Neovisni novinarski portal
21.9.2021.
PRAVDOSUĐE
U očekivanju konačne odluke Vrhovnog suda: Pljušte presude protiv banaka u korist potrošača

U očekivanju konačne odluke Vrhovnog suda:
Pljušte presude protiv banaka u korist potrošača

Sudovi nastavljaju donositi presude protiv banaka u korist potrošača, a udruga Franak upozorava na proceduralne igre i igrice banaka i pita se kada će završiti nesavjesno, nepošteno i nezakonito djelovanje banaka te zašto im vlasti dopuštaju kriminalno ponašanje.

Pokušaje banaka da osujete potrošače u njihovim pravima udruga Franak naziva besprizornim i kriminalnim te navodi friški pravosudni primjer u kojem je banka ignorirala preporuke nadležnih tijela da bi na kraju izgubila na višem sudu.

-Tako je zbog žalbe Addiko Bank na rješenje Općinskoga suda u Osijeku kojim je naložena dostava dokumentacije za izračun tužbenog zahtjeva, Županijski sud u Osijeku riješio da se žalba banke odbija te da banka mora sudu dostaviti svu potrebnu dokumentaciju za izračun tužbenog zahtjeva. Nakon što smo animirali HNB da naloži bankama dostavu dokumentacije, a HNB nije imao hrabrosti, znanja niti snage to naložiti, već je to samo preporučio bankama, nakon što je u nekoliko navrata AZOP naložio bankama da se dokumentacija po kreditu mora besplatno dostaviti potrošaču koji to traži, neke banke i dalje ne odustaju od svojih kriminalnih radnji pa tako niti na sudski nalog ne žele odmah dati dokumentaciju, nego se žale višem sudu, koji potom žalbu odbija kao neosnovanu – priopćili su iz udruge Franak, pitajući se kada će završiti takvo nesavjesno, nepošteno i nezakonito djelovanje banaka te zašto im Hrvatska narodna banka i vlasti dopuštaju kriminalno ponašanje.

Nekoliko presuda doneseno u srpnju

Osim konkretnog rješenja Županijskog suda u Osijeku kojim je Addiko banci odbio žalbu, u srpnju je doneseno još nekoliko presuda u korist potrošača. Zagrebački općinski sud presudio je da Zagrebačka banka mora vratiti 5.000 eura u kunskoj protuvrijednosti uz zatezne kamate po jednom euro kreditu. Riječki općinski sud presudio je da Erste banka mora vratiti 52.000 kuna preplaćenih kamata po jednome konvertiranom CHF kreditu. Zagrebački općinski sud donio je još jednu, ovaj put deklaratornu presudu po otkazanome CHF kreditu te je utvrdio da su ništetne i valutna klauzula CHF, i promjena kamatne stope odlukom banke.

Pravna država tolerira samovolju i pljačku

-U očekivanju konačne odluke Vrhovnoga suda RH veseli nas svaka nova presuda u korist potrošača. Vjerujemo da će do 2023. godine svi koji nisu tužili podići svoje privatne tužbe i na taj način vratiti novac koji su im banke otele svojim nepoštenim, nesavjesnim i konačno nezakonitim poslovanjem. Nevjerojatno je da pravna država tako dugo tolerira samovolju i pljačku koju banke provode nad hrvatskim građanima već gotovo dva desetljeća – poručuju iz udruge Franak te zaključuju da neće odustati od puta prema konačnoj pobjedi i prekidu svih bankarskih nezakonitosti, ali prije svega banke moraju vratiti sav novac koji su neosnovano stekle uz pripadajuće zatezne kamate.

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI