Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
POLITIKA
Ujedinjena šibenska oporba na konferenciji za novinare/Foto: TRIS

Ujedinjena šibenska oporba protiv “demokracije na štopericu”

Ujedinjena šibenska oporba na konferenciji za novinare/Foto: TRIS

Oporbeni vijećnici u Gradskom vijeću Šibenika predali su danas svoj Prijedlog izmjena Poslovnika Gradskog vijeća kojim traže neograničeno vrijeme za postavljanje vijećničkih pitanja kao i mogućnost za repliku.

Nezadovoljstvo načinom funkcioniranja Gradskog vijeća, šibenski su oporbeni vijećnici pokazali napuštanjem posljednje ovogodišnje sjednice, isprovocirani prekidanjem aktualnog sata, kada su i najavili zajedničke poteze kojima će pokušati promijeniti praksu “demokracije na štopericu”.
-Ovo nije koalicija već smo se kao oporba ujedinili da radimo na rješavanju svakodnevnih problema koji su se nagomilani tijekom rada ove gradske vlasti, kazao je SDP-ovac Joško Šupe na početku konferencije za novinare koju je ujedinjenja oporba održala nakon što su gradskoj predali Prijedlog izmjena Poslovnika Gradskog vijeća Šibenika.
Kako u šibenskom Gradskom vijeću funkcionira demokracija na štopericu, u svom je stilu, objasnio Ivo Glavaš (MOST):
-Ovdje kod nas u Pjongjangu gradonačelnik nam je uveo pravo na četiri sata demokracije godišnje. Mi oporbeni vijećnici predstavljamo nešto manje od 50 posto građana, a godišnje imamo pravo samo na četiri sata vijećničkih pitanja-svaka tri mjeseca po sat vremena. Nevjerojatno je da smo se u 21. stoljeći prisiljeni boriti za demokraciju i to sad upravo radimo.
Glavaš je dodao kako je njihov potez borba za radnike i poslodavce te označava početak zajedničkog djelovanja šibenske oporbe:
-U ovom trenutku na snazi je cjenik Zelenog grada koji je donesen bez ikakve ekonomske opravdanosti i predstavlja neviđeni udar na poduzetnike, a time i na radna mjesta. Primarni cilj gradske vlasti trebao bi biti borba za boljitak građana, a kako ovdje to nije tako, tu ulogu borbe za radnike i poslodavce preuzeli smo mi oporbeni vijećnici.
U Poslovniku postoji mogućnost da se odlukom Gradskog vijeća produži trajanje aktualnog sata, međutim kako većinu čine vijećnici HDZ-a, gotovo je nemoguće postići produljenje, a na posljednjoj sjednici uskratili su nam dragocjenih šest minuta aktualca, istaknuli su oporbeni vijećnici.
– Prema postojećem Poslovniku proizlazi da 25 vijećnika ima pravo na 2 pitanja u trajanju od 2 minute. Jednostavnom matematičkom računicom to prelazi predviđenih sat vremena. Sam poslovnik, kako je postavljen, u startu nas onemogućava za suvislu raspravu, pogotovo kada se sjednice Gradskog vijeća održavaju svaka tri mjeseca. Aktualni sat koji ima najveću pozornost medija i javnosti, jedini je način na koji mi možemo direktno tražiti odgovore od gradonačelnika i gradske uprave. Ako gradonačelnik tvrdi da Šibenik ima gospodarski i turistički uzlet onda nema razloga da onemogući uzlet demokracije na način da nama da pravo govoriti dok god ne iscrpimo pitanja, kazala je Ukić Kotarac.
Uz neograničeno vrijeme za aktualac, ujedinjena šibenska oporba, traži i da se na njihova pitanja odgovori u roku od 15 dana kako propisuje Zakon o pristupu informacijama. To se odnosi na pitanja za koja ne dobiju odgovor na sjednici Gradskog vijeća.
-Uvjerena sam da će gradonačelnik Burić odnosno predsjednik gradskog vijeća Dragan Zlatović prihvatiti naš prijedlog,  jer ako se oni nemaju čega bojati onda nema razloga da nas ograničavaju u postavljanju pitanja i komentiranju rada gradske vlasti, zaključila je Ukić Kotarac.

 

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI