE Lynx

”Sretna sam i zahvalna na ovoj nevjerojatnoj prilici! Imenovati risa poprilično je uzbudljiv i nesvakidašnji zadatak. Pino je skraćenica od “alpino”, što na talijanskom znači “planinski”. S druge strane, u imenu se krije i uvijek zeleni bor (Pino) koji je prilagodljiv na ekološke uvjete, izdržljiv i dugovječan je. I baš takve atribute želim došljaku Pinu!”, poručila je mlada biologinja iz Italije Michelle Pozzini. 

Magda Sindičić, koordinatorica LIFE Lynx projekta za Hrvatsku istaknula je “Poseban uspjeh je što smo već prošle godine dobili potomka risa naseljenog iz Karpata – u Sloveniji su Goru iz Rumnjske i ženka Teja postali roditelji ženke nazvana Mala. Upravo kreće sezona kada mali risovi dolaze na svijet i nadam se da će i ova sezona biti plodna.”

Sretno OPinu u lutanju Velebitom.

Arhiva: Netom pušten ris Alojzije – foto: Vedran Slijepčević

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI