Neovisni novinarski portal
21.10.2021.
POVIJEST/SADAŠNJOST
Vodički antifašisti u spomen na 1. studenoga 1944., dan oslobođenja grada od fašizma

Vodički antifašisti u spomen na 1. studenoga 1944., dan oslobođenja grada od fašizma

Vodička Udruga antifašističkih boraca i antifašista u povodu 75. godišnjice oslobođenja grada od fašizma, 1.studenoga, položit će uoči blagdana Svih svetih vijence i cvijeće na spomen kosturnicu na gradskom groblju u spomen na 302 pala Vodičana u Drugom svjetskom ratu. U petak, 1.studenoga u 10 sati vodički antifašisti i građani koji poštuju žrtve fašističkog terora, položit će cvijeće uz spomenik na vodičkoj rivi.

U utorak su mještani Vodica i Srime položili vijence i zapalili svijeće na Hangaru u spomen na 12 civilnih žrtava koje su na tom mjestu strijeljali talijanski okupatori 1941. Poklonili su se sjeni Ivana Antulova, Šime Bilana, Petra Grbelje, Ivana Juričeva, Federika Kursara, Ante Mijata, Cvitana Mijata, Bože Skroze, Jose Skroze, Milivoja Skroze, Špire Skroze i Ante Udovičića. Oni su bili žrtve fašističke odmazde za dvojicu ubijenih talijanskih vojnika 25.listopada 1941., nedaleko Vodica. Talijanski okupatori odmah su opkolili Srimu, Zaton i Vodice i uhitili 50-ak osoba od kojih je spomenutih 12 strijeljano na Hangaru, a desetorica osuđena na 2- 30 godina zatvora.
Vodičani su činili dvije trećine komunista šibenskog kotara, radi čega je sredinom 1941. u tom mjestu,odlukom Okružnog komiteta KPH,oranizirana političko-teritorijalna jedinica, Sektor Vodice. Rijetki su Vodičani koji nisu sudjelovali u narodonooslobodilačkoj borbi, koju danas tako obezvrijeđuju.
-Antifašistički pokret, iako vođen od komunista, nije bio samo komunistički, bio je svenarodni- u prigodi obljetnice napominje čelnik UABA Vodica Josip Zanze– jer je samo takav mogao mobilizirati ljude da se odupru moćnijoj, organiziranijoj i opremljenijoj vojnoj sili.
Vodice su, ističe Zanze, 1941. imale 3.300 stanovnika, u antifašistički pokret bilo ih je uključeno 1.428, a svega 69 ih je kolaboriralo s neprijateljem. U partizanskim jedinicama sudjelovalo je 642 Vodičana, a u nepartizanskim 40. U NOB-i je poginulo 196 mještana ( na neprijateljskoj strani svega 12 ). U logore je iz Vodica odvedeno 898 stanovnika, a u zbijegove natjerano 320, kazat će Zanze, dodajući da je crvena zvijezda te 1941. bila jedini ispravan put.
-I kao što je hrvatski narod 1991. znao prepoznati što je ispravno i moralno, tako je i daleke 1941. hrvatski narod crnokošuljašima znao reći “no pasaran”. I nije prošlo, zaključuje predsjednik vodičke Udruge antifašističkih boraca i antifašista.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI