Neovisni novinarski portal
3.10.2022.
VODA
Voda (foto TRIS/G. Šimac)

Znanstvenici, aktivisti i ekolozi ujedinjeni u Splitu:
Potpisuju Deklaraciju za spas pitke vode Republike Hrvatske

Voda (foto TRIS/G. Šimac)

Predstavnici građanskih inicijativa i znanstvenici iz Splita, Rijeke, Karlovca, Pule, Zagreba, Kaštela, Lećevice, Dubrovnika i Zadra opredijeljeni za očuvanje ekološkog dobra EU na prostoru RH sastali su se, u organizaciji Ureda nezavisnog europarlamentarnog zastupnika Ivana Vilibora Sinčića, u srijedu 16.10.2019. u dvorani za sastanke hotela Mondo u Splitu te izmijenili iskustva o takozvanim “Centrima za gospodarenje otpadom”, a posebno se raspravljalo o vrlo opasnom projektu ŽCGO Lećevica.

Pitka voda je na udaru već desetljećima bez obzira na politički predznak centralne i lokalne vlasti. Kulminacija je slučaj ŽCGO Lećevica čija bi izgradnja i puštanje u rad ugrozila pitku vodu stotinama tisuća ljudi – ali također i državno ustrajanje u suludim najavljenim ili započetim, ali nikada adekvatno raspravljenim, “investicijama” poput istraživanja i bušenja nafte i plina na moru te na gotovo čitavoj kopnenoj površini Hrvatske (izuzev Istre, Pelješca, Konavala, gradova i nacionalnih parkova). Tu je i davanje zelenog svjetla na vrlo sumnjive projekte tzv. zbrinjavanja otpada, a od kojih se neke odnose na puko spaljivanje otpada u dosad netaknutim predjelima Hrvatske (Obrovac, Drniš, Podvelebitje…), tu su i najave zbrinjavanja nuklearnog otpada na Trgovskoj gori, gradnje novih hidro i termooelektrana na osjetljivim rijekama, odugovlačenje s projektima pročistača otpadnih voda – svi projekti koji direktno ugrožavaju pitku vodu koja je ne samo osnovno ljudsko pravo (npr. u Sloveniji zaštićeno Ustavom), nego i glavni prirodni, gospodarski i geopolitički resurs 21. stoljeća.

Voda (foto TRIS/G. Šimac)

Josip Begonja, predsjednik Kriznog eko stožera Marišćina, na konferenciji za tisak koja je slijedila sastanku, opisao je koliko je teško i opasno živjeti uz već izgrađeni Centar za gospodarenje otpadom Marišćina te koje su okolišne, zdravstvene i ekonomske implikacije na lokalno stanovništvo, okoliš i privredu. Također je naglasio da je ovaj skup prvi korak u ujedinjenju svih okolišnih građanskih inicijativa te svih nezavisnih stručnjaka koji su odlučni u zaustavljanju zastarjele koncepcije zbrinjavanja otpadom koja se kao rak širi i implementira u Hrvatskoj kao i svih drugih projekata koji ugrožavaju pitku vodu i zdravlje građana.

Jedan od eminentnih znanstvenika koji su prisustvovali skupu, hidrogeolog Eduard Dumančić izjavio je da je naročito zabrinut za sve centre za gospodarenje otpadom koji bi bili izrađeni na hidrogeološki vrlo osjetljivom području Dinarida. To bi bio završni udarac već kompromitiranoj kvaliteti pitke vode. G.Dumančić je naglasio kako tereni na kojima se gradi nisu dovoljno hidrogeološki ispitani te kako su analize vode u Hrvatskoj nedovoljno precizne i nedovoljno opširne te da ne svjedoče stvarnom stanju kvalitete vode koju pijemo.

Bunari u Lećevici – lokacija koju treba zatrpati smećem? (foto: Općina Lećevica)

Vinko Grgurević naglasio je kako je ŽCGO Lećevica izuzetno štetan projekt koji ugrožava pitku vodu za Split i šire splitsko područje. Istaknuo je kako je kod Lećevice došlo do korištenja studija koje su pune netočnih podataka, neadekvatne javne rasprave i višestrukog gušenja prava građana na prosvjed.

Sastanku je prisustvovao i zastupnik Europskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić koji će ovu problematiku zastarjele, opasne i ekonomski neisplative tehnologije gospodarenja otpadom podignuti na europsku razinu te o ovoj kriznoj situaciji izvijestiti Europski parlament, ali i Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta čiji je član.

Tijekom sastanka radilo se na izradi Deklaraciji za spas pitke vode Republike Hrvatske koju će potpisati znanstvenici i ekološki aktivisti.

Sudionici sastanka bili su hidrogeolog Eduard Dumančić, biospeleolog Tonči Rađa, ekonomist Neven Šerić, član Europskog parlamenta te Odbora za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane Europskog parlamenta Ivan Vilibor Sinčić, ekolog Ivan Šimić te ekološki aktivisti i/ili predsjednici ekoloških udruga/inicijativa iz županija gdje su izgrađeni ili se planira izgradnja CGO-a Josip Begonja (Rijeka). Marjana Šešelja-Botić (Zadar), Žarko Kotur (Karlovac), Anđelko Parčina (Lećevica), Marko-Mišo Mujan, (Dubrovnik), Vinko Grgurević (Kaštela) i Branko Obradović (Pula).

Sudionici skupa

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

VEZANE VIJESTI