Neovisni novinarski portal
24.7.2021.
smeće
Smeće ostavio pored kante... (foto FB Općina Tisno)

Tisno:
Započeo obračun s ‘bacačima’ smeća

Smeće ostavio pored kante... (foto FB Općina Tisno)

Kako smo već izvještavali, Dalmacija je ovoga proljeća prošarana livadnim  cvijećem, ali i smećem, više nego ranije. Divlji deponiji nalaze se posvuda. Nimalo pretjerano je reći kako je ‘stanje dramatično’. Nesavjesni zagađivači istovaraju komunalni  i građevinski otpad posvuda, tik uz naselja, po grmovima, šumarcima , livadama, uz more. U Općini Tisno na otoku Murteru su nedavno s tim u vezi krenuli nešto poduzimati i najavili su kažnjavanja (vidi Tris). Izgleda kako su to počeli i ostvarivati.

– Komunalni redar Upravnog odjela Općine Tisno na temelju Prekršajnog zakona (NN 118/18), a u svezi s člankom 115. Odluke o komunalnom redu Općine Tisno u predmetu mjera za provođenje komunalnog reda po službenoj dužnosti utvrdio je da je I. S. iz Tisnog dana 6.5.2019. bacanjem otpada na javnu površinu počinila navedeni prekršaj iz gore citiranih Odluka. Protiv I. S. iz Tisnog pokreće se obavezni prekršajni nalog – objavili su jutros na FB stranicama Općine Tisno, i priložili fotografije smeća.

U smeću je ostavljen i račun s imenom i prezimenom (foto FB Općina Tisno)

Komunalno redarstvo nije imalo težak zadatak. U odbačenom smeću pronašli su i račune za vodovod i odvodnju s imenom i prezimenom i adresom.
U sljedećem slučaju poslužili su se nedavno instaliranom video nadzorom. Kamere su zabilježili ‘bacača’ smeća koji je nehajno odložio vreću smeća – pored kontejnera za smeće. Nije mu se dalo otvoriti poklopac i ubaciti vreću u podzemni spremnik. I njega je redarstvo identificiralo uz pomoć video snimke.
-Komunalni redar Upravnog odjela Općine Tisno na temelju Prekršajnog zakona (NN 118/18), a u svezi s člankom 115. Odluke o komunalnom redu Općine Tisno u predmetu mjera za provođenje komunalnog reda po službenoj dužnosti utvrdio je da je P.L iz Tisnog dana 6.5.2019. u 9.58 sati bacanjem otpada na javnu površinu počinio navedeni prekršaj iz gore citiranih Odluka. Protiv P.L iz Tisnog pokreće se obavezni prekršajni nalog – stoji u drugoj današnjoj obavijesti.

Smeće ostavio pored kante… (foto FB Općina Tisno)

Kako se napominje, kazne mogu iznositi i od 2000 do 5000 kuna, a ovakve javne objave će usput ukazati i tko to baca smeće i zagađuje zajednički prostor.
Kako je ustvrdio načelnik Općine Tisno Ivan Klarin, ovome je prethodila i edukacija koja je trajala godinu dana i kojom su građani su upozoreni da će se početi objavljivati puna imena ili inicijale, ovisno jesu li snimljeni kamerom ili su pronađeni nepobitni dokazi o tome tko je kriv.
-Snimljenima smo zamaglili i lice. Upozoravamo sve da na području općine imamo 20 kamera, a naručili smo ih još deset. Ova akcija je preventivna, i iskreno se nadam da neće biti potrebe da potraje dugo– kaže Ivan Klarin, načelnik Općine Tisno, za portal Šibenik.in.
Dakako, mještani Općine Tisno, kao i njihovi gosti i vlasnici kuća za odmor koji dolaze iz drugih dijelova Hrvatske i inozemstva mogu više puta godišnje  besplatno odlagati komunalni otpad. No unatoč tome, mnogima je lakše natovariti autoprikolicu ili kamion smećem i istresti ga negdje na rubu naselja.
Postavljene kamere trebale bi pomoći i u pronalasku takvih, a za koje utvrde kako smeće nisu odvezli u smjeru propisanih odlagališta.

Trenutak u kojem se prekršitelj približava kontejneru (foto FB Općina Tisno)

Kazne su velike… (foto FB Općina Tisno)

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI