Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
ekopis / HRVATSKA / POLITIKA
Sastančenje zbog bušenja Hrvatske (foto ŠKŽ)

Samouništenje Hrvatske?:
Ministar Ćorić i župani sastali se radi istraživanja i eksploatacije nafte i plina na Dinaridima (!?)

Sastančenje zbog bušenja Hrvatske (foto ŠKŽ)

Hoće li politička vrhuška Hrvatsku dovesti do finalnog samouništenja? Naime, danas su se u Šibeniku sastali ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić  sa županom Goranom Paukom i njegovim suradnicima, zadarskim županom Božidarom Longinom, splitsko-dalmatinskim županom Blaženkom Bobanom, karlovačkim županom Damirom Jelićem i zamjenikom župana Ličko- senjske županije Vicom Nekićem na temu – istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na području Dinarida.

-Održan je radni sastanak o skorom pokretanju postupka javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje ugljikovodika na području Dinarida. Sastanku je nazočio i Marijan Krpan, predsjednik Uprave Agencije za ugljikovodike sa svojim suradnicima. Na sastanku je i službeno najavljeno skoro pokretanje postupka javnog nadmetanja za izdavanje dozvola za istraživanje ugljikovodika na području Dinarida. U razgovoru sa županima i njihovim suradnicima na čijim prostorima se nalaze predloženi istražni prostori, ministar Ćorić je još jednom naglasio želju Vlade RH za pravodobnim informiranjem i uspostavljanjem partnerskih odnosa sa svim ključnim dionicima, a prvenstveno lokalnom samoupravom – javljaju iz Šibensko-kninske županije. 

Nije fotomontaža

Nije šala. Ni fotomontaža. Ministar u čijoj se funkciji nalazi i pojam ‘zaštita okoliša’ već je i ranije najavljivao kako će se uskoro krenuti s tim ‘projektom’ od kojega se svakome razumnome u Hrvatskoj i šire zamrači pred očima. Govorio je to na 4. međunarodnoj energetsko–naftna konferencija „Energetika i naftne kompanije u izazovima 21. stoljeća“ koju su organizirali i platili  JANAF-a d.d. i  Transneft, najveća ruska i svjetska naftna kompanija.

Dinara (foto TRIS/G. Šimac)

Naime, nije prošlo puno vremena otkad je javnost zgražala suluda namjera ‘bušenja Jadrana’ radi nafte i plina koji je prijetio uništenjem egzistencije cjelokupnog otočja i priobalja u kojem stanovništvo preživljava isključivo zbog turizma. Taj je projekt zaustavljen, no pitanje je do kada, jer je isti Ćorić nedavno najavljivao i ponovno pokretanje tog ‘projekta’. Ne tko davno potpisani su šokantni ugovori kojima je gotovo polovica kopnene Hrvatske (Slavonija, Baranja, Podravina, Posavina, Međimurje, okolica Zagreba itd.) data na raspolaganje naftnim kompanijama za istraživanje i eksploataciju.

Slavoniju onomad nisu pokorili četnici, nedavno je pala potezom pera lažnih domoljuba, a Slavonci danas peru tanjure u Dublinu. 

Finalno, sada se podilaženje naftašima nastavlja i ustupanjem jednog od najljepših i ekološki najočuvanijih dijelova europskog kontinenta: na dinarskim planinama (Velebit, Dinara, Mosor, Biokovo…) i u udolinama koja ih okružuju. Na području s kojeg je stanovništvo mahom iselilo zbog tragične nesposobnosti političara da tamo osiguraju život dostojan čovjeka, sada će biti još manje razloga za ostanak onih koji se nisu dali iseliti. Najčešće zbog toga što su se počeli baviti razvojem tzv. aktivnog turizma (planinarenje, biciklizam…) koji privlači veliki broj turista iz zemalja u kojima su već uništili glavninu svojeg okoliša.

Eksplozije nafte u Kuvajtu

Krene li se doista s istraživanjem i eksploatacijom nafte, mogu smjesta zaboraviti na tu djelatnost.

Korumpirane poglavice afričkih plemena

Dakako, kako to obično biva, u opravdavanju ove samoubilačke nakane spominje se korist za lokalno stanovništvo, na sličan način kako naftaši mame korumpirane poglavice primitivnih afričkih plemena kad se žele domoći njihove zemlje.

– Naime, upravo lokalna samouprava ima najveću izravnu korist od istraživanja ugljikovodika. Na primjeru jedinica lokalne samouprave u istočnoj Slavoniji na čijem prostoru se odvija istraživanje za koje su dozvole dodijeljene 2016. godine, samo na račun naknada uplaćeno je preko 17 milijuna kuna koje su općinama donijele mogućnosti za nova, dodatna ulaganja u kvalitetu života lokalnih zajednica. Ministar Ćorić i predsjednik uprave Agencije za ugljikovodike Marijan Krpan naglasili su kako je istraživanje ugljikovodičnih potencijala Dinarida nastavak procesa Vlade Republike Hrvatske koji je započeo prije četiri  godine donošenjem prvog Zakona o ugljikovodicima i otvaranjem prvih natječaja s ciljem pokretanja novih investicija, odnosno revitalizacije domaće proizvodnje – kaže se u priopćenju sa današnjeg sastanka.

Vrh Dinare (foto TRIS/G. Šimac)

Izuzev uništenja okoliša, već i istraživanje zlokobnom tehnikom frakiranja mogu trajno uništiti i izvore pitke vode koji se nalaze podno Dinarida i kojom se vodom opskrbljuje većina žitelja Hrvatske.  Sumorno je dalje nabrajati sve moguće negativne posljedice ove nakane.

Gdje je kraj suludim politikama koje provode hrvatske Vlade bez obzira tko je na vlasti, dok se omamljena i letargična javnost zabavlja sa zatupljujućim tzv. aferama s tzv. fotomontažama, pitaju se mnogi danas.

Što je sljedeće? Hoće li se itko usprotiviti ovakvim tragičnim planovima koji profit donose isključivo naftnim megakompanijama, a lokalnim urođenicima ostavljaju nečist i pustoš?

Hoće li građani Hrvatske konačno reći ‘ne‘ onima kojih guraju u propast njih i buduće generacije?

Što vi mislite?

Sastančenje zbog bušenja Hrvatske – sudionici ovog sastanka su ušli u povijest (foto ŠKŽ)

Tags: , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI