Neovisni novinarski portal
9.5.2021.
EKOLOGIJA
Prijatelji šokiranih mačaka i prestravljenih zečeva: potpišite ‘šapu’ na peticiju protiv petardi

Prijatelji šokiranih mačaka i prestravljenih zečeva:
potpišite ‘šapu’ na peticiju protiv petardi

722px-You_scared_me!

U ime traumatiziranih pasa, šokiranih mačaka, isprepadanih zečeva i kunića, prestravljenih hrčaka, preplašenih ptica, izbezumljenih konja, prasadi teladi, kokošiju i drugih životinja koji se boje detonacija i eksplozija petardi, vatrometa i druge eksplozivne galanterije za vrijeme blagdana, Udruga prijatelji životinja pokrenula je potpisivanje peticije (ovdje) za zabranu ‘teške’ pirotehnike.

Kao i uvijek, Prijatelji životinja iskazuju bojazan za velike i male životinje koje u blagdansko vrijeme doživljavaju snažne traume usljed eksplozija koje ljudima služe za zabavu i proslavu, a ovaj put su zabrinuti čak i za pripadnike ljudskog roda, posebno za one koji nemaju sluha za eksplozivno ‘ludilo’ na smjeni kalendarskih godina.

Životinjsko srce puca od petardi

'U pomoć, dosta petardi'

‘U pomoć, dosta petardi’

– Petarde mogu prestrašiti i ozlijediti životinje, a mnoge umiru od srčanog udara zbog eksplozija petardi.
Kao i proteklih, obilježavanje dočeka Nove godine nije moglo proći bez petardi i drugih eksplozivnih sredstava. Životinje ne vole petarde, ali ne voli ih niti većina građana koji žele mir i sigurnost za sebe i članove svoje obitelji. Svake godine u ludovanju s petardama ozlijede se deseci ljudi, od čega polovica bude teže ozlijeđena, a dolazi i do oštećenja objekata. U nesavjesnom i neispravnom rukovanju petardama ozljeđuju se i djeca i odrasli, pri čemu dolazi do gubitka prstiju, dijela šake, ozljeda lica i opeklina – upozoravaju u obrazloženju peticije u Udruzi prijatelji životinja.

Toliko o ljudima, no evo kako prema Udruzi petarde djeluju na životinje koje, izuzev paničnim lavežom, mijaukanjem i bijegom ne mogu drukčije izraziti svoje neslaganje s ljudskim poimanjem novogodišnje zabave.

– Niti životinje nisu pošteđene novogodišnjeg ludila. Buka pucanja prestravljuje pse, mačke, ptice i druge kućne i gradske životinje koje proživljavaju strah i traumu, a one koje se nađu u neposrednoj blizini eksplozivnog sredstva mogu biti i povrijeđene. Osim opasnosti od izravnog ozljeđivanja petardom, velika razina buke može oštetiti i njihov znatno osjetljiviji sluh od ljudskoga te izazvati psihički šok ili srčani udar. Mnoge životinje u panici bježe iz dvorišta, pokušavajući se zaštititi od buke nastale eksplozijama – vele zaštitnici životinja.

Talijani već zabranili ‘bombe za zabavu’

Pazi petarda!

Pazi petarda!

Nadalje daju neke primjere iz drugih zemalja u kojima je iz istih i drugih razloga upotreba jačih petardi, odnosno svojevrsnih bombi za zabavu zabranjena i strogo kažnjiva.

– U Torinu, Milanu, Veneciji, Modeni, Teramu, odnosno u više od 850 talijanskih gradova i općina, od 2011. godine zabranjeno je i za vrijeme Nove godine pucati petardama, a kazne za prekršitelje iznose od 25 do 500 eura. U Torinu je ta zabrana donesena prije svega zato što ispaljivanje petardi zastrašuje ptice, pse i mačke. Naime, oko 5000 kućnih životinja godišnje umire od srčanog udara izazvanog eksplozijom petardi – iznose podatak Prijatelji životinja.
Imaju i konkretne zahtjeve: peticijom žele zabranu uporabe pirotehničkih sredstava tzv. drugog i trećeg razreda.

Divlji praščić ne voli divljanje pirotehnikom

Divlji praščić ne voli divljanje pirotehnikom

– Zakon o eksplozivnim tvarima regulira prodaju pirotehničkih sredstava, vrijeme uporabe i ograničenje vezano uz dob, no u praksi je, zbog brojnosti uporabe pirotehničkih sredstava, teško nadzirati provođenje zakonskih odredbi. Čak i postupanje u skladu sa Zakonom ne može spriječiti greške pri rukovanju te neželjene, nerijetko i teške ozljede.Izmjena Zakona o eksplozivnim tvarima pridonijela bi smanjenju buke i smanjenju stradavanja ljudi i životinja ako bi korištenje petardi i drugih eksplozivnih sredstava II. i III. razreda bilo zabranjeno i u razdoblju od 27. prosinca do 1. siječnja. Doček Nove godine i dalje bi se obilježavao javnim vatrometima i pirotehničkim sredstvima I. razreda. Pritom zabava sigurno ne bi izostala, a povećala bi se sigurnost građana i životinja i smanjila buka. Prijatelji životinja pokrenuli su peticiju za zabranu korištenja pirotehnike II. i III. razreda tijekom cijele godine, nadajući se da će buduće proslave Nove godine biti sigurnije za ljude i životinje – zaključuju Prijatelji životinja.

‘Prekomjerno granatiranje’ blagdana (niske strasti i visoki profiti)

Petarda je za ove piliće kao tenkovska granata

Petarda je za ove piliće kao tenkovska granata

S njihovom inicijativom će se vjerovatno složiti mnogi u Hrvatskoj, ali ne toliko jer bezgranično vole životinje, već stoga što im smeta svojevrsno ‘prekomjerno granatiranje’ u danima ‘tihe noći’ i novogodišnje proslave. Posebno je to slučaj s brojnim sudionicima Domovinskog rata i stanovništvom hrvatskih krajeva u kojima su se još nedavno naslušali detonacija granata, mina i bombi za vrijeme agresije na Hrvatsku. No niske strasti pobjeđuju i nedavne rartne traume, a još lakše ih poražavaju veliki apetiti  za zaradom od prodaje opasne pirotehnike u blagdansko vrijeme. Masovna upoteba jeftine pirotehnike ove godine je srećom prošla bez značajnijih posljedica (za ljude), što je pravo čudo s obzirom na milijune kuna ispaljenih vatrometa i detoniranih petardi koje mnogima i danas odzvanjaju u ušima.

Pirotehnika je svinjama 'ljudarija' a ne 'svinjarija'

Pirotehnika je svinjama ‘ljudarija’ a ne ‘svinjarija’

 

Top lista: i Vidošević među protuživotinjskim negativcima

Za kraj, evo i svojevrsne top liste negativaca po Prijateljima životinja, među kojima je i 19-godišnji Zagrepčanin koji je ubio psa petardom. Na toj listi su, među brojnima, pod brojem jedan nepoznati spalitelj nastambe dabrova  u Parku prirode Lonjsko polje, student koji je prošle godine bacio mačku preko krova kuće i hvalio se s tim na Facebooku, ali i  Nadan Vidošević – jer je u svojoj vili u tajnom bunkeru s umjetninama i lovačkim trofejima držao preparirane medvjede, vukove, jelene, divokoze, muflone, te polarnog medvjeda, mošusno govedo i losa.

 

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI