Neovisni novinarski portal
26.9.2022.
JEDRA / šibenik
Pogled s tvrđave Barone

Šibenska regata krstaša:
Jedra, fritule, kuhano vino i priznanja spasiteljima

Pogled s tvrđave Barone

Šibenska regata krstaša započinje sutra, u subotu 1. prosinca, u 11 sati, nakon što gradonačelnik Ž. Burić ispali pucanj iz topa na rivi, vele organizatori iz Jedriličarskog kluba Val. Regatu, 19. po redu, na kojoj se očekuje oko 40 jedrilica i 400-ak jedriličara iz zemlje i svijeta Šibenčani mogu gledati gotovo odasvud iz  Šibenika, budući da se odvija u šibenskom zaljevu, svima ‘pred nosom’. Preporučuje se gledanje s uzvisina i šibenskih tvrđava, pa tako iz ustanove Tvrđava kulture pozivaju na praćenje regate s tvrđave Barone te mame jelom i pićem.  

-Ulaz na Tvrđavu Barone je slobodan, a posjetitelji koji žele pogledom pratiti utrku bijelih jedara mogu uživati u mirisnim fritulama i prvom ovosezonskom kuhanom vinu na tvrđavi, kao i u promotivnoj ponudi pića u Barone baru  – veli Ines Furčić iz Tvrđave kulture.

Zašto je Šibenska regata krstaša posebna?

– Šibenska regata se jedri u akvatoriju šibenske luke, što je čini posebnom iz više razloga. Najvažnije je što se regata kao malo koja druga može u cijelosti pratiti s obale, pa šibenska riva i tvrđave postaju svojevrsno gledalište. Organizacija ove manifestacije naš je doprinos razvoju jedriličarskog sporta, produljenju turističke sezone i očuvanju pomorske tradicije u našem gradu –  kako kaže predsjednik JK Val Marin Paić.

Arhiva: regata 2015. godine (foto Tris/J. Krnić)

Inače, jedrit će se na potezu riva – Šibenski most – Mandalina – riva. Kao i svaki put, istoga dana će u Gradskoj vijećnici biti podijeljene nagrade pobjednicima, ali posebna priznanja JK Val za nesebične i izuzetne pomorske pothvate. Priznanja se zovu  Valovi Šibenika.

– Dobitnici Plakete Valovi Šibenika za ovu godinu su Matej Barhanović i Matej  Lisičar, vlasnik Centra ronjenja Dolphine s Bola na Braču koji su 24.rujna 2018. godine u hvarskom kanalu spasili dvojicu jedriličara na dasci, no na žalost  nisu uspjeli spasiti mladu surfericu iz Meksika – otkrio je Zoran Lučić Luca, idejni začetnik priznanja Valovi Šibenika.

U nedjelju će posade pobjednici po skupinama (ORC i OPEN) između sebe jedriti na istovjetnim jedrilicama za titulu ukupnog pobjednika 19. Šibenske regate krstaša. To  natjecanje nosi naziv ‘Kup Branka Iljadice Rape’ u spomen na nedavno preminulog jedriličara i člana JK Val.

S regate 2015. godine (foto Tris/J. Krnić)

Pogled s tvrđave Barone

Arhiva: Pogled odozgo (foto Tris/G. Šimac)

 

Tags: , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI