Neovisni novinarski portal
25.7.2021.
IZDVOJENO
Kornati (foto TRIS/G. Šimac)

NP Kornati:
Ekoturizam kao model za očuvanje bioraznolikosti i za dobrobit lokalne zajednice

Kornati (foto TRIS/G. Šimac)

Prerada kadulje, upoznavanje s tradicijom pčelarstva, maslinarstva i izgradnje suhozida, gastro radionica, razgovori s predstavnicima lokalne zajednice samo su neke od aktivnosti koje su dio novog turističkog paketa Nacionalnog parka Kornati “Bijeg iz civilizacije”, kojeg su testirali međunarodni stručnjaci za eko-turizam iz SAD-a, Kanade, Velike Britanije, Italije i Španjolske.

Izrada i testiranje eko-tura dio je projekta DestiMED koji u Hrvatskoj provodi WWF Adria, a financira Europski fond za regionalni razvoj (ERDF) kroz program INTERREG MED. Osim na području NP Kornati, projekt se provodi i u Parku prirode Lastovsko otočje.
Cilj DestiMED projekta je izgradnja preduvjeta za uspostavu Mediteranske organizacije za upravljanje turističkim destinacijama (Mediterranean destination management organization – DMO) koja će uskladiti standarde kvalitete te predlagati atraktivne ponude u ekoturizmu koje će promovirati kroz zajednički brend.
DestiMED smatra da se ekoturizam može pretvoriti u pravu alternativu za trenutne izazove turizma s kojima se suočava Sredozemlje, dok izravno podupire očuvanje biološke raznolikosti regije. Projekt okuplja mrežu od 13 zaštićenih područja u šest mediteranskih zemalja: Albaniji, Francuskoj, Grčkoj, Italiji, Španjolskoj i Hrvatskoj, kako bi zajednički razvili, upravljali i zaštitili ekoturizam na lokalnoj i regionalnoj razini.

Foto: Šibenik plus

Cilj turizma koji se ovakvim projektom želi razvijati nije isključivo profit, već i dobrobit lokalne zajednice, očuvanje identiteta, kulture i tradicije, kao i zaštita prirodnih dobara, ističe Mosor Prvan, voditelj projekta DestiMED iz WWF Adrije:
– Turizam kao prilika, a ne prijetnja za očuvanje prirode i baštine je ideja iza ovog projekta. To je svakako moguće, ali zahtijeva sasvim drugačiji pristup i organizaciji ponude i gostu i to je ono što smo po svemu sudeći ovdje uspjeli postići. Lokalna zajednica zajedno s NP Kornati i WWF-om stvorila je ovu ponudu kroz projekt DestiMED, stručnjaci su je testirali, te se nadamo da će ovaj proizvod nakon konačne evaluacije dobiti zeleno svijetlo za promociju i izlazak na tržište. Radi se o malim grupama turista s minimalnim utjecajem na okoliš, a direktnim ekonomskim doprinosom lokalnom stanovništvu jer sav prihod ostaje u lokalnoj zajednici. Ovakvu ponudu vidimo kao snažnu protutežu masovnom turizmu koji gazi i prirodu i lokalnu baštinu.
U Nacionalnom parku Kornati očekuju kako će nakon ovog drugog testiranja, eko-tura bogata autentičnim doživljajima, uskoro biti i ponuđena na turističkom tržištu:
-Preporuke koje smo dobili od naših testera koji su u jesen 2017. godine testirali pripremljen eko-paket pomogle su nam da zajedno s kolegama iz WWF Adrie, Turističkom agencijom Šibenik Plus i stručnjacima iz tvrtke Greenspot Travel, eko-turu učinimo još boljom i da potaknemo ostale dionike da se uključe. Prema prvim reakcijama testera, sudionika “osvježene” ture, uvjereni smo da će ovaj atraktivan paket uskoro biti spreman za tržište. Vjerujemo da će to biti poticaj i ostalim turističkim djelatnicima da krenu sa sličnim eko-turama, a od nas iz Uprave Parka će uvijek imati podršku, kaže Martina Markov iz JU NP Kornati.

Kornati/Foto:TRIS

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI