Neovisni novinarski portal
4.12.2023.
aktivisti / ekopis / GRAĐANI
Građanski duh: Građani Rijeke obogatili grad novim parkovima i igralištima

Građanski duh:
Građani Rijeke obogatili grad novim parkovima i igralištima

U Rijeci su ove godine nastale ili još uvijek nastaju male urbane oaze kojima su građani odlučili udahnuti novi život. Osnovne niti vodilje bile su povezivanje, zajedništvo i stvaranje čišćeg, zelenijeg i ljepšeg grada, a sve se događalo i događa u sklopu programa Zeleni val koji je sastavni dio projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture. Surferi na Zelenom valu nisu se pitali tko će Rijeku učiniti boljim mjestom za život nego su sami zasukali rukave i odabrali biti predvodnici aktivnog građanskog duha koji djeluje i ukazuje smjer razvoja ljepšeg grada. Kantrida je tako dobila novi Park lovora, na parkiralištu Delta u centru grada nastaje šarmantni Pop-up park, dok se na Belvederu raznobojnim oslikavanjem oživljava betonsko igralište.

Zahvaljujući Planinarskom društvu Kamenjak i brojnim pojedincima uređen je zapušteni šumski javni prostor na Kantridi čime je taj dio grada dobio novi Park lovora. Donedavno zapuštena javna zelena površina uređena je uklanjanjem viška vegetacije, uređenjem pješačkih staza, čišćenjem terena od krupnog i sitnog otpada kao i uklanjanjem auto-olupina. Angažirao se velik broj članova tog riječkog planinarskog društva, kao i mnogi volonteri: građani Kantride i ostalih dijelova grada, profesori i učenici Škole za primijenjenu umjetnost te djeca i zaposlenici Dječjeg vrtića More. Park lovora u kojem sada svi mogu uživati ostvaren je uz pomoć nadležnih gradskih tijela, Mjesnog odbora Kantrida te Komunalnog društva Čistoća koje je doniralo rad mehanizacije te svoju stručnost i nadzor provedbe projekta. Ostvarena su i nova poznanstva i suradnje, a u PD-u Kamenjak nadaju se da će biti nastavljene sljedeće godine u partnerstvu s riječkom Školom za primijenjenu umjetnost, u obliku kreativnih eko instalacija u novom Parku lovora.

Stvaranjem šarmantnog tzv. Pop-up parka, koji se realizira na južnom dijelu parkirališta Delta, u vrevi centra grada tj. neposrednoj blizini Mrtvog kanala, Jelačićevog trga i HNK Ivana pl. Zajca, ova dosad neaktivna površina postaje mjesto zadržavanja i okupljanja za različite dobne skupine i posjetitelje Rijeke. Za aktivaciju prostora osmišljeni su različiti elementi koji su atraktivni, jeftini i jednostavni za izvedbu, a mogu se realizirati u kratkom vremenu. Tako su dosad postavljeni drveni okviri u kojima će se moći ležati, a u zeleni je paviljon ugrađena kućica za knjige. Uz betonski zid izrađena je tzv. aromatična zona s mediteranskim trajnicama poput lavande, ružmarina, kadulje, teukriuma i sl., čime ova mala površina nudi više različitih namjena: od neformalnog igrališta, zone za čitanje, relaksirajućeg boravišta, do uživanja u mirisnom, mediteranskom i aromatičnom vrtu. Pred provoditeljima projekta, inicijativom građanki na čelu s voditeljicama Dariom Vozila, Sarom Stojaković i Tenom Vičević Dunaj još je postavljanje klupica i mreža za ležanje u drvenim okvirima.U uređenju Pop-up parka provoditeljima je pomogla poznata riječka umjetnica Jadranka Lacković koja je oslikala teren morskim uzorkom, osmišljenim i dizajniranim posebno za ovu priliku, a osim na površini unutar parka ovi motivi preslikat će se i na nogostup uz park.

Aktivni su i u riječkoj četvrti Belveder. Provode tamo projekt Oživimo igrališta, s ciljem poticanja igre, sporta i boravka na otvorenom. Projektom se jedno betonsko sivo igralište pretvara u novo, šareno i uređeno mjesto okupljanja djece i mladih, ali i starijih članova susjedstva, koje ih poziva natrag na otvoreno, natrag u igru. Nositeljima inicijative Sekciji mladih – DAR (Društva arhitekata Rijeka) u projektu je ključno pobuditi želju građana za boljim i ljepšim mjestom u kojem žive, te stvoriti atraktivnu i urednu javnu površinu.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI