Neovisni novinarski portal
5.8.2021.
POLITIKA
Gradsko vijeće Šibenika: Oporba napustila sjednicu zbog povećanja cijene odvoza smeća

Gradsko vijeće Šibenika:
Oporba napustila sjednicu zbog povećanja cijene odvoza smeća

Pala titula prijestolnice konsenzusa: Na Gradskom vijeću oporba p(r)okazala pravo stanje u Šibeniku.

Niti tri dana od hvalospjeva Šibeniku kao prijestolnici konsenzusa, na sjednici Gradskog vijeća pokazala se prava, PR-ovski neuljepšana, slika Šibenika. Protestirajući zbog ograničavanja vremena za vijećnička pitanja oporba je napustila sjednicu Gradskog vijeća poručujući kako je u Šibeniku došlo vrijeme za žute prsluke.
Očekivala se maratonska sjednica zbog najavljenih 45 točaka dnevnog reda i izglasavanja prijedloga proračuna za iduću godinu. No rasprava je do usijanja eskalirala već za vrijeme aktualnog sata i vijećničkih pitanja.
Sve je počelo pitanjem vijećnika Ive Glavaša (Most) o cijenama za odvoz smeća koje su poduzetnicima za sljedeću godinu enormno povećane.
Radi se o desecima poduzetnika i stotinama radnih mjesta, a povećanja cijena nisu normalna, kazao je Glavaš, navodeći primjere novih cijena od kojih su neke veće i za četrdeset posto. Od gradonačelnika Burića tražio je da ne dopusti Zelenom gradu da “dere” poduzetnike.
– Vjerujem da ćete analizirati cjenik te iskoristiti svoje pravo i uskratiti suglasnost na ovakav cjenik koji doslovno gasi radna mjesta u gradu Šibeniku, kazao je Glavaš te dodao kako ne vjeruje da bi razuman gradonačelnik potpisao takav cjenik.
Objašnjenje gradonačelnika Želja Burića kako je cjenik formiran prema zakonima kojih se trebaju svi držati pa i Grad Šibenik, izazvalo je novu reakciju oporbe.
Joško Šupe iz SDP-a pitao je zašto Zeleni grad sam donosi odluku o cijenama dok sve ostali moraju tražiti suglasnost Gradskog vijeća. O povećanju cijena usluga pokušao je potom govoriti direktor Zelenog grada Novica Ljubičić, no predsjednik Gradskog vijeća Dragan Zlatović nije mu želio dati riječ jer po njemu rasprava je već izmakla kontroli i trajala predugo pa bi se debelo prekoračilo predviđeno trajanje aktualnog sata. Zlatović je nakon negodovanja oporbe naprasno prekinuo aktualni sat, a oporbeni vijećnici potom napuštaju sjednicu.

Ujedinjena oporba: Vrijeme je za žute prsluke u Šibeniku

Nakon što su napustili sjednicu, oporbeni vijećnici održali su konferenciju za novinare na kojoj su istaknuli kako se ne može pričati o Šibeniku kao prijestolnici konsenzusa kad se na Gradskom vijeću onemogućava rasprava o, za građane, važnim temama.
– Aktualni sat bi trebao pretpostaviti da govorimo o gorućim problemima u gradu. Kako može biti ograničen na sat vremena ako se sjednica saziva svaka tri mjeseca. Oporba uopće ne može doći do riječi. HDZ je zauzeo vlast i njegovo je pravo da izglasava, ali ne može ušutkati oporbu i mora joj dati prostor za rad, kazao je Rikard Marenzi vijećnik NL Stipe Petrine.
– Zeleni grad je građanima, a prije svega poduzetnicima zaželio sretnu Novu godinu u obliku nevjerojatnih računa za odvoz smeća. Gradonačelnik treba razmisliti i u okviru svojih ovlasti uskratiti Zelenom gradu da dere poduzetnike. Svi mi moramo razmisliti o tome od čega živi ovaj grad, a živi od poduzetnika kojih nemamo puno i koji teškom mukom skupljaju za plaćanje računa. Napustili smo sjednicu jer se ne poštuje demokratska procedura, rekao je Ivo Glavaš.
-Danas smo pokazali da cijela oporba razmišlja o istim problemima koji tište građane. Gradonačelnik Burić ima ispoliran lik u medijima koji mi skupo plaćamo. Između ostalog i ove godine predviđeno je 150 tisuća kuna koji će otići agenciji za poliranje izgleda grada Šibenika. Međutim građani na svojim đepovima vide što se događa. Šibenska oporba će ostati jedinstvena u svome istupanju. Mi želimo govoriti, ne želimo da se aktualni sat ograničava jer mi smo zastupnici velike većine građana. Vrijeme je za žute prsluke, idemo se organizirati i ajmo micati s vlasti ove koji rade protiv nas, poručila je Iris Ukić Kotarac iz NL Stipe Petrine.

 

Tags: , , , , ,

VEZANE VIJESTI