Neovisni novinarski portal
29.3.2024.
šibenik
Gradsko vijeće Šibenika sljedećeg tjedna odlučuje o zahtjevu oporbe za neograničenim “aktualcem”

Gradsko vijeće Šibenika sljedećeg tjedna odlučuje o zahtjevu oporbe za neograničenim “aktualcem”

Na dnevnom redu šibenskog Gradskog vijeća sljedećeg tjedna naći će se zahtjev ujedinjene oporbe da se ne ograničava vrijeme za vijećnička pitanja te mjere za olakšavanje poslovanja poduzetnika u staroj gradskoj jezgri.

Po prvi put ujedinjena šibenska oporba službeno je, prije mjesec dana, zatražila izmjenu Poslovnika Gradskog vijeća tražeći da se više ne ograničava vrijeme za vijećnička pitanja.
– Prema postojećem Poslovniku proizlazi da 25 vijećnika ima pravo na 2 pitanja u trajanju od 2 minute. Jednostavnom matematičkom računicom to prelazi predviđenih sat vremena. Sam poslovnik, kako je postavljen, u startu nas onemogućava za suvislu raspravu, pogotovo kada se sjednice Gradskog vijeća održavaju svaka tri mjeseca. Ako gradonačelnik tvrdi da Šibenik ima gospodarski i turistički uzlet onda nema razloga da onemogući uzlet demokracije na način da nama da pravo govoriti dok god ne iscrpimo pitanja, izjavila je gradska vijećnica Iris Ukić Kotarac na konferenciji za novinare koju je održala ujedinjena gradska oporba. Podsjećamo tome je prethodilo napuštanje sjednice od strane oporbenih vijećnika upravo zbog prekidanja aktualnog sata.
Prema prijedlogu, koji će naći pred gradskim vijećnicima, nema zapreke za “uzlet demokracije”. Prijedlog izmjena Poslovnika ide “u korist” oporbe, njihovi zahtjevi su prihvaćeni. No hoće li za njega dignuti ruke vladajuća većina kada je Odbor za statutarno-pravna pitanja Gradskog vijeća o Prijedlogu dao negativno mišljenje, vidjet ćemo sljedećeg tjedna.

Mjere za poduzetnike u staroj gradskoj jezgri

Šibensko Gradsko vijeće na svojoj bi sljedećoj sjednici trebalo usvojiti i mjere za olakšanje poslovanja poduzetnicima na području stare gradske jezgre. Mjere je gradska uprava najavila krajem prošle godine, a odnose se na smanjenje komunalne naknade, spomeničke rente i zakupnine za štekate.
S obzirom da je u starom dijelu grada gospodarska aktivnost smanjena i zbog izvođenja građevinskih radova na više lokacija, mjere se donose kako bi olakšale poslovanje u tom dijelu grada, navode iz šibenske gradske uprave.
Konkretno, na području stare gradske jezgre (1.zona), visina spomeničke rente po četvornom metru poslovnog prostora sada se prepolovljuje odnosno smanjuje sa 3 na jednu i pol kunu mjesečno.
Ugostitelje se oslobađa i naknade za korištenje javne gradske površine, odnosno plaćanja štekata od studenog do ožujka, zaključno sa 31. prosinca 2020.
Oslobađanje plaćanja štekata odnosi se na trgove: Kralja Držislava, Jurja Skjavetića, Palih šibenskih boraca, Pučkih kapetana, Ivana Pavla II i Dinka Zavorovića. Odnosno na ulice: Kralja Tomislava, Zagrebačka, Jurja Šižgorića, fra Nikole Ružića, Fausta Vrančića, Nove crkve, Božidara Petranovića, Bonina iz Milana, Bože Dulibića, Jurja Barakovića i Kralja Zvonimira.
Mjerama je obuhvaćeno 29 obrta na području stare gradske jezgre, a olakšica na osnovi rasterećenja od plaćanja zakupnina za javne površine iznosi oko 25 tisuća kuna mjesečno, odgovorili su iz gradske uprave na naš upit o ukupnoj visini olakšica.
Poduzetnici u staroj gradskoj jezgri (Dolac, Gorica i Grad) dodatno se oslobađaju i plaćanja komunalne naknade od 1. studenog do 30. travnja.
-Izračun rasterećenja poduzetnicima na osnovu izdataka za komunalnu naknadu u polugodišnjem razdoblju iznosi oko 200 tisuća kuna, navode iz gradske uprave.
No sami poduzetnici mjere su ocijenili skromnima i nedovoljnima jer ne mogu kompenzirati gubitak koji bilježe otkako traju radovi na Poljani (vidi Tris).

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI