Neovisni novinarski portal
19.5.2024.
hadeze / HRVATSKA / POLITIKA
Plenkovićev “oganj i bijes” na riječkog ugostitelja i novinare koji šute o “rasizmu, na korak fašizmu”, zapravo je bolno premijerovo poricanje…

Plenkovićev “oganj i bijes” na riječkog ugostitelja i novinare koji šute o “rasizmu, na korak fašizmu”, zapravo je bolno premijerovo poricanje…

Baš pomislih kako je već zaboravljena eskapada ogorčenog riječkog ugostitelja Tomislava Kovačevića o nepoželjnosti HDZ-ovaca u njegovom kafiću, kad je neočekivano, još ogorčeniji šef Vlade i HDZ-a, Andrej Plenković danas ponovo uskrsnuo. Danima je gutao bijes, potiskivao ljutnju i danas napokon eksplodirao. Nakon svečanosti u povodu Dana Nacionalne i sveučilišne knjižnice susreo se s novinarima i izlio svu zatomljenu žuč.- To je primjer rasizma, na korak do fašizma- ustvrdio je “pregrijani” Plenković. Zanimljivo je da ga puno eksplicitnije manifestacije rasizma, ksenofobije i fašizma nisu dosad ni približno uzbuđivale kao ova recentna…

“Riječki rasizam”

A danas, gle vraga:-  Što je u Rijeci novoga? Jel’ možemo mi na kavu kod vas?- otvorio je Plenković temu i ušao u duel s novinarima na pitanju “riječkog rasizma”.

-Da u kafić ne mogu doći pripadnici Armade, Židovi ili SDP-ovci, digla bi se tolika halabuka. Ali kad HDZ-ovci ne mogu ući, nikome ništa. To je diskriminacija, sljedeći korak je fašizam. Jeste li vi čitali što je taj čovjek govorio? Mi se ovdje bavimo dotepencima i čitanjem ćirilice. Ali kad je HDZ u pitanju ništa- kipio je bijesno, uvrijeđeni Plenković.

-To je primjer rasizma, na korak do fašizma. Namjerno to govorim jer puštate to kao da se ništa nije dogodilo- govorio je, ponovo docirajući novinarima jer ništa ne razumiju, ne znaju čitati- a ovaj iz Tri majmuna je eklatantan primjer rasizma i fašizma, samo još da stavi zvijezdu na rukav! Usput će nekom od novinara poručiti da se ne smije, jer – nije smiješno.
I tu je u pravu. Zbilja, ništa kod nas nije smiješno, ali odavno. Nevjerojatno je da to Plenković vidi tek sada kad mu je diskriminatorna poruka došla pod prozore.

No, kako to i inače biva, na bijes je ubrzo stigao bijes, pa se odmah oglasio i prozvani vlasnik riječkog kafića, Tomislav Kovačević, koji se “gnjeva s Olimpa” nije uplašio .

– Ovo doživljavam kao pritisak. Okomio se na malog čovjeka iz Rijeke koji je rekao da ne voli članove njegove stranke. E, pa ne volim vas! Trideset godina uništavate ovu državu i ja vas ne volim- poručio mu je Kovačević, napominjući kako nikad nije rekao da je HDZ-ovcima ulaz zabranjen, nego da ih ne voli jer tri puna desetljeća uništavaju ovu zemlju. Čuo je Plenkovića danas na konferenciji za novinare i tlak mu je skočio na milijardu, rekao je za dnevnik.hr.

Kovačević vjerojatno ni slutio nije što će njegov nedavni status na Facebooku u kojem obavještava redom sve “članove, glasače i simpatizere HDZ-a” da u njegov bar nisu dobrodošli, izazvati. Ali, unatoč svemu, ne odstupa. Premijeru je i danas uzvratio kako nije njegov podanik i da bi mu bilo bolje da se malo spusti na zemlju. 

Obersnel: Ni zucnuli niste kad su se crnokošuljaši okupljali u Rijeci!

U polemiku se uključio i riječki gradonačelnik Vojko Obersnel koji je premijeru uputio otvoreno pismo u kojem mu jasno poručuje:

-Nemojte, molim Vas, sada vapiti i urlati na temu “fašizam riječkog ugostitelja”, jer je svima u Rijeci do sada već posve jasno da je njegova poruka bila skroz neprimjeren izraz nemoći i revolta.” A niste ni zucnuli kad su se crnokošuljaši okupljali u Rijeci

Obersnel u svom javnom obraćanju Plenkoviću također podsjeća da je kao gradonačelnik odmah reagirao na spornu objavu riječkog ugostitelja, poručujući da tako nešto ne odobrava, i pozvao na smirivanje strasti, a protiv podjele građana po bilo kojoj osnovi, pa i na one “dobro došle” i one koji ma gdje “nisu dobro doši”.
I strasti su se smirile, u Rijeci, pa i drugdje , to više nije bila tema, “ali iz nekog, samo Vama poznatog razloga Vi danas, čak deset dana kasnije, te strasti ponovo otvarate, napadate novinare, koristite teške riječi i prijetite”, ističe Obersnel, konstatirajući da tako oštru reakciju šefa Vlade ne pamti.

A za to je bilo razloga.

– Podsjetit ću vas da je Rijeka prije samo nekoliko mjeseci u javnom prostoru trpjela poruke izrazite mržnje i nacionalne nesnošljivosti prema umjetniku koji je svojim umjetničkim radom obilježio povratak Rijeke iz ruku fašističke Italije u maticu Hrvatsku, te obilježio stradanje 2800 partizana u bitci za Rijeku.
Na direktne prijetnje koje je doživljavao na nacionalnoj osnovi, a o kojima su mediji izvijestili i fotografijama i tekstovima, niste reagirali. Niste imali tu potrebu. Podsjetit ću vas također da niste zucnuli ni na okupljanje crnokošuljaša u Rijeci sljedećeg dana koji su hodali gradom s nagrđenom hrvatskom zastavom i pokušavali uništiti gradsku imovinu.
Izgleda da vam je taj „fašizam“ prihvatljiv- poručio je premijeru riječki gradonačelnik.

-Podsjetit ću vas također da su u tom tjednu dvoje ministara Vaše Vlade odbili doći u Rijeku na ranije dogovarane obaveze i potpisivanja ugovora čime ste nam poslali više nego jasnu poruku koji stav zastupate spram umjetničke instalacije koja je obilježila za Rijeku najvažniji trenutak antifašističke povijesti.
Nemojte, molim Vas, sada vapiti i urlati na temu „fašizma riječkog ugostitelja“ jer je svima u Rijeci do sada već posve jasno da je njegova poruka bila skroz neprimjeren izraz nemoći i revolta. Relevantna riječka politika je tu poruku ugostitelja osudila i za nas je priča o kafiću – završena.

Dosta je, gospodine Plenkoviću!

Podsjetio je Obersnel premijera i da je u svibnju prošle godine javno pozivao policiju i DORH da se pozabave Rijekom, navodeći da je javna nabava vezana uz otvorenje EPK u Rijeci „recentan primjer aktivnosti koruptivnog karaktera“.

-Ako Vam je promaklo, kaznena prijava koju je DORH-u po tom pitanju uputila policija, upravo je nedavno u potpunosti odbačena. Što da pomislimo u Rijeci osim da ste pozivali da se pred parlamentarne izbore namještaju afere i istražni procesi kako biste oblatili ovaj grad?
Dosta je, gospodine Plenkoviću!
Rijeka je ponosna i ispravna. Pogrešna objava jednog ugostitelja na društvenim mrežama, koju je relevantna politika već osudila, svakako nije nešto za što se očekuje ovakva premijerova reakcija kakvu ste pokazali danas- poručio je gradonačelnik Rijeke.

Uistinu, što je premijera Plenkovića nagnalo na ovaj post festum izljev gnjeva? Izbori koji su pred vratima?  HDZ koji muku muči s kandidatima, koga god istakne taj se začas posklizne, a u šefu stranke samo se akumulira nervoza i nezadovoljstvo. Ali, tko mu daje pravo da novinare poput balavaca, ne po prvi put, podučava što bi i kako trebali raditi, optužuje za površnost, nerazumijevanje diskriminacije i “ugostiteljskog rasizma”, a godinama na kojekakve HDZ-ovske proustaške i fašističke ispade šuti?

Treba li uopće više spominjati da je upravo Andrej Plenković zaslužan za nevjerojatno benevolentan odnos prema ustaškom Za dom spremni i njegovom legalnom pripuštanju u javni prostor, pod alibijem nekakvog ekskluzivno HOS-ovog prava korištenja ustaških simbola, jer su se pod tim znakovljem, navodno, borili u domovinskom ratu. Kakav HOS, problem je u HDZ-ovim “hosovcima” kojih je bar koliko i u HOS-u…

Indikativno je da je Plenković danas prešutio opasku novinara da se u “riječkom slučaju” možda radilo, ne o rasizmu i fašizmu, nego o kritici vlasti. Zna premijer vrlo dobro o čemu se radi i da je HDZ u percepciji velikog broja hrvatskih građana sinonim za sve najgore što se u ovoj državi od njezine neovisnosti do danas dogodilo. Vjerojatno ga je Kovačevićeva nedobrodošlica HDZ-ovcima zaboljela, ali ta se “bol” ne liječi poricanjem.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI