Neovisni novinarski portal
28.9.2021.
ekopis / POLITIKA
Slavonija-Dublin (fotomontaža)

Dirajte mi ravnicu:
Danas Kanađani počinju bušiti Slavoniju

Slavonija-Dublin (fotomontaža)

Kako je na svojim stranicama objavila Agencija za ugljikovodike, danas kanadska naftna kompanija Vermilion počinje bušiti Slavoniju radi eksploatacije nafte i plina kod mjesta Cerići na području Općine Nuštar u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Dirajte mi ravnicu, parafrazirajmo srceparajući hit potencijalnog predsjedničkog kandidata Miroslava Škore.

-Kanadska kompanija Vermilion (Vermilion Zagreb Exploration d.o.o.) započinje s izradom svoje prve bušotine u Hrvatskoj – Cerić-1 u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Bušotinski radni prostor je pripremljen i 17. lipnja 2019. godine počinje izrada bušotine. Lociranju bušotine prethodila je interpretacija dostupnih geoloških podataka na temelju čega su definirani plinski i naftni ciljevi na bušotini Cerić-1. Izrada bušotine trajat će tridesetak dana kad bi se mogli znati i prvi rezultati. – piše na stranicama te Agencije. 

Slavonija

Podsjetimo, ovaj portal je prvi upozorio što se sprema Slavoniji, npr. u tekstu Ne svrdlajte mi ravnicu – Danas u 15.40 sati ‘domoljubi’ predaju Slavoniju bez ispaljenog streljiva.To je uslijedilo nakon netom i zasad osujećene monstruozne nakane hrvatskih vlasti da naftnim kompanijama prepuste na istraživanje i eksploataciju nafte i plina gotovo čitavo hrvatsko  more i podmorje. Od toga se privremeno odustalo, a onda je došao na red ostatak države: nakon što je čitava Slavonija i Baranja data na uporabu svjetskim naftnnim kompanijama, uslijedio je i drugi val u kojemu je isto dopušteno i na području Grada Zagreba, Bjelovarsko-bilogorske, Koprivničko-križevačke, Međimurske, Krapinsko-zagorske,  Požeško-slavonske, Varaždinske, Sisačko-moslavačke Karlovačke i Zagrebačke županije (tekst Lijepa naša bušotino – ‘Domoljubi’ izdaju dozvole za eksploataciju trećine Hrvatske).

No ni tu nije kraj apetitima nezasitnih naftnih korporacija i beskičmenjaštvu i dodvorništvu hrvatskog političkog vodstva (HDZ, SDP, HNS, Most, Hrast itd….) , a čije su odluke u svega par godina Hrvatsku pretvorili u svojevrsnu naftnu koloniju usred Europe. Uslijedilo je isto i za područje Dinarida, jedne od posljednih oza kakvo-tako očuvane prirode u Europi (Samouništenje Hrvatske? – Ministar Ćorić i župani sastali se radi istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Dinaridima (!?).

Ovaj dio karte iz 2016. se odnosi na Slavoniju, Baranju itd. (izvor AZU)

Najgore u cijelom ovom slučaju što su sve navedene odluke s nesagledivim posljedicama za budućnost Hrvatske i u njoj preostalog življa prošle bez značajnog odjeka u javnosti. Iako, primjerice, već prilikom tzv. ‘istraživanja’, a koje se provode i tehnikama poput tzv. frakiranja, odnosno hidrauličkog frakturiranja, agresivnog postupka kojime se za potreba traženje i eksploatacije nafte i plina drobe podzemne stijene uz pomoć golemih količina vode pomiješane s pijeskom i brojnim štetnim kemikalijama koja se ubrizgava pod velikim tlakom kako bi probila put do potencijalnih ugljikovodika – može doći do teško popravljivih šteta po zdravlje ljudi.

Takvo što na osjetljivim područjima u Lici i Dalmatinskoj Zagori, uokolo Dinare, Biokova, Velebita, Baranji i svugdje drugdje mogu dovesti do zagađenja pitke vode za milijune ljudi ne samo u Hrvatskoj nego i na širem području balkanskog poluotoka: i sve to za potencijalni profit naftnih kompanija.

No o tome se pisalo nebrojeno puta. Sve to bi i najvećoj budali trebalo biti jasno. Isto tako, zbog ovakvih i sličnih postupaka naftnih kompanija u nekim se jednako korumpiranim i nerazvijenijim državama svijeta pobuni stanovništvo kojega s ove distance znaju okarakterizirati kao ‘primitivno’. No reklo bi se kako su još primitivnije zajednice koje se uopće ne osvrću na štetne politike vladajućih, kao da s njima nemaju nikakve veze.

Slavonija-Dublin (fotomontaža)

S tim u vezi evo još jedne najave Agencije za ugljkovodike: bušenje se uskoro nastavlja i 11 kilometara od herojskog grada Vukovara, u mjestu Berak u Općini Topojevci.

-Kompanija u isto vrijeme počinje i s izradom svoje druge bušotine Berak-1 koja se također nalazi u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Trenutno je u pripremi bušotinski radni prostor te će nakon što završi izrada bušotine Cerić-1 početi izrada bušotine Berak-1. Cilj bušotine Berak-1 je ispitati postojanje plinskog ležišta. Obje bušotine dio su radnog programa na koji se kanadska kompanija obvezala temelje ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika koji je potpisan s Vladom Republike Hrvatske u lipnju 2016. godine – pojašnjavaju u AZU-u.

A Slavonci i danas, kada HDZ uz bakanalije slavi 30 godina postojanja i diči se zaslugama za Hrvatsku,  lete niskobudžetnim zrakoplovnim kompanijama za Dublin ili se voze punim autobusima na liniji Vinkovci-Vukovar-Osijek-Valpovo-Donji Miholjec-Požega-Našice-Orahovica-Slatina-Virovitica-Pitomača-Đurđevac-Virje-Koprivnica-München-Ulm-Stuttgard-Pforzheim-Karlsruhe-Mannheim-Frankfurt-Bonn-Köln-Düsseldorf-Duisburg-Essen-Bochum.

‘Šoferšajba’ egzodus-prometala (foto print screen HRT)

Tags: , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI