Neovisni novinarski portal
11.12.2023.
ekopis / smeće
Ilustracija: Prigodni očajnički natpis u Tromilji kod Šibenika (foto TRIS/G. Šimac)

Mala zemlja za veliko smeće:
Općina Tisno postavlja kamere protiv divljaka koji bacaju otpad

Ilustracija: Prigodni očajnički natpis u Tromilji kod Šibenika (foto TRIS/G. Šimac)

Svi oni koji se u dalmatinskom priobalju ove zime i proljeća šeću prirodom u blizini gradova i sela, morali bi biti šokirani. Kao nikada do sada, smeća je posvuda. Uobičajeni izrazi kako je ‘stanje alarmantno‘ ne opisuju ni približno što se zapravo događa. Kao da se u Dalmaciju nanovo odnekud naselila kolonija bezobzirnih i neprosvijećenih divljaka, rubni dijelovi gradova i naselja, maslinici, šumarci, plaže, šipražja, polja… odlagališta su novog smeća.

Smeće se gomila, otrov ide u vode i tlo (foto TRIS/G. Šimac)

Kaučevi, madraci, televizori, WC školjke, brda građevinskog otpada, keramike, betona preostalog od preuređenja apartmana, plastične vreće ‘običnog’ komunalnog smeća…  posvuda su. To najbolje znaju oni koji se šetaju prirodom, beru šparoge, voze bicikl, planinare. Kako tome stati na kraj?

Teško. Očito je kako je ekološka svijest stanovništva na nuli, a glupost na maksimumu. jer kako objasniti budalama da otpad od preuređenja apartmana u kojima očekuju turiste nije kompatibilan s turizmom od kojega namjeravaju zarađivati. Ni lokalne vlasti uglavnom su nesvjesne i ne razumiju kako je jedina preostala gospodarska grana, turizam, ozbiljno ugrožen ako se takvo što nastavi. Oni troše milijune na, primjerice, gradnje parkirališta. Tko normalan će dolaziti ljetovati i parkirati se u državu u koju dolaze zbog lijepe prirode, ako domoroci istu sami barbarski zagađuju i još im bi im skupo naplatili ljetovanje. Pa ni pitku vodu nisu u stanju očuvati, pokazuje ponovno i tragični primjer zagađenja Krke.

Smeće koje zaudara, 20 m od mora… (foto Tris/G. Šimac)

Ipak, u nekim lokalnim samoupravama su shvatili kako je krajnji čas za konkretne akcije. Poznato je da se nedisciplinirani divljaci najbolje i najbrže obrazuju ako ih se ‘opali po džepu‘, tj. novčano kazni. Tako je i Općina Tisno na otoku Murteru krenula postavljati nadzorne kamere, a svi oni kojima se dokaže da su bacili smeće u okoliš bit će novčano kažnjeni.

–  Pojedinci se ponašaju krajnje neodgovorno. Čini se samorazumljivo da su čist okoliš i priroda preduvjeti opstanka naših ljudi, jer manje-više svi direktno ili indirektno ostvaruju prihod od turizma. No to očito nekima nije jasno, pa će uz nastavak informiranja i edukacije Općina Tisno uvesti i oštrije kontrole i kažnjavanje Komunalno redarstvo kreće s kažnjavanjem svih za koje se sa sigurnošću može utvrditi da su bacili otpad u prirodu. Isto tako će i ostavljanje smeća na javnim površinama van posuda za otpad biti strogo kažnjavano s novčanim kaznama do 5000 kuna. Općina Tisno upravo postavlja 20 nadzornih kamera. Nadzirat će se kritična mjesta i svatko tko bude zatečen u prekršaju platit će kaznu, a njegova će fotografija biti objavljena na web stranici Općine Tisno – kaže tišnjanski načelnik Ivan Klarin za portal Rudinapress.

Kakvi će biti rezultati ove akcije, doznat ćemo uskoro. No  ovu pohvalnu zamisao tišnjanske općine hitno ‘prekjučer’  bi trebale bi provesti i sve druge priobalni i otočni gradovi i općine.

Ili, kako se stvari odvijaju, neka Hrvatska turistička zajednica plasira novi i realniji slogan: Mala zemlja za veliko smeće. 

Ilustracija: Prigodni očajnički natpis u Tromilji kod Šibenika (foto TRIS/G. Šimac)

 

 

Tags: , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI