Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
EKOLOGIJA / KOMENTARI / POLITIKA
Ne svrdlajte mi ravnicu: Danas u 15.40 sati ‘domoljubi’ predaju Slavoniju bez ispaljenog streljiva

Ne svrdlajte mi ravnicu:
Danas u 15.40 sati ‘domoljubi’ predaju Slavoniju bez ispaljenog streljiva

Karta govori sve (izvor AZU)

Karta govori sve (izvor AZU)

Akteri aktualne političke groteske s elementima dalekosežne višesmjerne veleizdaje nastavljaju sa svojim naoko sumanutim, ali – prije će biti – pomno proračunatim djelovanjem. Tako na stranicama Vlade RH, za koju nikome nije jasno je li u zbilji uopće postoji, netom mrtvo-hladno objavljuju najavu brže-bolje potpisivanja ugovora kojima, praktički, na širokom pladnju naftnim kompanijama serviraju čitavu Slavoniju, Srijem i Baranju, odnosno nešto više od trećine površine kopnenog dijela Hrvatske.

– Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Tihomir Orešković nazočit će potpisivanju Ugovora o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika u petak, 10. lipnja 2016. godine, u Banskim dvorima. Ugovor o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor DR-02 potpisat će ministar gospodarstva Tomislav Panenić i predstavnici INA-e Želimir Šikonja i Lilit Cota, a ugovore o istraživanju i podjeli eksploatacije ugljikovodika za istražni prostor DR-04, istražni prostor SA-08, istražni prostor SA-09 i istražni prostor SA-10 potpisat će ministar gospodarstva Tomislav Panenić i predstavnik Vermiliona Bryan Sralla – najavljuju na tim internetskim stranicama današnji događaj s početkom nešto prije 15.40 sati u Banskim dvorima, kada će T. Orešković dati izjavu, dok se narod bude zabavljao političkom krizom i budalaštinama na vrhu.
Ako se ovaj scenarij nastavi vrtjeti kako su zamislili, navedene kompanije će najmanje sljedećih trideset godina (s mogućnošću produljenja) na slavonskim njivama, šumama, potocima, kanalima, jezercima i livadama moći činiti što ih volja, dok će ponosni Slavonci to moći nemoćno promatrati iz prikrajka, oslonjeni na plotove s pogledom na šor.  Ili, što je vjerojatnije, iz udaljenih zemalja u koje se intezivno iseljavaju posljednjih mjeseci, dok će im traktori i kombajni hrđati u stajama i garažama.

Predaja hrvatske žitnice bez ispaljenog streljiva

Kako bi apsurd bio veći, značajnu ulogu u ovoj svojevrsnoj predaji Slavonije, hrvatske žitnice, bez ispaljenog streljiva, daju dvojica tamnošnjeg žita klasa ili gore lista: bivši i sadašnji ministri gospodarstva gospodarstva I. Vrdoljak (44) i T. Panenić (43), obojica iz ‘mile im i ravne Slavonije’, odnosno Srijema. Prvi, prototip hrvatskog političara bez skrupula (kakav bi istodobno mogao biti član HNS-a, HDZ-a, IDS-a, SDP-a, HSS-a itd.) je hvaleći se na sva usta već prije par godina proglašavao ‘svoju Slavoniju’ budućom naftnom regijom. Njegov posao će današnjim potpisivanjem ugovora nastaviti zemljak Panenić, ‘stručni’ načelnik Općine Topojevci od svojih 1565 stanovnika, a koji je inače ne tako davno osumnjičen kako u veletrgovni Baumax negdje ‘zagubio’ neki striropor, zbog čega je udaljen s posla.
– U oba predmetna pitanja nisam u mogućnosti dati odgovor sukladno članku 15. Ugovora s tvrtkom Baumax Zagreb d.o.o. koji me obvezuje da poslovne podatke, dokumentaciju i ostale informacije koje sam pribavio tijekom radnog odnosa i nakon proteka radnog odnosa, a koje se tiču poslodavca, moram čuvati kao tajnu te iste ne smijem prosljeđivati trećim osobama – napisao je Panenić u odgovoru novinarima Telegrama, upitan za očitovanje o ‘aferi stiropor’.
Usporedba_hrvatski-27072015-page-001

Ovo plavo je Slavonija, a dolje je glavnina hrvatskog mora – sve predviđeno za naftna polja (izvor AZU)

 

Dakle, ako se, nekim neželjenim slučajem, u Dravu, Savu i na plodne njive za koju godinu izlije neka nafta i tako zabije posljednji čavao, Panenić bi, upitan, mogao odgovoriti.
– U oba predmetna pitanja nisam u mogućnosti dati odgovor sukladno članku XY. Ugovora s tvrtkama Oando Plc, Vermilion Energy i Ina koji me obvezuje da poslovne podatke, dokumentaciju i ostale informacije koje sam pribavio tijekom radnog odnosa i nakon proteka radnog odnosa, a koje se tiču poslodavca, moram čuvati kao tajnu te iste ne smijem prosljeđivati trećim osobama…

Obnovi vodotoranj i probuši Slavoniju

U svakom slučaju, da štogod ne omane, današnje potpisivanje ugovora s kanadskom kompaijom Vermilion itd. će iz nekog razloga pomno nadgledati i kanadski državljanin i hrvatski premijer iz uvoza T. Orešković, zasigurno jedna od, najblaže moguće rečeno, najčudnijih figura tisućljetne hrvatske povijesne zbiljnosti.
– Zašto smo se borili? Zašto smo stradavali? – s pravom će se i ovaj put iznova moći zapitati obitelji vukovarskih stradalnika u sadašnjim i  sljedećim generacijama, ako bude kako to  planiraju naftno-politički ortaci.
Slaba će im utjeha biti konfekcijsko paradno domoljublje i  potencijalno obnovljeni vukovarski vodotoranj, i s kojega će u možebitnom panoramskom kafiću na vrhu moći promatrati eventualne naftne bušotine, umjesto nepreglednog valovitog zlatnog klasja koje se skladno njiše na ljetnom povjetarcu.
Ne svrdlajte mi ravnicu, jer ja ću se vratiti – trebat će zapjevati Slavonci i Baranjci.
Ili pak refren iz pjesme koju je svojedobno izvodio tamburaški Slavonski Band Aid:
Ni za blaga najveća
svoje nikom ne dam ja
jer ja nosim u srcu
ovu zemlju ponosnu
Na srcu mi, nek se zna
Slavonija, Srijem i Baranja
Slavonija, Srijem i Baranja

Vampirska agencija ustaje iz mrtvih

Eto prilike za ponovno okupljanje takvog nekoga Band Aida, za podršku mogućoj mirnodopskoj građanskoj borbi u kojoj se ne može, kao ne tako davno, juširati s bocama benzina i jedinom preostalom granatom na okupatorske tenkove.
No vratimo se opet na naftaško-žitnu Slavoniju. Naime, državna institucija pod imenom Agencija za ugljikovodike javila se jučer priopćenjem na svojim internetskim stranicama nakon kliničke smrti i hibernacije koja je potrajala gotovo godinu dana. Ta fantomska tvorevina, koja je prema najavama otrprije mjesec i nešto dana već trebala biti ukinuta i pripojena nekoj novosklepanoj državnoj uhljebničkoj organizaciji pod imenom Hrvatska energetska agencija (HEA), poput vampira i vukodlaka koji se ustaju samo u najmrklijoj noći, oglasili su se svojevrsnim priopćenjem (poveznica).
slavonija podravina posavina

Slavonijo moja mila draga, evo naftaš donosi nam vraga… (izvor AZU)

 

– Tu je prije svega potrebno istaknuti stabilnost opskrbe energentima, kao i razvoj direktne i indirektne industrije. Očekuje se da će investicije u istraživanje i eksploataciju nafte i plina biti pokretači lokalnog gospodarstva u smislu angažiranja lokalne industrije i dobavljača te otvaranja novih radnih mjesta- dio je floskula iz tog priopćenja sa stranica na kojima, gle čuda, još uvijek stoji kako je Barbara Dorić (vidi portret na Tris-u) predsjednica Uprave, a predsjednik Upravnog vijeća Ivan Vrdoljak (vidi portret na Tris-u), ministar gospodarstva. (poveznica na priopćenje).
Na istim stranicama se može ugledati karta silnih polja koji se danas nešto prije 15.40 sati po lokalnom vremenu namjeravaju trajno ustupiti tvrtkama od kojih neke u državama u kojima već djeluju nailaze na stalni otpor lokalnog stanovništva (vidi Nigeriju, npr.), poglavito radi enormnih zarada koje crpe iz lokalnih bogatstva, te trajnom i nepopravljivom devastacijom okoliša, a s gotovo nikakvim korisnim doprinosom za boljitak tamnošnje zajednice.

‘Ni za blaga najveća, svoje nikom ne dam ja?’

A ništa… ako ponositim Slavoncima bude ‘sve ravno‘ oko ove naftaške agresije na njihove šorove i njive, srećom već postoji niz nostalgičnih pjesama o ljubavi prema ravničarskom zavičaju tipa: Slavonijo moja mila, Slavonijo moja mila mati, Tebi pjevam majko Slavonijo, Ljubim tebe Slavonijo moja itd.
Evo stoga, za domoljube koji se lakše pale uz vino i tamburice, još jednog dijela pjesme pa video zapisa gore navedenog Band Aida.
Sve na svijetu ovome
Moze proći kraj mene
Na srcu mi nek se zna
Slavonija, Srijem i Baranja
Ni za blaga najveća
Svoje nikom ne dam ja
Jer ja nosim u srcu
Ovu zemlju ponosnu

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI