Neovisni novinarski portal
10.12.2023.
KOMENTARI / SLIKA I NEPRILIKA
'Šoferšajba' egzodus-prometala (foto print screen HRT)

Vinkovci-Vukovar-Osijek-Valpovo-Donji Miholjec-Požega-Našice-Orahovica-Slatina-Virovitica-Pitomača-Đurđevac-Virje-Koprivnica-München-Ulm-Stuttgard-Pforzheim-Karlsruhe-Mannheim-Frankfurt-Bonn-Köln-Düsseldorf-Duisburg-Essen-Bochum

'Šoferšajba' egzodus-prometala (foto print screen HRT)

Svaki dan tri puta dnevno ovakav autobus ide za Njemačku, a vikendom čak sedam puta dnevno. Sedam puta dnevno. Linija Vinkovci-Duisburg je vikendom sedam puta češća nego, recimo, šibenski prigradski javni prijevoz do sela udaljenih 19 kilometara. Ova otužna linija s gradovima poredanima kao niz slavonskih domaćih kobasica zavrjeđuje trud da je se prepiše sa šoferšajbe autobusa, a ide i u naslov ove žalobne skice o slavonskoj turobnoj realnosti. Evo je: Vinkovci-Vukovar-Osijek-Valpovo-Donji Miholjec-Požega-Našice-Orahovica-Slatina-Virovitica-Pitomača-Đurđevac-Virje-Koprivnica-München-Ulm-Stuttgard-Pforzheim-Karlsruhe-Mannheim-Frankfurt-Bonn-Köln-Düsseldorf-Duisburg-Essen-Bochum.

Nije nam namjera patetično žalopojiti nad poznatom sudbinom Slavonaca i Baranjaca. O tome smo već pisali odavno. To već i kvarni političari koji su najodgovorniji za takvo stanje koriste za bezočnu autopropagandu. Valja se samo prisjetiti sudbonosne epizode u kojoj su cijeli hrvatski istok potezom kemijske olovke iznajmili naftaškim korporacijama (vidi TRIS: Ne svrdlajte mi ravnicu: Danas u 15.40 sati ‘domoljubi’ predaju Slavoniju bez ispaljenog streljiva).

Ali prije nego li i ta linija propadne, jer neće više imati koga prevažati iz Slavonije u njemačka predgrađa, podatak o autobusu koji sedam puta dnevno vozi na ovoj liniji, zaslužuje pažnju. Ilustrativnu informaciju o egzodus-prometalu zamijetili smo u vrlo kratkom televizijskom prilogu s regionalnog programa HRT-a  (poveznica). Premda zadnje dvije godine hvalospjevno, po sjevernokorejskom modelu, drži štangu vladajućem HDZ-u i satelitima, na javnoj televiziji se, uglavnom u regionalnom informativnom programu, pojavi i koja objektivnija informacija, poput ove.

‘Šoferšajba’ egzodus-prometala (foto print screen HRT)

– Idem u Njemačku malo do djece, zaželjeli su se majke – veli starica u prilogu.

Sva djeca su joj u Njemačkoj.

– Moj tata je otišao u Njemačku u petak, vraća se za Božić da sve nas povuče… – veli jedna tinejdžerica u kameru.

S uočljivim zadovoljstvom, jer ih tata ‘povlači’.

– Idem za Njemačku, razlog je posao… Medicinska struka – sa smiješkom veli jedan mladić od jedva 20 godina.

Taj se kući ne vraća tako lako. Čeka li ta sudbina i 700 učenika osnovne škole u Belišću. 

Ima ih upola manje nego li su ‘domoljubi’ zavladali Slavonijom.

– Prije rata ih je bilo 1400 – tuži se ravnatelj.

Ilustracija (foto Tris/Facebook Piškorevci)

Piškorevci su selo na đakovačkom području. Na internetu im slikovita fotografija kompletne tradicionalne seoske obiteji u zaprežnim kolima koja negdje odlaze.

– Otišli su moja ćerka, moj sin, svi nećaci sa suprugama s po dvoje djece, dva susjeda sa suprugama po dvoje djece, treći sudjed sa suprugom i troje djece.. – nabraja Zlatko Mezeji, čelnik Mjesnog odbora Piškorevci.

U Đakovu na vlasti HDZ, sada imaju važnog posla: pripremaju obilježavanje Dana sjećanja na žrtve Vukovara, zajedno s Đakovačko-osječkom nadbiskupijom.

– Ovom prigodom pozivam sve vas da zajedno kao vjernici u subotu 18. studenoga 2017., na Dan sjećanja hodočastimo u Vukovar te okupljeni u euharistiji i bratskoj molitvi iskažemo svoju zahvalnost i poštovanje prema svim poginulim braniteljima i civilnim žrtvama Vukovara, Podunavlja, ali i Hrvatskog naroda tijekom Domovinskoga rata” – stoji u pozivu nadbiskupa đakovačko-osječkog mons. Đure Hranića.

Tko će za desetak godina hodočastiti u čast vukovarskih žrtava? Gdje su sada šatoraši?

Slavonci, među njima i oni koji su preživjeli ratne strahote, sada se uglavnom kreću u suprotnom smjeru od kolone sjećanja, na liniji:

Vinkovci-Vukovar-Osijek-Valpovo-Donji Miholjec-Požega-Našice-Orahovica-Slatina-Virovitica-Pitomača-Đurđevac-Virje-Koprivnica-München-Ulm-Stuttgard-Pforzheim-Karlsruhe-Mannheim-Frankfurt-Bonn-Köln-Düsseldorf-Duisburg-Essen-Bochum.

Ilustracija (foto Facebook Piškorevci)

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI