Neovisni novinarski portal
4.10.2023.
građani u akciji! / PRAVDOSUĐE
Vrhovni sud u slučaju “švicarac” odlučio; G.Aleksić iz udruge Franak ogorčen: To nije sudska, to je politička, zločinačka odluka koja ide u korist lopovima!

Vrhovni sud u slučaju “švicarac” odlučio; G.Aleksić iz udruge Franak ogorčen:
To nije sudska, to je politička, zločinačka odluka koja ide u korist lopovima!

Trakavica oko kredita u “švicarcima” napokon je dobila mišljenje Vrhovnog suda. Kompromisno, dakako. Tek djelomično u korist građana. Goran Aleksić iz udruge Franak smatra odluku neodrživom i čvrsto vjeruje da će pasti na Ustavnom sudu.

Vrhovni sud u utorak je u slučaju švicarskog franka prihvatio pravno shvaćanje prema kojem korisnici koji su konvertirali kredite u eure imaju pravo na isplatu zateznih kamata na više plaćene iznose koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita, od dana svake pojedine uplate do dana izvršenja konverzije. Za takvo pravno shvaćanje glasalo je 13 sudaca građanskog odjela, šest glasova je dobilo tumačenje da potrošač koji je sklopio sporazum o konverziji kredita nema pravo na povrat, a deset sudaca je bilo za odluku da “potrošač ima pravo na povrat više plaćenih iznosa po osnovi nepoštenih i ništetnih ugovornih odredbi o promjenjivoj kamatnoj stopi i valutnoj klauzuli u slučaju ako bi postojala razlika na štetu potrošača između ukupnog iznosa koji bi mu pripadao po osnovi ništetnosti navedenih odredbi do dana izvršene konverzije (jednako kao i onim potrošačima i korisnicima kredita u CHF ili kredita u kunama s valutnom klauzulom u CHF koji nisu mogli ili nisu izvršili konverziju) i uplaćenog iznosa koji je potrošaču banka uračunala prilikom izračuna konverzije kredita”.

Odlukom Vrhovnog suda ogorčen je Goran Aleksić iz udruge Franak koji smatra da je to politička, zločinačka odluka, pravo kakvo nema ni u Zanzibaru.

“Ako ovako ostane, banke će proći skoro potpuno lišo. To nije sudska odluka, to je politička, zločinačka odluka koja ide u korist lopovima. Lopovima žele ostaviti novac koji su opljačkali hrvatskim građanima”, komentirao je odluku VS-a Aleksić.

Pojasnio je i na vlastitom primjeru što ona zapravo znači.

“Imao sam ukupno preplaćenih, po ništetnim ugovornim odredbama, 80.000 kuna, odnosno 150.000 sa zateznim kamatama. Po ovom rješenju ja bih na 30.000 kuna iz konverzije dobio negdje 15.000 kuna zateznih kamata do dana konverzije, što je svega 10 posto onoga što meni pripada. Takvu zločinačku političku odluku Vrhovnog suda Evidencija Suda ne smije dopustitiona je suprotna svim zakonima u Republici Hrvatskoj, suprotna je pravnoj stečevini Europske unije i takvog prava nema ni u Zanzibaru.

A zločinci su, kaže, onih 13 sudaca koji su glasali za ovakvo rješenje. Banke su lopovi, a onaj tko im pomaže, jednako je lopov kao i oni, tvrdi Aleksić. Za njega je neprihvatljivo pogotovo što nije prošla najvažnija, druga točka za koju je bilo 10 suadaca, a ona je jedina prava odluka u slučaju “švicarac” jer bi donijela punu restituciju na koju građani koji su uzeli kredite u švicarskim francima imaju pravo.

“Mi konverzijom nismo došli do glavnice na koju imamo pravo, izuzećem ništetnih ugovornih odredaba ta glavnica je konverzijom veća za 15 posto, nismo dobili preplaćene kamate, preplaćeni tečaj, nismo dobili zatezne kamate”, konstatira ogorčeno Aleksić.

Sjedište VSRH-a (izvor www.vsrh.hr)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI