Neovisni novinarski portal
11.5.2021.
djeca / književno / KULTURA
Ivan Obradović, 12-godišnji pjesnik koji piše na hrvatskom i talijanskom jeziku…

Ivan Obradović, 12-godišnji pjesnik koji piše na hrvatskom i talijanskom jeziku…

VJETAR

Vjetre, vjetre

Šetaš gradom

Dok oblaci

Kišu prave a

Vjetar njiše

Morske vale

Dok kiša

Cvijeće zalijeva.

IL VENTO

Vento, vento,

Fa il giro della città

Mentre le nuvole fanno

La pioggia,

Il vento fa le onde

Sul mare e

La pioggia annaffia

I fiori.

(I. Obradović: Jadranski Arion – Arion Adriatico )

Upravo ste pročitali pjesmu Vjetar, pa pjesmu Vento.  Autor obje pjesme, zapravo jedne pjesme na dva jezika, hrvatskom i talijanskom, je jedan dječak: Ivan Obradović. Ivan ima 12 godina i autor je nagrađene knjige, dvojezične zbirke poezije na 168 stranica naslovljene ‘Jadranski Arion/Arion Adriatico’. U okviru Mjeseca hrvatske knjige u u knjižnici Brodarica pri Gradskoj knjižnici Marka Marulića u Splitu, na adresi Terzićeva 5/9.kat, u srijedeu, 14.11.u 18 sati, u okviru dugogodišnjeg pjesničkog projekta TRSTIH, bit će predstavljena dječakova knjiga ‘Jadranski Arion/Arion Adriatico’.

Knjigu će predstaviti Bogdana Trivak, recenzentica, Anđelka Rađa, učiteljica, učenici 1.c razreda OŠ SKALICE s učiteljicom Meri Stipinović, te Sanja Mamić, dipl. knjiž., a moderratorica će biti Vesna Jukić-Oštrek.

”…Dvojezična zbirka pjesama, anegdota, misli i kratkih priča Arion Adriatico / Jadranski Arion , nastala u suradnji s dipl. knjižničarkama Vesnom Jukić-Oštrek i Sanjom Mamić te talijanskim piscem Giorgio Di Vita, zasigurno će biti zanimljiva djeci, ali i odrasloj publici, jer sa svojim laganim, duhovitim i lepršavim dodirom poziva čitaoca da aktivno sudjeluje u čitanju otvarajući u njemu nove tajne putove, znatiželje i emocije… Što je to što je tako vrijedno i plodonosno kod tako mladog autora? Ivanova djela su lepršava, duhovita, s prizvukom univerzalnih vrijednosti, kako u poetskom, tako u proznom izričaju, koje autor postiže s nevjerojatnom lakoćom i bistrinom, dotičući sva naša čula. Između ostaloga, mladi autor uspijeva izraziti svoju duhovitost jednako na oba jezika, talijanskom i hrvatskom. Ivanove misli su poput ptičjeg leta, slobodne i lepršave, otkrivaju nam nove horizonte i svjetove kroz dječji pogled :’…kako bih volio / biti ptica / vidjevši / kako lete / visoko /’…”

(iz recenzije Bogdane Trivak)

Ivan Obradović s osvojenom nagradom

A sad nekoliko riječi o autoru knjige, vrijednom mladom pjesniku, Ivanu Obradoviću. Rođen je 2006. u Pescari (Italija), te je prva dva razreda osnovne škole pohađao je u Pescari, treći i četvrti razred u Splitu, a od šk. godine 2016/2017. pohađa Osnovnu školu “Giuseppina Martinuzzi u Puli. Te što je naučio pisati, počeo je ispisivati svoju zelenu bilježnicu stihovima, anegdotama, kratkim pričama i crtežima. U dobi od 9 godina, 2015. godine,  sudjeluje u kreativnim radionicama “Slike moje sreće”, u knjižnici Trstenik.

Inače, nekoliko njegovih pjesama nagrađeno je prestižnim književnim nagradama u Italiji i Hrvatskoj. Pjesma ‘Valovi’ objavljena je 2016. g. u skupnoj zbirci ‘More na dlanu’, a 2018. dobiva posebno priznanje za umjetničku vrijednost za njegovo neobjavljeno dvojezično djelo „Jadranski Arion / Arion Adriatico“ Međunarodnog književnog natječaja „Città di Cattolica – Pegasus Literary Awords 2018 X Edizione“.

Ines Obradović također dobija priznanja za svoju poeziju

Kako doznajemo, uspješna pjesnikinja je i Ivanova mlađa sestra Ines. Ines Obradović ima osam godina, te također piše pjesme na dva jezika. Već dvije godine za redom nositeljica je nagrade jednog od najprestižnijih književnih natječaja za mlade „Castello di Duino“ u Trstu, a  2017. u Rimu je finalistkinja književnog natječaja za mlade „Un mare di poesia“ a 2018. u istom gradu osvaja drugo mjesto na književnom natječaju „Memorial Miriam Sermoneta VI dizione.

Ove godine, 2018., osvojila je prvo mjesto sa svojim neobjavljenim dvojezičnim djelom „Poezije / Poesie“ u Torinu na „InediTo Colline di Torino.

Valja očekivati uspješan nastavak karijere Ivana i Ines Obradović, kao i veselje njihovim zasigurno ponosnim roditeljima, Bogdani Trivak i Branku Obradoviću.

Naslovnica knjige poezije Ivana Obradovića

 

 

Tags: , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI