Neovisni novinarski portal
19.10.2021.
GRAĐANI / novčići / PRAVDOSUĐE
“Švicarci” pali, 70 tisuća hrvatskih obitelji od banaka potražuje 10 milijardi kuna odštete!

“Švicarci” pali, 70 tisuća hrvatskih obitelji od banaka potražuje 10 milijardi kuna odštete!

Presuda Ustavnog suda kojom su odbačene sve ustavne tužbe banaka protiv revizije ( Rev -2221/18 ) u kolektivnom “predmetu franak” ima za posljedicu da sada, bez rizika, čak 70 tisuća hrvatskih obitelji može privatnim tužbama bankama uzeti 10 milijardi kuna! Ovu senzacionalnu vijest komentirali su na konferenciji za novinare Goran Aleksić, koordinator Ekonomsko-pravnog tima Udruge Franak i odvjetnik Branko Šerić.

Udruga Franak već deset godina se intenzivno bori za obeštećenje građana u čemu su joj, kako je rekao Aleksić, od iznimne pomoći bili brojni volonteri. Sve čestitke Aleksić je uputio sucu Radovanu Dobroniću i Ustavnom sudu zbog dosljednosti u primjeni hrvatskog prava i prava EU-a, što je naposljetku rezultiralo utvrđivanjem ništetnosti valutne klauzule CHF i kamatne stope koja se mijenjala odlukom banke na sve kredite.

Odluka Ustavnog suda za korisnike “švicarskih kredita” znači da svih 125 tisuća građana koji su imali “švicarski kredit”, bilo stambeni, hipotekarni, za motorno vozilo, nenamjenski kredit bez hipoteke, svi imaju pravo na temelju privatnih tužbi dobiti povrat preplaćenih anuiteta zbog rasta kamata i tečaja franka u njihovim kreditima. Oni koji nisu konvertirali kredite, a takvih je 70 tisuća, bez čekanja i kalkulacija mogu tužiti banke i sudski zatražiti povrat preplaćenih iznosa kredita, a sa zateznim kamatama banke su im dužne čak 10 milijardi kuna.

No, za one koji su konvertirali kredite, a njih je 55 tisuća, situacija je nešto drugačija, pa će oni morati pričekati odluku Suda EU-a po predmetu C-567 /20, nakon čega će biti nedvojbeno utvrđena prava potrošača nakon konverzije švicarskog franka.

Svakom tužitelju, naglasio je Aleksić, pripada između 50 i 80 posto kunskog iznosa realiziranog kredita. U ovoj godini rješavat će se i pitanje ništetnosti CHF ugovora, jer, kako je rekao, ugovori s ništetnom valutnom klauzulom, prema stavu Suda EU, ništetni su u potpunosti, a i Vrhovni sud RH je već nekoliko puta presudio na taj način.

Aleksić napominje da Udruga Franak nije završila svoju aktivističku borbu s bankama i predstoji joj afirmirati pravna shvaćanja o pitanju ništetnosti CHF ugovora, koje nakon koprivničke pravomoćne presude ŽS u Varaždinu, za ništetnost dvaju ugovora, postaje sve realnija opcija. Pozvao je sve bivše i sadašnje dužnike u kreditima s valutnom klauzulom CHF da se jave Udruzi radi savjetovanja kako tužiti banku.

Najavio je i pokretanje kaznene istrage na zagrebačkom Županijskom sudu, nakon što je DORH odbacio kaznenu prijavu, gdje ga zastupa odvjetnik Šerić, a prijedlog za provođenje istrage predan je ŽS u Zagrebu 15. siječnja 2021. protiv 88 fizičkih i pravnih osoba zbog kaznenih djela zloupotrebe položaja i ovlasti, lihvarskog ugovaranja, obmanjivanja kupaca i drugih kaznenih djela. U pitanju su, navodi Aleksić, odgovorne osobe iz gotovo svih hrvatskih banaka koje su nudile “švicarce” , s valutnom klauzulom, bez upozorenja korisnika na rizik, čime su ih obmanuli, a sebi pribavili značajnu imovinsku korist.

Čelnik “Franka” je podsjetio i kako je u Francuskoj državni tužitelj na kaznenom sudu dobio presudu protiv banke koja je ugovarala „švicarce“ s 15.000 Francuza, kojom je utvrđeno da je banka prevarila potrošače, da im mora vratiti novac, da im mora platiti naknadu za duševne boli, i da mora platiti kaznu u državni proračun. Slično postupanje organa kaznenog gonjenja u Udruzi Franak očekuju i kod nas.

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI