Neovisni novinarski portal
24.1.2022.
EKOLOGIJA
Inga Kukolj s 'kornetom' na plaži Banj (foto TRIS/G. Šimac)

Eko Krka na ušću Krke:
Dijele se korneti za otpatke i mini pepeljare za plivače-pušače

Inga Kukolj s 'kornetom' na plaži Banj (foto TRIS/G. Šimac)

– Mogu li ja još dvije, tri… Odnijet ću u Osijek i dat prijateljicama. Ima njih puno koji puše… – zaiskala je po drugi put još pepeljarica i posuda za otpatke jedna od kupačica koja je danas poslijepodne bila na šibenskoj plaži Banj.

-Naravno da može, gospođo – odgovorile su aktivistkinje Ekološke udruga „Krka“ Knin, jednog od najaktivnijih građanskih udruženja u Dalmaciji (i šire), a koje su danas poslijepodne dijelile besplatne posudice za otpatke na plaži Banj u Šibeniku.

Interes za besplatne plastične posudice: jednu u obliku korneta za sladoled koja se zgodno zabije u šljunčanu ili pješčanu plažu (ne betonsku!), te manja posudica za zbrinjavanje opušaka išle su kao lude. I to ne samo zato jer su bile besplatne, nego jer su idealne za ekološki svjesne pušače-plivače. 

Izvolite… (foto TRIS/G. Šimac)

-Ovo vam je odlična ideja. Svaka čast. Najgore mi je kad dođem na plažu, a ona puna čikova od cigareta – nahvalio je akciju Eko Krke iz Knina jedan mladić u pratnji tri prijateljice.

Za one koji nisu danas stigli po svoje posudice eto i dobra vijest. Akcija se ponavlja za dva dana, to jest u petak  28. rujna 2018. od 16:30 do 18:00 satia tzv. eko-bin posudice za sitni otpad moći će se kasnije preuzeti i u prostoru turističke zajednice grada Šibenika. Ovu građansku akciju Ekološke udruge „Krka“ Knin  financijski podržava Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva. 

-Prisutnost sitnog otpada na neprimjerenim mjestima, među ostalim i na plažama, ne pruža samo ružnu sliku okruženja u kojem živimo, već karakterizira odnos prema ekologiji, kako naše zajednice tako i nas kao pojedinaca. Sitni otpad koji dominira na plažama su opušci cigareta, upotrijebljene šibice, gume za žvakanje, zatvarači boca i limenki, koštice voća, sitni papirići, plastične žličice, štapići od sladoleda, čačkalice…Ciljevi građanske akcije su smanjenje količine sitnog otpada na plažama, zaštita građana posebno djece od mogućih ozljeda ili neugodnosti uzrokovanih odbačenim sitnim predmetima, preventivno djelovanje u područjima riskantnim za pojavu požara, primjerice odlaganje opušaka u eko-bin posudicu, povećanje svijesti o ekološkom odnosu prema plažama i njihovom održivom razvoju i očuvanje okoliša. S toga pozivamo sve zainteresirane građane i turiste da preuzmu i koriste svoje eko-bin posudicu i time daju svoj skromni doprinos u zaštiti okoliša – kaže Inga Kukolj, voditeljica Ekološke udruge „Krka“ Knin.

Inga Kukolj s ‘kornetom’ na plaži Banj (foto TRIS/G. Šimac)

Sitno je bitno, piše na dijeljenim posudicama. Dakako da je bitno, jer kada se na plažama nakupi puno sitnoga otpada, ono bitno naruši izgled plaža, tj. kupališta izgledaju kao deponij sitnog otpada, a ne mjesto za relaksaciju i dokolicu, sunčanje i plivanje. Iako sitan, takav otpad je veliki ekološki problem. Vrijeme razgradnje papira je 3 do 6 mjeseci, opuška cigarete oko 5 godina, limenih i plastičnih čepova preko 100 godina, a sitnog aluminijskog otpada i preko 200 godina.

Koliko su ovakve akcije bitne radi podizanja svijesti posjetitelja plaža, govori i podatak kako se procjenjuje da se na našoj obali u priobalju godišnje odbaci nevjerojatnih – 500 milijuna opušaka (vidi Tris). 

Kantice s pogledom (foto TRIS/G. Šimac)

(foto TRIS/G. Šimac)

(foto TRIS/G. Šimac)

(foto TRIS/G. Šimac)

(foto TRIS/G. Šimac)

Tags: , , , ,

VEZANE VIJESTI