Neovisni novinarski portal
27.2.2024.
MORE
Jedrenje pod suncem (foto Tris/G. Šimac)

Jedriti se mora:
Povratak Šibenske regate krstaša

Jedrenje pod suncem (foto Tris/G. Šimac)

‘Šibenska regata krstaša’, slikoviti kulturno-zabavno-jedriličarski događaj u Šibeniku – se vraća. Jedriličarski klub Val već dulje od 20 godina početkom prosinca, a povodom blagdana Sv. Nikole zaštitnika putnika i pomoraca, organizira jedriličarsku regatu pod nazivom “Šibenska regata krstaša”.  Prva regata je održana 2000. godine, no prošle godine je zbog epidemiološke situacije i prateće preporuke stožera Civilne zaštite regata otkazana i nije se održala prvi put nakon punih 20 godina.

-Šibenska regata je postala prepoznatljiva  među jedriličarima jer se jedri u akvatoriju šibenske luke, što je čini posebnom iz više razloga. Najvažnije je što se regata kao malo koja druga može u cijelosti pratiti s obale, pa šibenska riva i tvrđave postaju svojevrsno gledalište a šibenska luka arena ili borilište jedrilica. Ove godine će se održati 21. Šibenska regata, a organizacijski odbor je pripremio prilagođeni program po kojemu se regata može održati a da se pritom sudionici ne izlažu pretjeranom riziku od zaraze virusom. Važno nam je da se nastavi ova lijepa tradicija – veli dr. Marin Paić, predsjednik Jedriličarskog kluba Val.

Arhiva: regata 2015. godine (foto Tris/J. Krnić)

 

Sve jedrilice koje će sudjelovati u regati stići će na startnu liniju u predviđeno vrijeme bez ikakvih prethodnih međusobnih fizičkih kontakata između posada, a prijave posada za regatu su isključivo “on line”, vele. Dakle, neće biti onog uobiččajenog ‘šušura’ i veselja koji se zbiva uoči, za vrijeme i nakon ove i sličnih regata, no valjda će uskoro zapuhati neki povoljniji vjetrovi, rečeno rječnikom jedriličara, a virus biti otpuhan u nepovrat.

-Sastanak skipera će se održati na otvorenom prostoru uz poštivanje mjera distance od 2 metra između prisutnih i uz obavezno nošenje zaštitnih maski. Otkazali smo sva događanja na šibenskoj rivi, tradicionalno druženje sudionika u petak uvečer, kao i svečanost dodjele nagrada i zabavni program. Otkazano je i jedrenje predviđeno u nedjelju u kojemu su posade pobjednici po skupinama (ORC i OPEN) između sebe jedrili na istovjetnim jedrilicama za titulu ukupnog pobjednika Šibenske regate krstaša. To izuzetno zanimljivo i napeto natjecanje nosi naziv “Kup Branka Iljadice Rape” u spomen na našeg prerano preminulog proslavljenog jedriličara i člana JK Val. To je natjecanje otkazano jer je nemoguće organizirati dezinfekciju jedrilica prije svake izmjene posada. – veli dr. Paić. 

Dodjela nagrada najboljima nakon regate će se obaviti također na rivi na otvorenom prostoru, dakako uz poštivanje epidemioloških mjera.

Start regate će po tradiciji označiti pucanj iz topa Gradske straže, a prema dogovoru, isti pucanj označit će i start “Runesco” – šibenskog polumaratona” kojeg organizira Društvo sportske rekreacije “Sport za sve” 08 Forca Šibenik.

-Teško je procijeniti koliko će se jedrilica pojaviti na startu u subotu 04. prosinca s obzirom na izvanredno stanje u kojem živimo već 2 godine. Jedriti će se kao i uvijek  na potezu: riva – šibenski most – Mandalina – riva – zaključuje dr. Paić.

Jedrenje pod suncem (foto Tris/G. Šimac)

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI