Neovisni novinarski portal
28.3.2024.
HRVATSKA / POLITIKA / POVIJEST/SADAŠNJOST
75. obljetnica oslobođenja Šibenika: Da nije antifašista, Grad se heroja Drugog svjetskog rata ne bi ni sjetio…

75. obljetnica oslobođenja Šibenika:
Da nije antifašista, Grad se heroja Drugog svjetskog rata ne bi ni sjetio…

Šibenik danas obilježava 75. godišnjicu oslobođenja od fašizma i nacizma u Drugom svjetskom ratu. Tiho, gotovo interno, bez sudjelovanja lokalnih dužnosnika, jer oni već godinama ovaj datum ne slave niti poštuju. Još malo pa bi mogli dočekati i da se ospori sudjelovanje hrvatskog naroda u pobjedničkoj antifašističkoj koaliciji. Sada se samo ignorira. Jer je riječ o pokretu kojeg je vodila Komunistička partija. Ali Narodnooslobodilačka borba nije bila komunistička nego patriotska, i bez široke potpore naroda, a ne tek komunista, ne bi mogla ni biti pobjednička.

Na žalost, 75 godina nakon oslobođenja, Šibenik svoje osloboditelja i svoje heroje prešućuje, spomenike palih junaka ne obilazi i da nije ono malo antifašista koji 3.studenoga 1944. svake godine obilježavaju, taj bi veliki datum u povijesti ovog grada i ovog naroda bio potpuno zaboravljen…

Deset tisuća boraca u operaciji oslobađanja Šibenika

Šibenski osloboditelji ušli su u grad, koji je bio pod jakom neprijateljskom paljbom sa Šubićevca, 3. studenoga 1944., u zoru. Cijeli je grad izašao na ulice pozdraviti partizansku vojsku koja je donijela slobodu i za nju platila veliku cijenu. Šibenčani su bili poznati kao neustrašivi borci koji pred neprijateljem nisu uzmicali.

Oko deset tisuća boraca 26. dalmatinske divizije, početkom studenoga krenulo je u oslobađanje Šibenika s tenkovima i snažnom pozadinskom potporom topništva. U gradu je bilo oko dvije tisuće vojnika, među njima i pripadnika njemačke mornarice i ustaša. U zaleđu grada trajale su još žestoke borbe s neprijateljem

Tijekom okupacije Šibenik je prošao pravu golgotu. Počelo je s višednevnim bombardiranjem fašista, pa je uslijedilo proglašenje NDH, a samo nekoliko dana poslije, 15. travnja 1941. talijanska okupacija, koja je kompletnu vlast preuzela od Pavelićevog režima.

Šibenčani se, međutim, nisu predali pred naletom fašističkog okupatora, nego su organizirali pokret otpora i osnovali Prvi šibenski partizanski odred. Svaki pruženi otpor Talijani su kažnjavali strijeljanjem omladinaca, a odvodili su i cijele razrede u internaciju na Molat.

Kapitulacija Italije uslijedila je 8. rujna 1943., ali odmah nakon njihove predaje, grad preuzimaju njemačke nacističke snage koje u Šibenik okupirale 11. rujna 1943.

Ustaše u Šibeniku nisu nikad našle gradonačelnika…

Iako je administrativno pripadao NDH, nikada ustaše nisu uspjele naći ni gradonačelnika ni predstojnika redarstva, a da nije bio povezan s Narodnooslobodilačkim pokretom. Trebalo je nekako skršiti taj otpor naroda, pa se u Šibenik koncentriraju od četnika, preko talijanske fašističke milicije do domobrana iz Knina i ustaša iz Drniša, pod zajedničkom njemačkom komandom.

Nakon oslobođenja Splita 26. listopada, potom i Zadra 1.studenoga, neprijatelj je koncentrirao sav svoj vojni i ljudski potencijal na još uvijek okupirani Šibenik, koji je bio važna ratna luka. Nijemci su se utvrdili na više borbenih položaja koristeći talijanske bunkere izgrađene tijekom njihove okupacije, a utvrdili su se i na cesti Šibenik-Drniš.

No, želju naroda za slobodom nije se moglo slomiti. Grad je oslobođen u rano jutro 3.studenoga 1944. a oduševljeni Šibenčani na Poljani su dočekali svoje osloboditelje oduševljeno ih pozdravljajući.

Prva šibenska proleterska brigada  imala je 70 ranjenih i 14 poginulih u operacijama oslobađanja, dok je neprijatelj imao tisuću poginulih i oko 700 zarobljenih.

Samo na Sutjesci sudjelovalo je 1316 Šibenčana

Šibenik je dao nemjerljiv doprinos u Drugom svjetskom ratu. Samo u ključnoj bici na tlu Jugoslavije, na Sutjesci, sudjelovalo je 1316 Šibenčana, a njih 535 je poginulo. Ilustracije radi, u toj je bici sudjelovao 1091 Splićanin i 435 Trogirana, a  samo 67 Beograđana. Iz nevelikog Šibenika njih čak 1316!

Pred rat Šibenik je imao preko 37 tisuća stanovnika, ali je do 1944. stanovništvo prepolovljeno, i svedeno tek na oko 16 tisuća, dok je u samom užem gradskom području ostalo tek oko šest tisuća ljudi. U NOB-u je, s područja bivše šibenske općine koja je brojila oko 68 tisuća stanovnika,  sudjelovalo što u partizanskim jedinicama,  što u narodnooslobodilačkom pokretu i drugim oblicima antifašističkog otpora, čak 24.176 ljudi ili čak 35, 5 posto stanovnika. U ratu je poginulo 4.572 Šibenčana, od čega njih preko tri tisuće u partizanima.

Ponosni, herojski Šibenik  1.siječnja 1945. postaje sjedište ZAVNOH-a , koji je bio najviše tijelo vlasti u Hrvatskoj, pa mnogi znadu reći da je do oslobođenje Zagreba Šibenik nakratko bio glavni grad Hrvatske.

UABA čuva sjećanje na heroje Drugog svjetskog rata

U miru Šibenik se transformirao iz nekoć težačkog u industrijski grad koji je 70-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća bio u samom industrijskom vrhu bivše države, ponajviše zahvaljujući aluminijskoj industriji, crnoj metalurgiji, proizvodnji plastične ambalaže, lučkom prometu, proizvodnji vina i alkoholnih pića… što je omogućilo i značajan porast standarda građana. Po BDP-u Šibenik je jedno vrijeme bio četvrti grad u bivšoj Jugoslaviji a drugi u Hrvatskoj. No, to su tempi passati, koji se u neovisnoj Hrvatskoj nisu ponovili. Godine tranzicije Šibenik je skupo platio propašću gotovo kompletne industrije na kojoj je svojedobno izrastao. Danas je to grad  tek industrijske prošlosti koji se snažno okreće turizmu i razvojem moderne infrastrukture koristi sve bolje svoje povijesne, kulturne i turističke potencijale.

Službeni Šibenik ne mari za svoju antifašističku prošlost koja bi mu trebala biti na ponos. Ali, za razliku od drugih gradova koji su je pokušali potpuno zbrisati sa lica zemlje miniranjem spomenika i svih antifašističkih obilježja ( mijenjanjem imena ulica i trgova ), u Šibeniku je dio slavne povijesti i danas sačuvan kao uspomena na one koji su pali za slobodu.

Od 2016. Šibenik ima i Muzej pobjede, pod kapom Udruge antifašističkih boraca i antifašista,  koji održava sjećanje na antifašističku prošlost grada i prenosi je na nove generacije, da se ne zaboravi…

Predstavnici udruge antifašista i ove godine su položili vijence i cvijeće na Spomen kosturnicu na Kvanju te organizirali u Muzeju pobjede izložbu “Šibenik 1941.-1945.” uz druženje svojih članova i svojih sugrađana antifašista. Bez njih, grad se ne bi ni sjetio svojih heroja Drugog svjetskog rata…

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI