Neovisni novinarski portal
25.9.2021.
KULTURA / POLITIKA
Jakov Bilić/Foto:TRIS/J.Krnić

Trule daske koje život znače trebaju obnovu, Jakov Bilić tvrdi da će to on

Jakov Bilić/Foto:TRIS/J.Krnić

Šibenski glumac Jakov Bilić sutra bi trebao biti potvrđen za ravnatelja HNK u Šibeniku.

Pučko-komedijaške premijere koje sve nalikuju jedna na drugu, nedostatak vizije i kadrova, kresanje budžeta, suradnja s dva, tri uvijek ista redatelja i nedisciplina pretplatničke publike – sve su to stvari koje, među ostalim, šibenski glumac i kandidat za ravnatelja Hrvatskog narodnog kazališta, Jakov Bilić, planira promijeniti. Štoviše, u svom je programu prepoznao poprilično truleži na “daskama koje život znače”, a on ih namjerava zamijeniti zdravima.
Jakova Bilića Gradskom je vijeću (koje zasjeda sutra, u srijedu, 12. rujna) preporučilo Kazališno vijeće 13. srpnja. Njegova jedina protukandidatkinja bila je dugogodišnja ravnateljica Dječjeg kazališta iz Osijeka, Jasmina Mesarić, kojoj se na teret stavljaju financijske nedosljednosti iz vremena kada je vodila Muzej likovnih umjetnosti. Također, dio medija sugerirao je da je utrka Bilića i Mesarićke za ravnateljsku fotelju zapravo borba dva HDZ-ova tabora. Bude li Bilić sutra izabran za ravnatelja bit će to, tvrdi se, pobjeda lokalnog HDZ-a. Za Jasminu Mesarić je navodno lobirao i Ivica Poljičak, Šibenčanin na funkciji državnog tajnika u Ministarstvu kulture, no on je takve tvrdnje odlučno demantirao.
– Za Jakova smo se odlučili jer je u obrazloženju programa dao razvojne smjernice koje su jasno pozicionirale i kazališnu kuću i MDF kroz rad na kvaliteti voditelja stvaralaštva za djecu, a vrlo je kritički progovorio i o kadrovskoj strukturi u kući. U razvojnom dijelu najavio je rad s djecom, kao i rad na velikoj sceni te revitalizaciju kazališne kavane kao prostora baziranog na Ivi Brešanu i Arsenu Dediću – kazala je medijima predsjednica Kazališnog vijeća Anita Škugor Kodžoman na tiskovnoj konferenciji u srpnju.

Jakov Bilić

Za detalje smo danas planirali priupitati Jakova Bilića, koji je ljubazno odbio intervju, opravdavši se obvezama na snimanju novog filma Ognjena Sviličića. Zakazao nam je termin za desetak dana, po završetku snimanja.
– Radi se o filmu za tinejdžere. Dio sam produkcijskog tima, zadužen sam za četrdesetak mladih glumaca, po cijele dane sam na snimanju – rekao nam je danas Bilić, koji će odluku Gradskog vijeća dočekati na filmskom setu u Pirovcu.
Njegov ambiciozni program, kojega smo dobili upakiranog u pozivni mail za sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća, bazira se na poboljšanju logističke organizacije, obnove samo kazališne zgrade, pojačanju tehničkog i glumačkog kadra, razvoju MDF-a, otvaranju novih scena i pokretanju projekata te promišljenom biranju kazališnih gostovanja.
„HNK u Šibeniku ima nekoliko uspješnica na svom repertoaru. Zbog objektivnih okolnosti sve one nisu odigrane na nivou koji bi zadovoljio produkcijske i umjetničke kriterije svih uključenih u stvaranje istih. Prioritet je u ovom segmentu izraditi financijski prihvatljiv model igranja vlastitoga repertoara te u budućim produkcijama voditi računa o mogućnostima igranja predstava“ , pisao je Jakov Bilić u svojoj prijavi na natječaj. „Uz postojeće zaposlenike HNK u Šibeniku trebalo bi uz dopuštenje grada otvoriti i nekoliko radnih mjesta koja dugoročno doprinose ciljevima, a u ovom trenutku postojeći kadar nije u stanju odgovoriti na te izazove. Ukusi su publike u Šibeniku šaroliki pa bi i repertoar trebao pratiti njihov interes. Uloga kazališta nije podilaženje publici, ali zatvaranje u svoje umjetničke zidove također ne pridonosi onome što izvedbena umjetnost jest.“
Bilić u svom prijedlogu programa posebno izdvaja aktiviranje scene „Kavana“ (u nekadašnjoj Kazališnoj kavani) gdje bi se dala prilika nezavisnim umjetnicima i trupama, te otvorio prostor za satiričke kabarete, poetske večeri i koncerte. Također, osmislio je i program „Brešanov svibanj u Šibeniku te ambijentalni teatar u sklopu projekta „Grad pozornica“.
„Nažalost, loše političko kadroviranje, koje je započelo 2010. godine, dovelo je do sustavnog urušavanja profesionalizacije ustanove u onom organizacijsko administrativnom dijelu popratnih službi umjetničkog dijela kazališta. Trenutna sistematizacija HNK-a u Šibeniku ne odgovara profilu ozbiljne i profesionalne kazališne kuće. Izmišljena radna mjesta te zaposlenici koji imaju takve radne zadatke otežavaju, tj. onemogućavaju daljnji razvoj kuće u njezinom dramskom profilu. Također, na MDF-u, s obzirom da je sastavni dio šibenskog kazališta, u njegovom daljnjem razvoju nužno je uvesti promjene u kadrovskoj shemi jer je ovakav neodrživ u financijskom i produkcijskom smislu današnjih kazališnih potreba“, ističe se u programu.

Jakov Bilić u predstavi ‘Matilda’ (Foto: MDF)

Očekivano, dobar dio programa odnosi se na Međunarodni dječji festival, koji, po Biliću, ne smije ostati striktno u svom dvotjednom terminu.
„Cilj je različitim mjerama i programima koji su naslonjeni na postojeće, a nerealizirane ideje, kao i na inovativne pristupe kulturnom menadžmentu, MDF približiti ne samo djeci Hrvatske nego i svijeta. Najveći adut Festivala upravo je njegova neokaljana posvećenost djeci kao onima koji umjetnost upijaju neposredno, bez filtera iskustva ili skepse životnih razočaranja, koji tu umjetnost provlače kroz sebe uz direktne pogodnosti, ugrađuju je u svoju ličnost, u svoje obrazovanje i odrastanje. To je gotovo pa jedinstvena prilika da se za jednu kulturnu manifestaciju može reći da direktno popravlja svijet.“
Otvaranje filmskog ureda bitan je segment budućeg djelovanja Jakova Bilića. To je ideja rođena nakon dolaska nekoliko domaćih i stranih filmskih produkcija koje su Šibenik prepoznale kao idealnu filmsku kulisu, o čemu je TRIS pisao prije tri godine.
„Filmski ured kao ideja je već dugo aktualan i tema je razgovora vodećih hrvatskih filmaša s gradskom upravom. To će omogućiti daljnju afirmaciju Šibenika kao neotkrivenog dragulja kulturnog turizma“, piše Bilić.
Imenovanje Jakova Bilića za ravnatelja HNK u Šibeniku nalazi se pod točkom broj 19. na sutrašnjoj sjednici šibenskog Gradskog vijeća.

 

Tags: , , ,

VEZANE VIJESTI