Neovisni novinarski portal
1.8.2021.
KULTURA
Foto: Borko Vukosav

EPK 2020:
Rijeka odbrojava sitno do najvećeg tuluma u Europi, uži centar zatvara se za promet, uveden besplatan javni prijevoz

Foto: Borko Vukosav

U Rijeci se odbrojava sitno do najvećeg tuluma u Europi, cjelodnevnog otvorenja godine u kojoj Grad koji teče nosi titulu Europske prijestolnice kulture. Ove subote od ranih jutarnjih sati, tijekom cijelog dana i večeri pa sve do kasno u noć, na više od trideset lokacija priprema se sedamdesetak događanja za sve ukuse, uzraste i želje u koja je uključeno na tisuće izvođača i organizatora. Kulminacija velikog europskog tuluma u središtu grada, o detaljima kojeg smo na ovim stranicama izvijestili prije desetak dana, je jedinstvena Opera Industriale u riječkoj luci. Organizatori očekuju da će program u Luku različitosti  ove subote privući na tisuće posjetitelja, a svima koji 1. veljače planiraju doći na veliki tulum poručuju da će neke ulice biti zatvorene za promet, da u središte grada ne idu automobilom ako baš ne moraju i da će tog dana svi gradski i prigradski autobusi putnike prevoziti besplatno.

Program otvorenja ovogodišnje Europske prijestolnice kulture održat će se, kažu organizatori, i u slučaju kiše koje u Rijeci godišnje navodno padne više nego u Londonu. Bude li jakog nevremena s olujnim jugom ili orkanske bure  program će se odgoditi za 24 sata. Za sada nema takvih naznaka, a preporuka publici je da umjesto kišobrana koriste kabanice.

Središnji program otvorenja pod nazivom Opera Industriale odvija se u Riječkoj luci s početkom u 19:30 sati, no publika se u područje luke poziva i ranije, već u 19 sati, dok na pojedine lokacije u luci, poput Molo longa, treba doći već između 18 i 18:30 sati.

Opera industriale, kao središnji program otvorenja u Riječkoj luci, izvodit će se na nekoliko lokacija, a prostor za publiku proteže se na dijelu De Franchescijevog gata, Adamićevom gatu, Gatu Karoline Riječke, Riva Boduli te na Molo longu. Zbog više lokacija izvedbe programa na cijelom području luke namijenjenom publici postavit će se više video ekrana na kojima će biti moguće pratiti cjelokupnu izvedbu – kaže gradonačelnik Vojko Obersnel.

Prostor, prijevoz i pomoć za osobe s invaliditetom

Publika koja želi sudjelovati u izvedbi bit će smještena na Molo longu.

-Na tu se lokaciju pozivaju ponajprije roditelji s djecom, srednjoškolci i studenti, a zbog ograničenog kapaciteta ove lokacije njihov se dolazak preporučuje između 18 i 18:30 sati. Nakon popunjenja kapaciteta lokacije, publika će se usmjeravati na druge lokacije za praćenje programa. Na ulazu u Molo longo publici će se darovati zvona kojima će ujedno u određenim momentima programa moći sudjelovati u izvedbi – riječi su direktorice RIJEKE 2020 Emina Višnić koja je istaknula i da će na dijelu Adamićevog gata posebno biti osiguran prostor za osobe s invaliditetom kako bi im se osiguralo što ugodnije praćenje središnjeg programa otvorenja i da će prijevoz za njih i pomoć volontera biti osigurana na Žabici.

Snažne svjetlosne i zvučne senzacije i zabrana dronova

Program otvorenja u Riječkoj luci uključuje posebne svjetlosne efekte, stroboskope i svjetlosne instalacije te snažne zvukove i buku izvedbe koju osim izvođača stvara i publika. Iz tog razloga upozoravaju se svi oni koji se zbog specifičnih razloga ili posebnog zdravstvenog stanja ne smiju izlagati svjetlosnim ili zvučnim senzacijama odnosno takvim efektima da izbjegnu program otvorenja

Dobro je znati i da će 1. veljače u vremenu od 12 do 24 sata bit će na snazi zabrana korištenja bespilotnih letjelica odnosno dronova. Iznimno pravo na korištenje dronova ima HRT koji je zadužen za TV snimku i prijenos. Središnji program otvorenja u Riječkoj luci snimat će više kamera HRT-a, a kao i  drugi domaći i strani mediji.

Besplatan javni gradski i prigradski prijevoz

Na dan otvorenja Europske prijestolnice kulture, 1. veljače, javni gradski i prigradski prijevoz na svim linijama bit će u potpunosti besplatan tijekom cijelog dana. Autobusi Autotroleja vozit će prema voznom redu radnog dana, a od 18 do 24 sati bit će uvedeni dodatni polasci na linijama – 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 7A i 8. Vozni red će toga dana biti produžen, pa će zadnji polasci gradskih linija biti u 24 sata, dok će noćne linije prometovati po postojećem voznom redu. Za vrijeme zabrane prometovanja užim centrom grada, autobusi javnog gradskog prijevoza prometovat će sjevernim prometnim koridorom – ulicama Žrtava fašizma, Pomerio i F. la Guadrije. Autobusi će se zaustavljati na svim obilježenim autobusnim stanicama na toj trasi, za sve autobuse u funkciji će biti i ugibalište na mostu kod Konta, početno i završno stajalište prigradskih linija bit će na autobusnom terminalu Delta, a koristit će stajališta označena na sjevernom prometnom koridoru.

Prometnice u užem centru grada zatvorene za sav promet

Na dan otvorenja Europske prijestolnice kulture, u subotu od 14 sati do nedjelje u četiri sata ujutro prometnice u užem centru grada biti će zatvorene za sav promet, izuzev vozila interventnih službi. Za promet će se zatvoriti ulice Riva, Riva Boduli,  Demetrova, Wenzelova, Ivana Zajca, Ribarska ulica, Ulica Fiumara, Scarpina ulica, Adamićeva ulica do Trpimirove ulice, Zadarska ulica, a promet za vozila će biti zatvoren i u ulicama na području između Korza, odnosno Scarpine ulice i obale. Za to vrijeme promet će se preusmjeravati na sjeverni koridor – ulicama F. la Guardije, Pomerio i Žrtava fašizma.

Od danas do 2. veljače zatvara se i  parkiralište kod Putničkog terminala u blizini Molo longa, od sutra do 2. veljače bit će zatvorena i parkirališta Putnička obala i Riva boduli, dok 1. veljače neće biti otvorena ni parkiralište Žabica, parkiralište u Zanonovoj ulici, Splitskoj ulici, Zadarskoj ulici, Ulici Riva, parkirališta u Verdievoj, Zagrebačkoj, Demetrovoj, Wenzelovoj, Senjsko pristanište, Ulici Ivana Zajca i na Grobničkoj Rivi.

Za parking će se zatvoriti i garaža Zagrad B i to zbog potrebe korištenja za goste otvorenja.

Što se tiče taxi stajališta, za vrijeme zatvorenog prometa u centru grada u funkciji neće biti taxi stajališta na Jelačićevom trgu, Putničkom terminalu i na Žabici, već će privremeno taxi stajalište biti u južnom traku Ulice Ivana Pavla II, nasuprot garaže Zagrad.

Sve informacije vezane uz cjelodnevne programe, središnji program otvorenja, ali i sve ostale potrebne servisne informacije vezane uz zatvaranje prometa, parkirališta i javni gradski prijevoz od četvrtka bi trebale biti dostupne i na nekoliko info punktova u središtu grada

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI