Neovisni novinarski portal
17.5.2021.
brejkingnjuz
Kornjače na Galapagosu za jedne od prijašnjih proslava Nove godine

Vesele iguane, pingvini i kornjače:
Na Galápagosu zabranili petarde

Kornjače na Galapagosu za jedne od prijašnjih proslava Nove godine

Na Galápagosu su zabranili upotrebu petardi i ostalih praskajućih i eksplozivnih sredstava namijenjenih obijesnoj zabavi, kako javlja agencija AFP.  Na Galápagosu lokalni živalj, njih nekoliko desetaka tisuća, ne smije više bacati petarde niti uokolo Nove godine kao kod nas.

Loša vijest za kinesku pirotehničku industriju i Mirnovec, ali dobra za pingvine, kornjače, iguane i tuljane: lokalne galapagoške vlasti “jednoglasno su prihvatile rezoluciju kojom se zabranjuje uvoz, prodaja, distribucija i uporaba vatrometa ili pirotehnike u pokrajini Galápagos.”

Ipak, piromanijacima i ovisnicima o primitivnoj bum-tras zabavi nisu svi čamci potonuli; ostalo je dopuštenje za vatromete i svjetlosnu pirotehniku koja samo svijetli i ne detonira, ekslopodira, praska i grmi, tj. ne stvara stresnu buku.

Tako su tamnošnje  lokalne vlasti, odnosno neka vrsta galapagoškog HDZ-a (možda Galapagoška demokratska zajednica – GDZ), 183 godine nakon što se po njihovom otočju šetao Charles Darwin kako bi smislio svoju teoriju evolucije, evoluirali i shvatili kako petarde škode njima, njihovoj djeci, životinjama, zraku, vodi, moru itd.

-Ekosustavi kao što su oni na Galápagosu su jako osjetljivi i  ugroženi pirotehnikom, posebice životinjski svijet koji je tu jedinstven – zaključilo je lokalni Gadeze (nazvimo ga tako).

Nadalje, vijećnici su ovakvo odlukom htjeli spriječiti, kako kažu: svako moguće pogoršanje kakvoće zraka ili zagađenje izvora vode.

– Životinje su patile od povišenog broja otkucaja srca, živčanog stresa i tjeskobe, što je značajno utjecalo na njihovo ponašanje i  opstanak vrsta koje žive na ovom području koji je dio svjetske baštine i pripada Ekvadoru. Ovo je naš poklon svijetu… za očuvanje Galápagosa  i Ekvadora za svijet – rekla je Lorena Tapia, predsjednica galapagoške županije.

Galápagos je otočje vulkanskog porijetla u Tihom oceanu, teritorijalno ‘pripada’ državi Ekvador, sastoji se od oko 30 otoka i 40-ak hridi, te je posljednje utočište brojnih životinjskih vrsta.

Inače, te je otoke UNESCO prije 11 godina proglasio ugroženima zbog, zna se, bespravne gradnje, nekontroliranog turizma i prekomjernog izlova ribe

Kornjače na Galapagosu za jedne od prijašnjih proslava Nove godine

Tags: ,

VEZANE VIJESTI