Neovisni novinarski portal
23.10.2021.
FILM / MEDIJI
Vinko Brešan u HTV-ovoj emisiji Nu2: Nitko nije otvarao grob F.Tuđmana, to je scenografija, prizor sa filmskog seta…

Vinko Brešan u HTV-ovoj emisiji Nu2:
Nitko nije otvarao grob F.Tuđmana, to je scenografija, prizor sa filmskog seta…

Vinko Brešan, hrvatski redatelj koji se može pohvaliti da njegovi filmovi imaju u pravilu najveću gledanost kad je o domaćem filmu riječ, gostovao je danas kod Aleksandra Stankovića u HTV-ovoj emisiji Nedjeljom u 2. Govorilo se o Brešanovom najnovijem filmu “Koja je ovo država”, o razočarenjima onim što smo proizveli kao vlastitu, samostalnu državu, optimizmu na kraju rata i iznevjerenim očekivanjima u poraću…

Nije se radilo o tome da se država idealizira. Dok je trajao rat, neki su drugi prioriteti i preokupacije bile bitne, zanimalo me je što je s mojima, jesu li u Šibeniku u skloništu, jesu li sigurni. Stvar je u tome da smo zadnjih godina počeli postavljati pitanja gdje to živimo, kakva je ovo država. U to doba kad su građeni temelji države, dogodio nam se rat, ali su istodobno donošeni zakoni i održavani sastanci na kojima su se udarali temelji onomu što imamo danas. A možda je baš to u temeljima, sve “nahero” napravljeno, rekao je Brešan.

Kad je snimao “Kako je počeo rat na mom otoku” bilo je to vrijeme optimizma i velikih emocija, ali dugoročno se od emocija ne može živjeti.

-Kad se stvarala hrvatska država to su bile visoke emocije. Te emocije postoje i dalje. Kod svakih emocija one su s vremenom sve slabije i slabije i krenemo na neku praksu. Svi koji smo oženjeni znamo kako to funkcionira u braku i što se događa s emocijama. Nakon nekog vremena postaje bitnije kako država funkcionira kao servis građana- kazao je Brešan.

Komentirao je i prerani odlazak glumca Ive Gregurevića.

– Mislim da ovog trenutka nismo ni svjesni koliko nam već fali. Imao sam čast i veselje da sam s njim radio dva filma. On svakom filmu daje svoju posebnu energiju i čar, i zbog njega svaki film ispadne bolji- prisjetio se Brešan velikog glumca.

Tijekom emisije problematizirajući samu temu filma “Koja je ovo država”, i scenu kad četvorica muškaraca otvaraju Tuđmanovu grobnicu i kradu posmrtne ostatke Franje Tuđmana, Stanković je upitao Brešana kako bi se osjećao da netko ukrade lijes njegova oca iz grobnice.

-Ali, to je zloupotreba stvarnosti. Jedno je da netko otvori grob moga oca, a drugo da netko to odglumi. Kad bi netko snimio film u kojem otvara grob moga oca Ive i usput razgovara o hrvatskim književnicima, meni bi se to jako svidjelo. A i mome ocu. Tako bi dobio veći spomenik od onog brončanog s kojima vidimo što se događa- jedna vlast ih ukloni, druga ih vraća… objasnio je Brešan. Posebno je naglasio, radi onih koji drže da je u filmu riječ o skrnavljenju Tuđmanova groba, da nitko nije otvarao grob Franje Tuđmana, da se radilo o scenografiji, o prizoru sa filmskog seta, a da je scena snimljena doista na grobu, kazao je, to više ne bi bila gluma, nego zloupotreba stvarnosti.

Tags: , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI