Neovisni novinarski portal
7.12.2023.
JEDRA
(Foto: WSC)

European match race tour počinje i završava u Šibeniku

(Foto: WSC)

Jedriličarska sezona u Šibeniku počinje međunarodnim spektaklom, ovoga vikenda stiže osam europskih posada u sklopu European match race toura.

Šibenik je od sutra do nedjelje domaćin najboljim europskim jedriličarima u prvoj regati u sklopu European match race toura, serije najjačih natjecanja u dvobojskom jedrenju u Europi. Uz to što je kao i protekle dvije godine domaćin prve regate, Šibenik je ove godine odabran i za domaćinstvo velikog finala koje je na rasporedu u listopadu.
Zahvaljujući entuzijazmu Jedriličarskog kluba Val odnosno njegovih članova organiziranih u Wave Sailing tim te uz u pomoć šibenske Turističke zajednice i Grada Šibenika i generalnog pokroviteljstva D-Marin Mandaline, Šibenik se ucrtao na svjetsku kartu dvobojskog jedrenja.
Programi dvobojskog jedrenja u šibenskom zaljevu počeli su već prije pet godina, a vrhunac svih tih nastojanja dogodio se 2017. kada je dobiveno prvo domaćinstvo u seriji regata iz European match race toura. Match race, odnosno dvobojsko jedrenje, iznimno je dinamična “jedan na jedan” regata s puno kontakata i konfliktnih situacija, u kojoj suci često znaju biti presudni faktor, budući da su pravila stroga i detaljna. Prošlogodišnji pobjednik European match race toura bila je posada poljskog skipera Piotra Harasimovicza, a posada Vala, s Markom Smolićem na kormilu, zauzela je odlično treće mjesto.
Nakon starta u Šibeniku, European match race tour natjecanja će biti održana i u Tivtu (Crna Gora), Lake Neusiedlu (Austrija), Limanu (Rumunjska), Gothenburgu (Švedska), Swinoujscieu (Poljska) te u Lago di Ledru (Italija).
Regate u Šibeniku se u svijetu jedriličarstva posebno cijene jer su među rijetkima koje se mogu pratiti s kopna. Stoga iz JK Val i Wave Sailing tima pozivaju Šibenčane da ne propuste ovogodišnji start European match race toura pred šibenskom rivom.
Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI