Neovisni novinarski portal
1.5.2024.
ptičice
Dvije zlatovrane (foto Bernard Dupont)

Ptica godine:
Akcija sadnje topola da zlatovrana ne ode iz Hrvatske

Dvije zlatovrane (foto Bernard Dupont)

Javna ustanova Park prirode Vransko jezero organizira volontersku akciju sadnje 150 topola s posebnim ciljem kako bi se pomoglo zlatovranu, ovogodišnju pticu godine u Hrvatskoj, spasiti od izumiranja. Pozivaju zainteresirane na subotnju sadnju, ručak i druženje, a i napominju da je kroz projekt Zajedno za zlatovranu u siječnju već održana radionica na kojoj su svi sudionici, posebno lokalno stanovništvo, pokazali veliki interes za sadnjom topola u Ravnim kotarima.

Zlatovrana, ptica godine 2020. u Hrvatskoj o kojoj smo nema ni mjesec dana pisali na ovom mjestu, za svoja gnijezda koristi stabla s dupljama, što znači da zbog njihovog nedostatka  može zauvijek  nestati s područja Hrvatske. Sadnjom topola, stabala koja imaju dovoljno velike duplje za gniježđenje, Javna ustanova Park prirode Vransko jezero aktivno djeluje na povećanje populacije zlatovrane. Osim za zaštitu zlatovrane, sadnja i očuvanje vjetrozaštitnih pojaseva drveća i grmlja učinkovita je agrotehnička mjera za zaštitu tla od erozije vjetrom, a dugogodišnje nasade topola u Ravnim kotarima potrebno je čuvati i provoditi akcije sadnje poput ove koja se organizira u subotu.

Foto: JU Park prirode Vransko jezero

Očekuje se veliki broj volontera, a od njih očekuje da budu spremni za teži fizički rad kopanja rupa za sadnju sadnica, ako su u mogućnosti da ponesu svoj alat (lopata, kramp, motika) i rukavice te se prikladno odjenu i obuju s obzirom na vremenske uvjete i teren. Mjesto održavanja volonterske akcije je u Vranskom polju između Biograda na Moru i mjesta Kakma, vrijeme je ove subote 29. veljače, a akcija započinje okupljanjem volontera ispred upravne zgrade poduzeća Vrana.

DETALJAN PROGRAM:

10:00 okupljanje volontera
10:20 zajednički polazak prema lokaciji volonterske akcije
10:30 organizacija sudionika
10:45 – 14:00 akcija sadnje topola
15:00 ručak za sve volontere u restoranu Maškovića Han

Broj volonterskih mjesta je ograničen!

Prijavite se može  najkasnije do 27. 2. 2020. u 12:00 sati na email strucna.sluzba@pp-vransko-jezero.hr ili telefon 023/383-181.

Foto: JU Park prirode Vransko jezero

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI